Torrelles celebra la Festa de la Cirera amb una clara defensa de la pagesia del Baix Llobregat

Entre el 2 i 3 de juny arriba la 32a Festa de la Cirera de Torrelles de Llobregat i ho fa amb l’objectiu de promoure la producció de qualitat i de proximitat dels pagesos locals i la gastronomia elaborada amb cireres. Amb la Festa s’aposta per la defensa de la pagesia del Baix Llobregat davant perills com Eurovegas.

Les cireres són les protagonistes del cap de setmana a Torrelles // Ajuntament de Torrelles de Llobregat

La mostra de cireres de qualitat, el concurs de cireres, el mercat de pagesos locals o la 5a Ruta Gastronòmica són alguns dels pilars d’aquesta celebració de reconegut prestigi que aquest 2012 es converteix en un espai de reivindicació del futur de la pagesia al Baix Llobregat i de defensa dels productes d’alta qualitat que s’hi produeixen, com és el cas de les cireres.

La Festa de la Cirera s’ha convertit després de 32 anys en la marca de Torrelles de Llobregat i la seva cita més emblemàtica, així com ho és la fruita que s’hi produeix, la cirera, un producte d’excel·lència i de proximitat. A més, aquest any la cuina adquireix de nou un paper rellevant a través de la Ruta Gastronòmica, una proposta que s’assenta després de cinc edicions i que reunirà una desena de restauradors locals que incorporen la cirera i la imaginació als seus plats durant els dies de la festa.

Debat sobre l’agricultura periurbana i el futur de la pagesia al Baix Llobregat

En aquesta 32a edició de la festa, Torrelles de Llobregat aprofitarà l’acte inaugural i l’exposició central posar sobre la taula el debat sobre la situació actual de la pagesia al Baix Llobregat, concretament a la regió de la Vall Baixa i en específic la cirera. Per això, comptarà, a banda d’una desena d’activitats diverses, amb la taula rodona ‘L’agricultura periurbana: amenaces i reptes de futur’ on es donarà la veu a representants del Parc Agrari del Baix Llobregat, el Centre d’Estudis Comarcals, el sindicat Unió de Pagesos i de la universitat. La pressió urbanística, amb projectes com Eurovegas de fons, els nous canals de distribució dels productes de qualitat propers a la ciutat, la protecció dels terrenys agrícoles, el mètodes d’enfortiment del sector, etc… seran els temes que estaran a debat.

Al mateix temps, l’Exposició de la Cirera es dedica íntegrament a una de les problemàtiques majors que afecta aquesta fruita actualment: la plaga de la mosca Suzukii. Sota el títol ‘De la fil·loxera a la Suzukii’ la mostra explorarà com ha afectat històricament i avui l’existència d’aquestes malalties a conreus i quines en poden ser les seves conseqüències.

Múltiples actes dedicats a la cirera i Torrelles

Des de l’any 1980, un dels primers caps de setmana de juny, Torrelles organitza la Festa de la Cirera que, destinada inicialment a celebrar l’èxit de la collita de cireres, ha esdevingut en una de les festes més importants de l’any al poble. S’estructura al voltant de tres grans activitats que tenen com a protagonista a la cirera: l’Exposició de Cireres, el Mercat de Cireres -amb més d’una desena de parades de pagesos locals i la venda de productes típics com, per suposat, les cireres de la temporada, amb les seves múltiples varietats i d’alta qualitat-, i el Concurs de Cireres, on competeixen els productors locals.

Tot i que la festa està centrada en la cirera, Torrelles aprofita per donar a conèixer l’artesania de Catalunya mitjançant la Fira d’Artesans i promoure les entitats locals amb la Mostra d’Entitats i la Mostra de Comerços de Torrelles. Tant les associacions com els comerços tenen un paper clau en l’organització de la festa que compta amb una vintena d’actes, una desena d’exposicions i diversos activitats paral·leles, com la ruta d’aparadors guarnits amb cireres o la passejada pels camps de cirerers. Durant els dies de la celebració, també es realitzen nombroses activitats culturals i esportives, com la Trobada de Puntaires (des de 1990), a més d’activitats lúdiques i culturals com la cercavila o danses i concerts de música.

Recomanacions personalitzades