El ple municipal reprova el comportament del Rei i demana una major transparència dels seus comptes

El ple municipal aprova una moció que demana una major transparència dels comptes de la Casa Reial i reprova el comportament de les darreres actuacions del monarca. La moció va ser presentada per Esquerres per Molins de Rei i va comptar amb el suport de la CUP, Iniciativa, PSC i CiU.

El Rei Joan Carles I a una cacera a Botswana // Rann Safaris

La moció, aprovada al ple municipal del mes d’abril, reprova “la irresponsabilitat de la conducta del Rei d’Espanya” en absentar-se de l’Estat per participar en un safari privat a Botswana, fent deixadesa així de les seves funcions com a Cap de l’Estat i mostrant, segons la moció, “poca exemplaritat i un desgast de la imatge d’Espanya a nivell internacional”. El text aprovat al ple i presentat per la regidora d’Esquerres, Sílvia Guillén, assegura que el recent comportament del Rei i la seva posterior disculpa obre de nou el debat sobre la seva figura, la monarquia i el model constitucional.

La moció també exigeix a la Casa Reial la “màxima transparència en la informació de les seves activitats i en el detall de l’execució del seu pressupost, que ha de deixar de tenir caràcter reservat”. A dia d’avui només s’ha publicat una mínima i insuficient relació de despeses que no inclou partides molt importants que s’integren en el pressupost d’altres Ministeris, com és el cas de les despeses de seguretat (que depenen d’Interior), els viatges oficials (que depenen d’Exteriors) o la Guàrdia Reial (que depèn de Defensa).

La moció insta a l’Ajuntament de Molins de Rei, que ja es va declarar fa uns mesos municipi republicà, a treballar per exercir de municipi republicà, “traslladant a la ciutadania els valors propis d’aquest model i evitant la simbologia de la monarquia a la institució municipal”.

Esquerres per Molins de Rei va presentar la moció i va ser aprovada amb els vots a favor del propi partit, CiU, PSC, CUP i Iniciativa per Molins de Rei. L’únic vot contrari va ser el del regidor del PP, Emilio Ramos, que va defensar el paper “exemplar” del Rei, emfatitzant la seva actuació com ambaixador. “Es va atrevir a cridar a l’ordre al president de Venezuela quan aquest insultava a Espanya mentre el president del Govern callava”, va apuntar Ramos, que va llençar una petició a la resta de partits del consistori: “Deixin d’atacar a la monarquia i preocupem-nos pels nostres ciutadans”.

Recomanacions personalitzades