L’institut Bernat el Ferrer es tanca en defensa de l’escola pública

Al voltant de 150 persones de la comunitat educativa de Molins de Rei participen en un tancament entre les nou i les dotze de la nit amb l’objectiu de “prendre consciència” dels atacs que pateix l’escola pública i les conseqüències de la crisi econòmica. 

La comunitat educativa es va reunir en defensa de l'escola pública // Jose Polo

L’IES Bernat el Ferrer de Molins de Rei ha iniciat un seguit d’activitats en defensa de l’escola pública davant dels atacs perpetuats pels governs de CiU i PP en forma de retallades. Gairebé 150 persones de la comunitat educativa de la vila entre alumnes, pares i professors es van tancar el passat dimarts  entre les 21 hores i la mitjanit en motiu de protesta.

Durant la nit es va mostrar un documental que parlava de les causes i les conseqüències de la crisi econòmica i després va començar una taula rodona sobre els efectes de les retallades en l’educació pública, reflexions sobre el sistema i la crisi i la nova reforma laboral. L’acte va comptar amb la presència de Josep Lluís Alcazar (CGT), Josep Maria Cervelló (USTEC), Pilar León (Corrent Roig) i Marc Sangüesa (CCOO) i una gran participació dels joves estudiants preocupats pel seu futur com a ciutadans. Els ponents van animar als joves a participar en les diferents mobilitzacions de cara a la vaga general del dijous 29 de març.

El director de l’institut Bernat el Ferrer, Ramon Graells, ha dit en declaracions a Viu Molins de Rei que l’objectiu de la mobilització és “prendre consciencia de la situació actual”. Segons Graells, les últimes retallades “han afectat al 10% del pressupost de l’institut”. El director exemplifica el drama de les retallades en un exemple quotidià: “ara si es trenca un fluorescent, per exemple, no el podem canviar”. A més, el pacte entre CiU i PP en els pressupostos de la Generalitat de Catalunya fa que les obres que d’amplicació del centre que havien d’estar finalitzades al setembre vinent finalment no es realitzin.  Graells assegura que “ara ens podrem sortir, però en un parell d’anys no cabrem i les barraques no són la solució”.

El Bernat el Ferrer va iniciar fa uns dies un seguit d’accions en defensa de l’escola pública. El cap d’estudis, Jordi Vidal, explica que “cada dimarts els professors portem una samarreta groga reivindicativa del problema que patim” de la mateixa manera que fan altres centres d’arreu de Catalunya. Vidal comenta orgullós de l’alt número d’alumnes que van omplir la sala polivalent del centre durant la nit reivindicativa que “els alumnes de quart d’ESO i els de batxillerat ja són conscients del problema que patim, la resta encara són massa petits”.

Els professors utilitzen una samarreta groga en defensa de l'escola pública cada dimarts // IES Bernat el Ferrer

Una joventut amb consciència social

Entre professors i sindicalistes, les reflexions dels alumnes de l’IES Bernat el Ferrer van destacar per la seva claredat d’idees tant en la forma d’expressar-les com el seu contingut trencat el vell tòpic que diu que el jovent ja no té valors. “Som aquí ja que tenim consciencia social”, deia un alumne de Batxillerat mentre que una companya assegurava que “l’única retallada necessària és la del Rei”. Després de les ponències, els joves van compartir impressions amb professors i pares sobre la societat i el sistema durant més de 30 minuts en un clima d’evident preocupació pel futur que els espera.

Recomanacions personalitzades