Josep Raventós: Celíacs, treballant per la igualtat de condicions a Molins de Rei

Josep RaventósEls celíacs són persones que, per una predisposició genètica, reaccionen a la ingesta de gluten, proteïna present al blat, l’ordi,  el sègol i els seus derivats. Ingerir gluten els provoca una lesió a les vellositats del budell prim que afecta la seva capacitat d’absorbir els nutrients dels aliments.

Com  que les persones amb celiaquia pateixen una situació de desigualtat per:

 • la desigual disponibilitat d’aliments en establiments públics i privats. Malgrat que existeixen un bon nombre d’aliments que de manera natural no contenen gluten, molts d’altres si que en contenen. La facilitat  de contaminació dels aliments sense gluten fa que cuinar-los impliqui prendre una sèrie de mesures addicionals  que compliquen la normal implantació de les dietes sense gluten.
 • l’elevat cost econòmic d’aquests aliments a les botigues especialitzades, justament per la dificultat de garantir-ne la no contaminació,

l’assemblea local de la CUP de Molins de Rei, conjuntament amb l’Associació de Celíacs de Catalunya vam presentar la moció per la igualtat de condicions de les persones que pateixen la malaltia celíaca al ple municipal del passat 28 de març (podeu consultar el contingut de la moció a la nostra web). Aquesta moció va ser aprovada per unanimitat.

En primer lloc cal destacar  que la CUP i l’Associació de Celíacs hagin unit esforços per pensar i proposar aquesta moció. En segon lloc, agrair també el vot favorable de totes les regidores i tots els regidors i als  seus grups municipals del ple de l’Ajuntament de Molins de Rei.

A més,  aquesta moció i moltes d’altres de semblants que es puguin presentar, representa també una manera de fer  política institucional , que fa front i pretén donar solució a un problema quotidià que afecta la vida diària  de les  persones, més enllà de la percepció que se’n sol tenir de treballar amb mesures maximalistes (o minimalistes) que no tenen aquest objectiu i no afecten  el dia a dia dels ciutadans administrats.

Cal fer saber que aquesta és una moció pionera, no se n’ha debatut cap amb contingut semblant a cap altre ajuntament. Per tant, com a molinenc em fa molt feliç  que el meu ajuntament sigui el primer en aprovar una moció d’aquestes condicions.

Si llegiu la moció, veureu que es tracta d’una moció de bones intencions i poques concrecions. Es tractava de posar les bases i que s’hagi presentat en aquests termes no és casual.

Aquesta moció pot permetre que l’Ajuntament de Molins de Rei tiri del carro, engegui i concreti una sèrie de propostes que permetin a les celíaques tenir una vida més normalitzada i doni resposta a un dels problemes que quotidianament han d’afrontar: la dificultat per trobar aliments sense gluten amb una certa normalitat  i a un preu normalitzat en comparació a la resta d’aliments.

No podem ni volem, però, carregar a l’Ajuntament amb un pes que ni li correspon i que no  seria de justícia carregar-li. Ben al contrari, volem que aprofiti la oportunitat que li brinda la pròpia moció per sentar precedents i avançar cap a la normalització. En aquest sentit, i com no podria ser d’una altra manera, pot i ha de comptar amb la col·laboració de l’Associació de Celíacs de Catalunya, i per descomptat amb el meu propi.

En aquest punt us vull fer saber que estem treballant per crear un grup de seguiment d’aquesta moció, que permeti la concreció de diferents aspectes en terminis raonables (major disponibilitat d’aliments a establiments públics, cursos de cuina per celíacs per establiments privats, llistes de productes disponibles als establiments  de la vila, compres col·lectives, etc) i  d’altres aspectes d’interès col·lectiu  que puguin sorgir. Convido especialment a totes i tots els celíacs de Molins de Rei, els seus familiars i amics a que us hi afegiu. En definitiva, a aquelles persones que saben perfectament quines són les dificultats que tenen amb l’obtenció dels seus aliments i amb aquells que tenen el màxim interès en normalitzar la seva situació. Ens podeu trobar al nostre perfil de Facebook (Celíacs- Molins) i al correu electrònic celiacs.molins@gmail.com.

Insisteixo, no podem pretendre que l’Ajuntament assumeixi unes responsabilitats que no li corresponen en exclusiva, ni podem pretendre solucionar un problema en quatre dies. Sí que volem avançar i fer-ho en la direcció correcta. Per això hem presentat aquesta moció, i per això volem concretar-la.

Josep Raventós i Fornós, membre de l’assemblea local de la CUP Molins de Rei

 • Maria

  Molt bona iniciativa!

 • Esteve

  Teniu tot el meu suport i la colaborcío si cal esteve

 • Teresa

  Es penoso tener una disfuncion o tener poca salud, pero los ayuntamientos no nos deben solucionar todo , que ya sufuciente trabajo tienen, si lo quieren hacer, claro,.. Los celíacos son un 1% de la población , los diabeticos un 10 % , los alzehimer un 5% , los depresivos un 30% , etc Si el ayuntamiento tuviese que atenderlos a todos tendría que convertir su edificio en un hospital. "Zapatero a tus zapatos".

  • Josep Raventós

   Benvolguda Teresa, de l'article no es pot deduir que pretenguem que l'ajuntament ens ho solucioni tot. Frases com ara "no podem pretendre que l'ajuntament assumeixi unes responsabilitats que no li corresponen en exclusiva" o "no podem ni volem carregar-li a l'ajuntament un pes que no li correspon i que no seria de justícia carregar-li" que he extret de l’article van en aquesta línia.
   El que si que pretenem és que l'Ajuntament tracti per igual a totes les persones, amb independència de les seves disfuncions. A mi em sembla just que un celíac trobi productes sense gluten en una dependència pública on es venen productes alimentaris, igual que un diabètic trobi productes aptes pel seu consum, ja que les persones que no són celíaques ni diabètiques tenen aquesta oportunitat. Som conscients que ens queda molt camí per recórrer, però que l'hem de recórrer i fer-ho al ritme que correspongui.

 • Pingback: Molins de Rei treballarà per la igualtat d'oportunitats de les persones celíaques | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: Es presenta el col·lectiu de celíacs de Molins de Rei | Viu Molins de Rei()