Josep Raventós: Celíacs, treballant per la igualtat de condicions a Molins de Rei

Josep RaventósEls celíacs són persones que, per una predisposició genètica, reaccionen a la ingesta de gluten, proteïna present al blat, l’ordi,  el sègol i els seus derivats. Ingerir gluten els provoca una lesió a les vellositats del budell prim que afecta la seva capacitat d’absorbir els nutrients dels aliments.

Com  que les persones amb celiaquia pateixen una situació de desigualtat per:

  • la desigual disponibilitat d’aliments en establiments públics i privats. Malgrat que existeixen un bon nombre d’aliments que de manera natural no contenen gluten, molts d’altres si que en contenen. La facilitat  de contaminació dels aliments sense gluten fa que cuinar-los impliqui prendre una sèrie de mesures addicionals  que compliquen la normal implantació de les dietes sense gluten.
  • l’elevat cost econòmic d’aquests aliments a les botigues especialitzades, justament per la dificultat de garantir-ne la no contaminació,

l’assemblea local de la CUP de Molins de Rei, conjuntament amb l’Associació de Celíacs de Catalunya vam presentar la moció per la igualtat de condicions de les persones que pateixen la malaltia celíaca al ple municipal del passat 28 de març (podeu consultar el contingut de la moció a la nostra web). Aquesta moció va ser aprovada per unanimitat.

En primer lloc cal destacar  que la CUP i l’Associació de Celíacs hagin unit esforços per pensar i proposar aquesta moció. En segon lloc, agrair també el vot favorable de totes les regidores i tots els regidors i als  seus grups municipals del ple de l’Ajuntament de Molins de Rei.

A més,  aquesta moció i moltes d’altres de semblants que es puguin presentar, representa també una manera de fer  política institucional , que fa front i pretén donar solució a un problema quotidià que afecta la vida diària  de les  persones, més enllà de la percepció que se’n sol tenir de treballar amb mesures maximalistes (o minimalistes) que no tenen aquest objectiu i no afecten  el dia a dia dels ciutadans administrats.

Cal fer saber que aquesta és una moció pionera, no se n’ha debatut cap amb contingut semblant a cap altre ajuntament. Per tant, com a molinenc em fa molt feliç  que el meu ajuntament sigui el primer en aprovar una moció d’aquestes condicions.

Si llegiu la moció, veureu que es tracta d’una moció de bones intencions i poques concrecions. Es tractava de posar les bases i que s’hagi presentat en aquests termes no és casual.

Aquesta moció pot permetre que l’Ajuntament de Molins de Rei tiri del carro, engegui i concreti una sèrie de propostes que permetin a les celíaques tenir una vida més normalitzada i doni resposta a un dels problemes que quotidianament han d’afrontar: la dificultat per trobar aliments sense gluten amb una certa normalitat  i a un preu normalitzat en comparació a la resta d’aliments.

No podem ni volem, però, carregar a l’Ajuntament amb un pes que ni li correspon i que no  seria de justícia carregar-li. Ben al contrari, volem que aprofiti la oportunitat que li brinda la pròpia moció per sentar precedents i avançar cap a la normalització. En aquest sentit, i com no podria ser d’una altra manera, pot i ha de comptar amb la col·laboració de l’Associació de Celíacs de Catalunya, i per descomptat amb el meu propi.

En aquest punt us vull fer saber que estem treballant per crear un grup de seguiment d’aquesta moció, que permeti la concreció de diferents aspectes en terminis raonables (major disponibilitat d’aliments a establiments públics, cursos de cuina per celíacs per establiments privats, llistes de productes disponibles als establiments  de la vila, compres col·lectives, etc) i  d’altres aspectes d’interès col·lectiu  que puguin sorgir. Convido especialment a totes i tots els celíacs de Molins de Rei, els seus familiars i amics a que us hi afegiu. En definitiva, a aquelles persones que saben perfectament quines són les dificultats que tenen amb l’obtenció dels seus aliments i amb aquells que tenen el màxim interès en normalitzar la seva situació. Ens podeu trobar al nostre perfil de Facebook (Celíacs- Molins) i al correu electrònic celiacs.molins@gmail.com.

Insisteixo, no podem pretendre que l’Ajuntament assumeixi unes responsabilitats que no li corresponen en exclusiva, ni podem pretendre solucionar un problema en quatre dies. Sí que volem avançar i fer-ho en la direcció correcta. Per això hem presentat aquesta moció, i per això volem concretar-la.

Josep Raventós i Fornós, membre de l’assemblea local de la CUP Molins de Rei

Recomanacions personalitzades