Molins de Rei es compromet a reduir l’impacte dels residus municipals

L’adhesió de la vila a l’Estratègia Catalana Residu Zero fa que es comprometi a reduir els residus i que d’aquests se’n recicli un percentatge més gran. La proposta d’adhesió presentada per la CUP va ser aprovada al Ple gairebé per unanimitat.

Molins de Rei s’ha compromès a fer un pas més en la reducció dels residus generats. La vila ja va ser pionera en la implantació del “Residu mínim“, i ara passarà a formar part de l’estratègia “Residu zero”. No obstant, ara per ara aquesta estratègia no preveu que els municipis que en formin part deixin d’emetre residus, sinó que planteja un objectiu més realista: reduir els residus generats per habitant l’any 2020 com a mínim a 1,20 kg el dia, i aconseguir que almenys el 70% dels residus que es generen es reciclin i no vagin a parar a abocadors o incineradores.

Aquestes xifres seran més fàcils d’assolir per a Molins de Rei ja que per una banda els molinencs generen menys residus que la mitjana catalana, i dels que es generen se’n recicla un percentatge més alt que a la resta del país. No obstant, tampoc s’arriba als percentatges de reciclatge que es marca com a objectiu. Actualment, cada molinenc produeix una mitjana de 1,36 kg de residus al dia. La CUP, formació política que va portar al ple l’adhesió a l’Estratègia Catalana Residu Zero, proposa assolir aquest objectiu abans de 2020.

Per aconseguir aquests objectius la Fundació Prevenció de Residus i Consum, l’impulsora de l’estratègia, proposa -a més de la recollida selectiva- tasques de sensibilització i implicació de la ciutadania, i la utilització d’envasos reutilitzables. La CUP va més enllà i proposa implantar el sistema de recollida Porta a Porta, ja que considera que “el model actual s’ha estancat”.

La proposta d’adhesió a l’Estratègia Catalana Residu Zero va arribar al Ple Municipal del passat dijous 23 de febrer mitjançant una moció feta per la Fundació Prevenció de Residus i Consum per presentar als Ajuntaments. Va ser la CUP qui va portar la moció al Ple, i va comptar amb els vots a favor de tots els partits polítics exceptuant CiU, que es va abstenir.

A més de l’important àmbit dels residus municipals, l’Estratègia també se centra en les empreses, universitats i entitats. Pel que fa al darrer àmbit, justament Molins de Rei va acollir durant la passada Fira de la Candelera la jornada “Entitats Catalanes pel Residu Zero“, dins la Fira Ecològica.

Recomanacions personalitzades