L’auditoria de la Diputació destapa que l’Ajuntament va tancar el pressupost del 2010 amb dèficit

L’auditoria de la Diputació de Barcelona conclou que si el pressupost del 2010 s’hagués fet seguint els criteris comptables recomanats s’hauria tancat amb 191.000 euros negatius en lloc dels 1,3 milions d’euros positius que es van dir en el seu moment.

Ferran Espinosa, Xavi Paz i Joan Ramon Casals van presentar l'auditoria en roda de premsa // David Guerrero

L’auditoria encarregada a la Diputació de Barcelona s’ha fet esperar però per fi s’ha fet pública. La principal conclusió és que el resultat real dels comptes de l’Ajuntament de Molins de Rei al tancament de l’exercici 2010 és de 191.000 euros negatius, un resultat ben diferent al resultat comptable aprovat per l’anterior govern (ICV, ERC i CiU) que donava un resultat positiu de 1,3 milions d’euros.

La diferència entre el saldo positiu i negatiu d’uns i altres es deu a l’aplicació dels criteris comptables recomanats per la Sindicatura de Comptes, “uns criteris basats en la prudència i el rigor”, emfatitza el regidor de Finances, Ferran Espinosa, qui considera l’auditoria “un full de ruta per continuar posant seny i ordre en la gestió de l’Ajuntament”. En aquests 1,3 milions d’euros s’incloïen ingressos de multes d’anys anteriors que l’Ajuntament no ha cobrat i impostos que ha girat per cobrar però que dubtosament arribarà a recaptar algun dia ja que, per exemple, hi ha algunes empreses que han fet suspensió de pagaments.

“No parlem d’il·legalitats, parlem simplement de que segons les regles de joc que ens imposem ara l’auditoria diu que el 2010 s’hauria tancat amb dèficit”, va voler deixar clar l’alcalde, Xavi Paz, en roda de premsa, acompanyat del regidor de finances, Ferran Espinosa, i el primer tinent d’alcalde, Joan Ramon Casals.

Una auditoria molt esperada

Xavi Paz ha destacat que amb la publicació de l’auditoria, que es pot consultar a la pàgina web municipal, “es compleix el compromís donat al assumir l’alcaldia de fer pública l’auditoria sobre les finances municipals i posar ordre a la gestió de l’Ajuntament”. Tant el PSC com CiU portaven la realització d’una auditoria a l’inici i al final del mandat en el seu programa electoral i així ho van plasmar en el pacte que va segellar la sociovergència.

Per a l’alcalde, el que s’han trobat al consistori és “desordre i dèficit de  gestió, ni forats ni deute”, el que Paz atribueix a “un excés de burocràcia i una manca d’ordre i diligència en els processos”. És una queixa que els socialistes ja expressaven quan estaven a l’oposició, especialment després de la publicació dels informes de la interventora, la dimissió d’Enric Franch com a regidor de Finances i la presentació de l’auditoria dels comptes del 2009. En aquell moment, en plena precampanya electoral, el PSC ja va xifrar en 400.000 euros la quantitat de diners que desvirtuava el pressupost, una xifra que finalment ha ascendit a 1,3 milions d’euros.

Segons l’equip de govern, “l’auditoria avala la decisió de basar-se en els criteris de la Sindicatura de Comptes”, els que ja s’han seguit en l’elaboració del pressupost d’aquest any. D’aquesta manera, l’equip de govern no va comptar amb aquests 1,3 milions d’euros que l’anterior mètode comptabilitzava a l’hora de preparar el seu primer pressupost.

CiU no fa autocrítica

Segons va apuntar el convergent Joan Ramon Casals, “si avui haguéssim seguit els anteriors criteris ens trobaríem amb una despesa més gran, ja que ens basaríem en superàvits ficticis”. Les paraules del primer tinent d’alcalde es referien a un anterior equip de govern del qual, per les seves paraules, semblava que CiU no formés part. Preguntat pel seu paper en el tripartit juntament amb ICV i ERC, Casals es va definir com “molt crític amb la gestió econòmica de l’anterior govern” però va obviar que en el seu moment va votar a favor dels comptes.

Recomanacions personalitzades