Joan Guitart: Per Sant Jordi està prohibit…

Joan GuitartL’any 1996 la UNESCO va declarar el 23 d’abril com a “Dia Internacional del Llibre i del Dret d’Autor”. Si la data triada va ser el dia de Sant Jordi va ser, en una part, per influència de Catalunya, on ja se celebrava com a dia del llibre. Ara se celebra a més de cent països. Els catalans vam deixar una empremta de la nostra identitat cultural en la qüestió. A Catalunya, per Sant Jordi, es venen roses i llibres, des de les rambles de Barcelona fins a les llibreries de pobles, grans i petits. En qualsevol llengua; d’altra manera, poc hauríem participat en la internacionalització de la diada.

A Molins de Rei el llibre té a la diada el seu aparador a la plaça de la Creu. Però la nostra vila és l’únic lloc on té un format excloent: és la festa del llibre només en català. És per decisió del Servei Local del Català, pel que sembla. Enlloc més de Catalunya passa, això. Així l’hi vaig dir al regidor de cultura, i la seva resposta va ser: “Això, no ho sé, jo”. Ni institucions com ara el de les Lletres Catalanes, Òmnium Cultural o el mateix Centre de Normalització Lingüística defensen que el 23 d’abril se celebri el dia del llibre només en català. Però a la nostra vila el responsable, o els responsables, de la decisió són més papistes que el papa i prohibeixen i exclouen. Tan sols a Molins de Rei hom redueix la cultura del llibre a la del llibre en català. Això no és fer cap favor a la cultura catalana, al contrari. Personalment, defenso la immersió lingüística i penso que el castellà no està discriminat. Com a català i amant de la llengua catalana, m’emprenya que persones que tenen responsabilitats públiques carreguin les armes dels enemics del català. Un dia d’aquests aquests enemics podran referir-se a Molins de Rei com a un lloc on el castellà es discrimina.

Penso, sento i escric en català. I prioritzo publicar en català. Estic a favor que es facin diades del llibre en català. Però ha de ser per Sant Jordi? ¿No demostraria més compromís i tindria més valor reivindicatiu fer la festa del llibre en català qualsevol altre dia senyalat de l’any?

Quan no puc publicar un original en català, provo de publicar-lo en castellà. I l’última novel·la que he publicat −a quatre mans amb en Pasqual Blasco− és en castellà. Quan enguany vaig demanar de ser presents a la plaça de la Creu, se’m va  prohibir. Vaig rebre la notificació per correu electrònic a través del SLC, i el regidor en persona (que no té competències sobre un ens de la Generalitat) m’ho va dir de paraula, al carrer, i en to autoritari: “Només en català. És el meu criteri i ja està”, em va dir. “A la plaça de la Creu tan sols hi van llibreries”, em va assegurar. “Estaràs pels voltants, no sé exactament on. On et posem”, em va exhortar.  “No busquis tres peus al gat”.

Un servidor, molinenc com en Blasco, em veig obligat a viure l‘esquizofrènia que uns anys sóc un autor molinenc que el Dia Internacional del Llibre i del Dret d’Autor puc ser a la plaça de la Creu, i uns altres anys, m’és negat aquest dret.

Els criteris d’un càrrec electe es confegeixen en base a informació veraç i sòlida. Les llibreries solen convidar escriptors a la diada de Sant Jordi, però el regidor no ho veu clar com si els autors no hi representéssim res: “Llibreries i prou” Això és fals. Altres anys hi han muntat parada escriptors, com ara Adrià Sàbat, o un servidor mateix; això sí, amb obra en català. “Llibreries i prou”, diu el regidor. A la plaça hi sol haver la Biblioteca Municipal, que no és una llibreria. “Només en català. És el meu criteri i ja està”, diu. Amb la Biblioteca, s’hi fa intercanvi de llibres en qualsevol llengua, no tan sols en català. Per acabar, el pitjor de tot. Un servidor −i qui sigui− tinc dret a celebrar la diada on vulgui. El carrer és de tots, que per això el vam reconquerir al ministre Fraga, ja fa molts anys. Un servidor tenia el dret, fins i tot, a ser a la plaça de la Creu. Que potser m’haurien fet detenir per la Guàrdia Urbana amb el càrrec de signar llibres el Dia Internacional del Llibre? No ho vaig fer per evitar-li al regidor i al SLC el ridícul que farien en veure la foto de la meva detenció publicada al Llaç. En Pasqual i jo hem estat signant llibres a una llibreria, no on ens volien fer estar per nassos. Per més que el regidor es pensi que el seu criteri  és la llei, no ho és. No busco tres peus al gat, cregui’m; és vostè, senyor regidor, que no sap ni on és el gat.

 • Pepi

  Sembla que no pugui ser, es que llegeixo l'article i no puc….!!!! Algu se li ha girat l'enteniment???
  Jo crec que a alguns els hi falla alguna connexió, perquè no s'explica tanta incompetència!!!!

 • Germà Abadia

  Per una vegada que es fa discriminació postiva en favor del catal'a (que prou ha patit i pateix ja) la gent s'esquinça la pell… Si ho organtitza el Servei de Normalització Lingüística s'haurà de respectar el seu criteri, si hom vol pot demanar fer una fira alternativa en qualsevol altre indret.

 • joancarlesprimer

  La meva humild opinió: l'any 1979, quan el primer ajuntament democràtic, tenia sentit promocionar la llengua catalana a través de la FIRA DEL LIBRE EN CATALÀ. El 2012, no. Completament d'acord amb en Joan Guitart: la cultura no hi entenc d'idioma. I el que és bo el 1979 es pot canviar el 2012. Un apunt: la biblioteca ha deixat de participar en la Fira perquè l'"obligàvem" a intercanviar llibres NOMÉS escrits en català! A veure si ens n'adonem que la llengua l'hauríem d'utilitzar per altres finalitats més divertides i plaenteres ;) Petonets!

  • Teresa

   En el Ayuntamiento, por la flojera en los dirigentes y por el zarzal de pequeños reinos de taifas en que se ha onvertido, parece que todo está permitido
   Ya antes de que la UNESCO declarase el 23 de abril como día del libro, en Catalunya ya se celebraba el Sant Jordi con regalos de rosas y de libros.
   Me parece bien qu el SLC organize y vete el libro en castellano en este dia. Bastante humillación han recibido ya los catalanes y Catalunya. de todas formas, a mi entender, la feria del libro en catalán debe ir a algo más lejos en cultura y en autores , que una simple novela del tres al cuarto.
   Entre estos reinos de taifas, es humillante que, aprovechando la semana del Sant Jordi , la Biblioteca Municipal haya organizado con tanta falta de tacto, lo de Lectures Dramatizdas Scriptorium , de lecturas en voz alta de textos originalles de autores locales, basándose en la demagogia y en que todo está permitido, y en que el 80% de los textos lo fueron castellano y el 80% no eran de autores locales. ¿ Habrá responsabiliddes políticas?

 • josep

  Clar exemple de feixisme català.

 • Anna

  Sr Jan Guitart guionista i escriptor. Quina part de FIRA DEL LLIBRE EN CATALA no ha entes voste. Crec que no cal mes explicacions. Fa 28 anys i 29 edicions, uns quants llibreters van começar una aventura a la plaça de la creu que va triga el seu temps en donar fruits i es va fer entre altres per normalitzar la nostra llengua. per altra costat i tant que parla del regidor i del centre de normalitzacio veig que es certa la fama que te de perdre la memoria. el regidor en questio es tambe el president del centre de normalitzacio linguistica icom a tal alguna cosa podra dir. per altre costat, si mal no recordo, que no recordo malament, voste va ser TRES anys regidor de cultura per part del PSC i en aquests tres anys, va aplicar tot aixo que ara reclama o pel contraria la Fira de llibre en CATALA va ser mes deslluida, pero en CATALA com ara
  per altra costat voste parla i parla d’autoritarisme i de temps pasats. una coseta no va ser voste qui com tambe regidor d’urbanisme va fer clausurar una botiga del carrer major aplicant unes normes inexistents que el van portar a ser denunciat a la fiscalia i a aquesta a actuar d’ofici? vos te com jo sabem de que parlem, al igual que molta gent i la seva actuacio no es precisament per posar com a exemple de democracia, i si com a exemple d’autoritarisme i d’allo que voste insiniua dels altres. per acusar ,mentir i menyspreuar als demes cal primer de tot tindre memoria. si llegeix aixo, ja sap qui soc i podem parlarne sense embuts, si vol, no ens faci conbregar amb rodes de moli que ja el coneixem. tornant a la FIRA DEL LLIBRE EN CATALA de la plaça de la creu, tot un encret i un exit que desitjo segueixi per molts anys

  • joancarlesprimer

   No t'enfadis, Teresa!

 • Alexia

  Sr. Guitart,
  El dia de Sant Jordi el vaig veure a vostè en un stant d'una llibreria on promocionava el seu llibre, o sigui que molta gent com jo mateixa va poder veure'l. Potser vostè en comptes de fer el ploramiques davant el poble i sobretot en aquesta revista hauria de preguntar-se el perquè es publiquen tants pocs llibres en la nostra llengua, per què la majoria de gent prefereix comprar un llibre en castellà, per què la nostra llengua està tan menypreada, per què hi ha escriptors molt bons en català no han publicat mai en castellà,…. Vostè diu quan no puc publicar en català ho faig en castellà, ha provat de fer-ho en anglès? o en francès? Potser en alemany? li dic perquè aixì ampliaria el seu mercat i vendria més. No sé, tot plegat em sembla que volem aprofitar qualsevol cosa pel bé particular i no pel col.lectiu. Ah! i no es preocupi si el llibre és bo una hora o una altra ja es vendrà.

 • Esther Espinosa

  Segur que aquells que no necessitem dia de Sant Jordi per fer cultura, aquells que no prefereixen comprar un llibre en català o castellà, simplement llegir un llibre, aquells que s'alegren que un convilatà tingui l'oportunitat de poder desenvolupar la seva passió, estaran satisfets que el Joan i el Pasqual hagin aportat el seu granet de sorra a la cultura catalana, perque finalment és cultura catalana, si escrita en castellà, pero cultura catalana. M'agradaria sapiguer si el regidor de cultura Joan Ramon Casals hagues fet el mateix si la petició l'hagues presentat un escriptor català supervendes. Catifa vermella al centre de la Pl. de la Creu, qui ho dubta?

  • manel

   Sembla que no has tingut l'oportunitat de llegir el post de Anna on diu i es una realitat que el Sr.Guitart 3 anys regidor de cultura de l'Ajuntament (llavors no es va adonar d'aquesta problemàtica? ) tambe és evident que al Govern de la Vila i son dos partits( PSC-CiU) i com a component de les llistes del PSC el Sr.Guitart no va parlar amb el seu grup politic per poder fer un canvi? En quant a les catifes ni quant el Sr.Guitar ni altres escriptors de la Vila han publicat un llibre han tingut aquesta catifa, sembla que a Barcelona amb l'alcalde Hereu potser si

   • Teresa

    Yo pregunto , ¿ La presentación del libro por parte del PSC y del Sr. alcalde, en la Sala Gotica, abonaron los 400 € que vale su alquiler? , ¿El jueves 17, día de la presentación del libro, en castellano, con alfombra roja por parte de la directora de la Biblioteca , Cuantas gentes asistieron?

 • Mansuet

  L'altre dia vaig anar a una Fira del cotxe elèctric i em van prohibir portar-hi un cotxe de combustió, això és indignant, quanta discriminació,…

  aix,… com està el pati.

  • Carles

   jajaja comentari de la setmana! el millor resum de tot el que hi ha a sobre, a més

 • Pingback: Una Fira del Llibre on no es podia comprar García Márquez | Viu Molins de Rei()