L’Ajuntament prioritzarà la conservació dels boscos de Collserola

El ple municipal aprova el nou Pla Tècnic de Gestió i Millora Forestal que posa per davant la conservació a l’explotació dels recursos de les 241 hectàrees de bosc de Collserola propietat de l’Ajuntament de Molins de Rei. PSC, CiU, ERC i CUP voten a favor i PP i ICV s’abstenen.

El pla ha tingut un cost de més de 9.000€ // www.parcnaturalcollserola.cat

Molins de Rei ja té un nou Pla Tècnic de Gestió i Millora Forestal de les 241 hectàrees de bosc que l’Ajuntament té en propietat a la serra de Collserola. L’informe, el·laborat per tècnics del consistori, la Generalitat de Catalunya i del Parc Natural de Collserola, prioritza “la conservació del bosc per davant de l’explotació dels recursos” segons la presidenta de l’àrea de Sostenibilitat i Territori, Mònica Santamans (CiU). L’objectiu principal és gestionar els recursos existents sota criteris de “persistència, conservació i millora de les masses boscoses garantint la conservació dels valors naturals de l’àrea, la protecció de la biodiversitat i el sòl”. Un altre dels objectius és la prevenció d’incendis i “la producció de fusta i llenya per a biomassa serà un objectiu secundari”.

Aquest pla, molt extens i de caràcter tècnic, ha tingut un cost econòmic de 9.480 euros que l’Ajuntament ha pagat “a través d’una subvenció de la Generalitat” segons ha explicat  Santamans durant el ple municipal del mes de març. Les hectàrees propietat del consistori tenen un elevat risc d’incendi i és per això que el pla, amb efecte durant els propers 20 anys, intenta prevenir possibles situacions perilloses a partir de l’ordenació dels recursos forestals i el control de la planificació urbanística.

Iniciativa reclama una dotació econòmica per efectuar el pla 

CiU,PSC,ERC i CUP han votat a favor d’aquest pla. Roger Castillo, de la CUP, va proposar que s’intentés acurtar el termini d’actuació “dels 20 anys previstos a 10, 11 o 12 anys per tirar endavant totes les feines proposades en la gestió forestal”. Juntament amb la CUP, Sílvia Guillén, d’Esquerres per Molins de Rei, ha demanat que “es porti a la pràctica, més enllà d’una declaració d’intencions”.

ICV i PP, per la seva banda, han optat per l’abstenció. El portaveu d’Iniciativa per Molins de Rei, Ivan Arcas, ha recordat que és un projecte “hereu de l’anterior mandat” però ha criticat que no s’hagi tingut en compte un tràmit d’audiència amb persones interessades com les de l’ADF. A més, Arcas ha reclamat que l’Ajuntament “presenti els números per efectuar el pla” ja que “és un bon pla però neix sense partida econòmica, el pla s’ha fet amb una subvenció i si algun dia no hi ha subvenció tindrem un pla fantàstic sense possibilitat de dur-lo a terme”. Des de l’Ajuntament asseguren que el Consorci del Parc Natural de Collserola gestionarà les finques de diversos municipis de la zona per fer-ho més econòmic.