L’Ajuntament deu 4,9 milions d’euros a prop de 300 proveïdors

L’Ajuntament de Molins de Rei s’ha acollit al Pla de l’Estat per accedir a un crèdit extraordinari que serveixi per pagar factures pendents amb els proveïdors. El deute de l’Ajuntament ascendeix a 4,9 milions d’euros corresponents a 1.872 factures de 297 proveïdors.

El ple municipal del mes de març va aprovar a última hora el pla d'ajust per majoria simple // David Guerrero

El ple municipal del mes de març va aprovar el pla d’ajust exigit pel decret 4/2012 de l’Estat per que els ajuntaments puguin accedir al crèdit del Pla de l’Estat per pagar als proveïdors. El pla d’ajust va ser presentat com una qüestió sobrevinguda ja que s’ha d’enviar a l’administració estatal abans del 31 de març. Es tracta d’un pla de viabilitat que exigeix el Govern central per fer front al deute que tenen els ajuntaments d’arreu d’Espanya.

El document enviat per l’Ajuntament al govern espanyol presenta les dades del deute del consistori amb els proveïdors. Són factures dels últims mesos, en alguns casos anys, que encara no s’han pagat. Concretament, es tracta de 4,9 milions d’euros que corresponen a 1.872 factures de 297 proveïdors diferents. Les factures es pagaran abans de l’estiu amb un crèdit que l’Ajuntament estarà pagant durant deu anys a un banc.

Tots els partits de l’oposició es van abstenir i només va votar a favor l’equip de govern. El regidor de la CUP, Àlex Maymó, ho va considerar directament “una intervenció brutal de l’Estat als ajuntaments” i va reclamar a les administracions supramunicipals que afrontin el seu deute amb l’Ajuntament ja que això permetria fer front al deute amb els proveïdors sense demanar un crèdit. El regidor d’Esquerres per Molins de Rei, Jordi Romeu, va lamentar que el pla d’ajust “compromet el futur econòmic de l’Ajuntament en els propers 10 anys”. Per a Romeu, “estem parlant d’una llosa sobre els comptes municipals i de la pèrdua de l’autonomia municipal en aquest camp”. Ivan Arcas, d’Iniciativa per Molins de Rei, va lamentar la decisió del govern espanyol: “Amb l’excusa de la crisi, el govern espanyol comença a carregar-se les competències del món local, és greu i això no havia passat mai en 30 anys de democràcia”, va concloure.

Deute de la Generalitat

D’altra banda, l’Ajuntament també s’ha acollit al Pla Extraordinari d’Assistència Financera Local aprovat entre la Generalitat de Catalunya, les quatre Diputacions Catalanes, l’Associació Catalana de Municipis i Comarques i la Federació de Municipis de Catalunya.

D’acord amb el que es preveu en aquest conveni, l’Ajuntament ha sol·licitat a la Diputació de Barcelona el pagament de 604.075 euros corresponent a una part del deute que la Generalitat de Catalunya té amb Molins de Rei, que ascendeix als 2,6 milions d’euros. Si se li sumen el deute de la Diputació de Barcelona i altres administracions supramunicipals, l’Ajuntament de Molins de Rei podria fer front al deute pendent sense demanar un crèdit.

Recomanacions personalitzades