La CUP proposa un nou Reglament Orgànic Municipal

La Candidatura d’Unitat Popular ha presentat el projecte d’un nou Reglament Orgànic Municipal (ROM) per a l’Ajuntament de Molins de Rei. Planteja la creació d’un Síndic de Greuges, la declaració d’ingressos dels grups polítics i la regulació de consultes populars, entre altres mesures.

Carles Ros, Laura Peradalta i Àlex Maymó al local de la CUP

La regidora Laura Peradalta va explicar en roda de premsa la proposta que fa la CUP per modificar el ROM // Laura Herrero

El ROM és el reglament que regula l’organització i el funcionament de l’ajuntament i dels seus diferents òrgans, des de què se’n fa de l’acta d’un ple fins a les diverses vies de participació que té la ciutadania. Fins ara només existia el document en castellà i rebia el nom de Reglament d’Organització Funcional (ROF).  Ara, la CUP ha presentat un projecte que l’actualitza i l’adapta a l’actualitat.La regidora de la CUP, Laura Peradalta, i el militant del partit, Carles Ros, van ser els encarregats de presentar-lo en una roda de premsa celebrada al local del partit el passat dilluns.

Major transparència dels polítics

L’objectiu de la proposta de ROM és “avançar cap a un model de fer política més transparent i participatiu”, va indicar Peradalta. Aquest ROM planteja la creació d’un Síndic de Greuges de Molins per defensar i vetllar els drets dels ciutadans, supervisar les actuacions de l’Ajuntament i atendre les queixes que rebi.

Com a mesura de transparència,  també inclou la obligatorietat dels grups polítics de declarar els ingressos provinents de l’Ajuntament i les despeses, prèviament al debat de pressupostos municipals. Així també proposa que els regidors haurien de presentar una declaració d’interessos i de bens patrimonials, tant a l’inici com al final de la legislatura.

En la mateixa línia de transparència, demana fer pública la proposta de pressupostos municipals i ordenances fiscals amb suficient antelació per debatre públicament en audiències públiques participatives i permetre als molinencs “fer-ne un debat amb diversitat d’opinions i informació veraç”. També recull la potenciació de les noves tecnologies i internet des del consistori, penjant a la web municipal les actes resumides dels plens “per fomentar la participació ciutadana i la transparència”.

Més participació ciutadana

Un altre aspecte destacat de la proposta de ROM és la creació i regulació de consultes populars per conèixer i escoltar la veu dels ciutadans davant actuacions municipals de gran envergadura. A més, es proposa “donar forma als grups de participació ciutadana i consells sectorials, formats per persones d’un àmbit concret que prenen decisions sobre un assumpte col·lectiu que afecta al municipi”. D’aquesta manera, des de la CUP es busca apropar la política a la ciutadania. El document complert amb totes les propostes en 45 pàgines es pot consultar a la pàgina web de la CUP.

Aquest projecte de ROM no és el definitiu i la CUP té previst organitzar trobades amb la ciutadania i les entitats molinenques per debatre i modificar el que s’acordi. “Volem que sigui el més plural i enriquidor possible i esperem que un cop tinguem el document definitiu es pugui dur al ple i la resta de forces polítiques ens recolzin” va apuntar Laura Peradalta.

Recomanacions personalitzades

  6 comments for “La CUP proposa un nou Reglament Orgànic Municipal

 1. Teresa
  26/05/2012 at 17:44

  Hace 5 meses que preguntaba en el artículo de opinión de la Miriam Murriel , de : Nos gustaría saber si la Assemblea de la CUP de Molins de Rei ha decidido ya, las bases del concurso de proyectos de entidades para que se puedan beneficiar del premio de los sueldos de regidores a los que renucia la CUP y todavia estoy esperando la respuesta , ¿Alguien sabe si todavia estan en el gobierno local los de la CUP?

 2. Carles Ros
  28/05/2012 at 10:29

  les bases estan decidides, jo sóc la persona que se n'està encarregant, però tots tenim una vida bastant carregada (estic acabant la llicenciatura de física i ara és temps d'exàmens finals). aquesta 3a edició està previst que surti abans de l'estiu i que es tanqui el setembre, coincidint amb l'inici de curs de totes les entitats

  el que no entenc és la pregunta de si la cup està al govern municipal. no, no hi estem…és que pensaves que si?

  • Teresa
   28/05/2012 at 21:01

   Carles : Gracias por su clarificación, Llevan más de un año que los regidores de la CUP cobran puntualmente sus emonumentos, creo que si hubiese habido voluntad de servicio se podria haber hecho antes de los examenes.
   Al preguntar de si estan o no en el gobierno, queria decir que si aparte de cobrar putualmente sus emonumentos de regidores, asistencias a plenos y sesiones informativas, hacen algo de provecho para Molins, o algo de su programa electoral, ya que exepto en la toma de birras, no se les ve ni se les oye, y el tiempo va pasando.

   • carles
    30/05/2012 at 0:24

    bé, dons crec que fan més per molins que d'altres, que diguem

 3. Anònim
  01/06/2012 at 0:50

  Per allà dalt a l’Alzina no us arriben butlletins de la Cup o que, Teresa?
  Jo n he rebut almenys 3 desde les eleccions!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *