Una polèmica entre entitats obliga a treure un Rei Carnestoltes decebedor

L’entitat Amics del Camell va demanar la retirada del rei Carnestoltes d’enguany perquè era una rèplica del Camell. Consideraven que era de mal gust cremar-lo, com és tradició. Finalment va sortir un altre Rei Carnestoltes substituint l’ideat inicialment.

El Camell va tancar el Carnestoltes 2012 // Amics del Camell

A banda de les disfresses i els colors de la rua, el Carnestoltes 2012 a Molins de Rei serà recordat per una curiosa polèmica: el canvi a última hora del Rei Carnestoltes, figura que es crema després del corre-cuita del Camell.

En un principi, alguns membres de l’Entxuscat, encarregats de construir a Sa Majestat el Rei Carnestoltes per després cremar-lo, van proposar fer una rèplica del Camell, a escala real, disfressat de pallasso. L’entitat Amics del Camell va considerar aquest acte una falta de respecte ja que enguany fa 20 anys de la cremada que va fer malbé la bèstia de foc de Molins de Rei durant un corre-cuita. Finalment, aquest enfrontament entre entitats va acabar amb la construcció d’un altre Rei Carnestoltes que va decebre a molts molinencs i molinenques.

El Camell, encarregat de cremar el Rei, anava disfressat de bomber // Jordi Julià

El Camell, encarregat de cremar el Rei, anava disfressat de bomber // Jordi Julià

 • molinenc

  francament… quin poc sentit de l'humor aquesta gent del camell, i fascinant el poder que tenen per anar censurant a la penya les seves idees!

  • L’ENTUS

   Sense dubte deus ser un membre de l’Entxuscat o del Viu Molins, que en comptes d’informar vol crear polèmica perquè hi hagi lectors

   • joan

    tequivoques mooolt!
    tu que estàs tant informat, em pots dir si la junta del camell va consultar a la resta de gent de l’entitat mitjançant assamblea la desició? o van tirar pel dret fent un mail informatiu? … sembla un desició prou important per fer-ho d’aquesta manera, no?

 • un molinenc més

  quina pell més fina! el carnestoltes no és això? sentit de l'humor, automofa… crec que hagués quedat un samaniat molt divertit… en fi! ja sabem com van les coses…

  • L’ENTUS

   t’agradaria que algú es mofés de la mort d’algun familiar teu? Doncs per mi el Camell és com un familiar i no vull que ningú es mofi i utilitzi el Carnaval per riure d’una desgràcia. Ahh i estic orgullós de l’educació que he rebut…

   vinga a reveure

   • Montse

    Si no et pots en riure de tu mateix tens un problema… I si justament és com un familiar… qui no s'ha rigut mai del seu germà o germana? Que es cremés fa 20 anys i anar-ho recordant com si hagués sigut la tragèdia més gran a Molins no té sentit, que es recordin les tragèdies de veritat: riuades, incendis, etc. No cal fer un gra massa de que es cremés el camell, ve que es pot tornar a construir i ja està!!!!!

 • una molinenca

  Em sembla que generalitzeu massa parlant de l'Entxuscat i dels Amics del Camel; pel que sé, ni van ser la majoria dels d'un col·lectiu, ni tots els de l'altre els que van generar la polèmica.

  • sheeva

   Totalment d’acrd amb el comentari de “molinenca”, es generalitza massa. Al cap i a la fi, qui vam patir les.conseqüencies va ser el poble. I sí, hi ha gent en akst poble k mana molt i te la pell molt fina…

  • L’ENTUS

   Està clar que no….la polèmica el Camell no té cap de necessitat….les minories són les que sempre toquen els collons, és el cas de l’Espanyol amb el Barça….sempre volen tocar els collons per arribar a posar-se per davant, cosa que mai passarà. i Menys amb aquests modals que es porten alguns membres de l’entxuscat

   • anonim

    Tu que ets? Un camellaire no? Em sembla una falta de respecte que vagis dient coses de membres de Entxuscat quan realment no saps res de res.

 • Germà

  Quins rabietes aquests del Camell… Molt malament.

 • Un de MdR

  Patètic per part d’ambdues entitats. Uns per viure a l’ombra del Camell i els altres per censuradors… Quin poc sentiment de Carnestoltes! Ens podem enriure de tothom menys d’ells?

  • L’ENTUS

   Censuradors? Senyor de MdR jo també sóc de Molins de tota la vida! El meu fill no té perquè veure un cap de Camell cremant-se…em sap greu…..no el vull veure plorant. Està emocionat amb el Camell, per ell és com el Barça…per tant estic agraït que el Camell hagi demanat si us plau que el Cap de Camell a escala real no s’hagi cremat. M’han tret moltes nits de son que el meu fill no hagués pogut dormir…

   reflexionem una mica

 • Un altre de MdR

  Mira que hi ha polítics per parodiar i no… aquests de l’entxuscat sempre amb l’obssesió de voler mal al Camell.

  Entxuscats, tots som molins, feu la reflexió si us plau… no és millor anar tots a una que no pas intentar fotre l’altre?

  Sota el meu parer, crec que aquesta incidència hauría de servir per unir més el poble, en comptes de entrar en una discusió.

  • sheeva

   Com es nota k no saps d k parles nano… per començar k aki ningu vol cap mal a ningu, de fet hi ha gent d’una colla k col.labora amb l’altre i viceverça. No dius res d les amenaces amb demandes judicials per part dels amics dl camell? Ah no, k aixo no interessa! Es mes facil dir k uns tenen enveja dels altres… la propera vegada informa-te’n be de les.coses . Jo crec k si les coses es parlen a temps sempre es podria haver arribat a un acord.

 • MsR

  Una mica d’història, que la censura ja la feia l’església i el franquisme, no cal que la facin algunes persones que semblen tenir més veu que d’altres…

  “Les teories sobre el seu orígen són diverses, però totes coincideixen en la necessitat de celebrar la proximitat de la primavera, mitjançant un ritual de transformació en el qual l’alegria i la disfressa són una rèplica de l’imminent despertar de la natura.

  Sembla ser que el Carnestoltes guarda estreta relació amb antics costums de la cultura Mediterrània (jues, egipcis, grecs…) i celtes, que celebraven festes amb aquestes connotacions. Malgrat això, el nostre Carnaval s’ha d’entroncar, especialment, amb les festes paganes anomenades Saturnals romanes i, fins i tot, arreplega elements de les festes Lupercals i Matronals que els mateixos romans celebraven pel mes de febrer.

  En aquestes tres festes trobem elements i rituals típics d’inversió de papers que implicaven un trasbalsament en l’ordre de la vida i que perduren en el nostre Carnaval actual

  S’ha de trasbalsar l’ordre, per tal de tornar-lo a reestablir.

  Amb tot, l’evolució temporal i cultural ha configurat un Carnaval típic amb uns elements inalterables: les disfresses, la inversió de papers i, sobretot, la llibertat. Llibertat com a manifestació del poble per sobre de prohibicions polítiques, socials, ideològiques o morals. Per això, el Carnaval ha subsistit malgrat les prohibicions i el poder establert en cada moment. I és que la tolerància, no sempre és una virtut

  intrínseca al poder. En el Carnaval actual prima encara el clima de celebració i el sentit col·lectiu de crítica de la realitat actual, de caricaturització.”

  – GARIN, J. I altres: Festes i Tradicions a l’escola (Tardor-Hivern). Ediciones CEAC, S.A. Barcelona 1985
  – Gran Enciclopèdia Catalana. Enciclopèdia Catalana, S.A. Barcelona 1993

  Sobretot significa llibertat, no censura.

 • hola

  Però que tancada és aquesta gent amics del Camell… Si no saben acceptar bromes malament anem…
  Ara això la culpa és grant part de l' Ajuntament, per fer favoritismes! Si la resta d'entitats que col.laboren rebessin també ajuts i subvencions… Si hi ha més bèsties a Molins com el Entxuscat com és que tot o casi tot va a parar al Camell….Home està bé que per història tingui un paper important però tant per com endur-s'ho tot o casi tot?
  I un altre tema, feia falta gastar tant en petards el diumenge en els temps que estem? Si es pensen que amb correfocs oblidarem la crisi ho porten clar! Hi ha moltes mancances en aquest poble…

  • molinenca

   La pirotecnia no la paga l'Ajuntament al 100%, gran part dels diners de l'entitat surten de la venta de samarretes, mocadors, barrets, enganxines, el conte, … i dels esforços de la gent de l'entitat, perquè recordem que no cobra ningú i que tothom fa la feina per amor a l'art.

   I respecte el "conflicte" del carnestoltes no és cert que tothom del camell hagi participat de la mateixa manera que no és cert que tothom de l'entuscat va participar en la construcció del rei carnestoltes.
   Crec que sempre és més beneficiós per tothom anar tots a una, sense retrets ni fer broma de desgràcies!!

 • Una persona

  Molt bona part de la pirotècnia que es gasta es recaudació que fa la gent de l'entitat amb el seu esforç . Es just que no es prohibeixi res al carnaval, però el que no es just es que ens "enfotem" de les desgràcies que passen!
  Recordem, que cuan es va cremar el camell, va haber molta gent que va patir emocionalment i altre gent es va estixiar i cremar…
  Ens en fotem d'això??? Encara teniu el valor de criticar?? Que els del camell no fessin res???…

 • Un molinenc

  Sembla ser que els que teniu ganes de polèmica entre entitats sou vosaltres els de viu Molins de Rei.

  • L'ENTUS

   PENSO EL MATEIX, MENYS ESPECULAR I MÉS INFORMAR

 • El rei carnestoltes

  S'ha de comentar que en el article no surt que van fer una copia a escala exacte del camell. Un clon. Vaig a fer-me un clon de guita a veure que passa.

 • L'ENTUS

  Senyores i senyors:

  Aquí hi ha un problema de base. No pot néixer una entitat que es diu Entxuscat fruit de la ràbia i el rencor que certes persones li tenen al Camell, i sense cap tipus de motiu llògic i coherent. Tot el que no té un origen ben parit i sa mai pot acabar bé, i l’Entxuscat recordem al poble que neix perque certes persones tenien i tenen ODI per motius i qüestions personals a gent que forma part del Camell, i la manera de rebotar-se era creant un drac verd amb rodes que creien que seria la competència del Camell. El Camell no juga a tenir rivals, el pòble és el que parla, els nens, la tradició i la història. Qui crea rivalitat i qui crea els mals rollos és, no tant l’Entxuscat, que té membres que de ben grat tenen bona relació amb els membres del Camell, qui crea la verdadera rivalitat són 5 membres comptats, i això és un fet veridic. El Camell no s’està per romanços i s’ha trobat amb una colla d’energúmens que han volgut mofar-se d’una desgràcia, i això no és gens grat. Fins i tot el Camell ha fet poc, ja que aquí hi ha molts llocs per on agafar-se la bretolada encoberrta que volien dur a terme determinats personatges que formen part de l’Entxuscat. Llastimosament és ara l’Entxuscat qui surt perdent, i qui reb i rebrà l’allau de crítiques. Pel que tinc entès hi ha hagut moltes dimissions de la gent coherent que no es feia responsable ni es sentia bé amb el que 5 membres volien fer.

  Fa 20 anys el Camell es va cremar, hi van haver ferits, i va suposar una taca pels nens, joves i adults del poble, que van plorar com si algú hagués mort. i És que no eés per menys. L’entitat Amics del Camell aquell mateix any perdia a dos dels seus membres en un tràgic accident, i tot plegat va suposar un any negre i fosc pel Camell i pels vilatans que s’estimen aquesta bèstia que no és de ningú més que del poble.

  Resulta que ara, 20 anys després una colla de 5 persones volen fer mal, volen riure d’una desgràcia i a sobre volen transmetre al poble i que els del Camell són uns censuradors i volen posar merda a la boca de la gent. És molt fàcil. El Camell està pers obre de tot això, i qui ha quedat retractat és l’Entxuscat. Gent que no sap ni el que fa ni el que suposa el Camell i el sentiment que comparteix tanta gent. Creieu que si el Camell hagués fet el rei Carnestoltes, i hagués fent un cap d’Entxuscat disfressat de mil putes hagués fet gràcia a l’Entxuscat? NO ! I menys si hagués hagut d’acabar a la foguera!!! NO HAGUES FET GRACIA! Per tant, fent servir una mica el sentit comú, no pots fer aquestes coses i menys amb ànims de fotre i amb ràbia acumulada cap al Camell, que l’únic que fa és sortir a fer gaudir als nanos del poble, a la gent de totes les edats que se l’estima i quan acaba la sortida cap a casa!

  Qui tingui sentit comú, ha de pensar que no pots fotre disbauxa ni gracietets de fets tràgics. Seria ben rebut fer una paròdia dels atemptats de l’11 de setembre? Seria ben rebut fer una paròdia dels afusellaments del desgraciat i menyspreable senyor Francesc Francu? Oi que no? Doncs Carnaval no vol dir que la gent amb mala fe l’utilitzi per recrear-se en la seva obsessió de veure el Camell enfonsat i mal parat. EL CAMELL MAI DESAPAREIXERÀ, i que quedi clar, que jo sóc un veí de Molins que s’estima totes les entitats del poble per igual, però he quedat decebut amb el que ha fet determinada gent de l’entxuscat, els quals per mi no mereixen cap tipus de respecte i compassió amb el que han fet. Al meu fill no li hagués gradat veure un cap de camell cremant-se ni un cap d’entxuscat cremant-se, per molt carnaval que sigui. S’ha de saber on són els límits i la sensibilitat de la gent, i a mi, m0han ferit i em fereix que encara es culpi al Camell.

  Voleu que desapareixi el Camell? Si és lo millor de la Festa Major d’aquest maleít poble!!

  Demano sentit comú i una mica de personalitat a la gent que xerra sense valors ni respecte!

  • joan

   Entus, el teu problema es que et creus amb el poder de la veritat … i d'aquí a creure's ser Déu i va una linia molt fina…
   El Camell és de molins de Rei, no de la gent que el gestiona

  • Montse

   Primer de tot l'origen de l'enxuscat no crec que sigui la rabia, sinó la indiganció davant d'una entitat del poble a la qual si vols accedir-hi necessites tindre un "enxufe" dins per ser benvingut.

   A continuació em sembla d'un mal gust exagerat que estiguis relacionant la mort de dues persones de Molins (si eren camellaires, però segur que també eren pares, fills, tenien el seu ofici, la seva vida, etc.) i no crec que s'hagi d'agafar aquesta tragèdia, pq això si que és una tragèdia i no que es cremi el camell, i introduir-la en una polèmica de carnestoltes!!! A mi no em faria cap mena de gràcia que aprofitessis la mort del meu pare per justificar que és un any de dol pel camell (ni pel camell ni qualsevol altre motiu).

   Respecte al 11 de Setembre estem celebrant una batalla perduda… I si que hi ha mil parodies al respecte. I mira que jo sóc catalana de sang i cor. I justament em fa gràcia que Espanya se'n rigui de nosaltres m'omple d'orgull que els hi fem rabieta i siguem el seu punt de mira. Doncs de la mateixa manera crec que la gent del camell us ho hauríeu d'haver pres a bones, i pensar que us tenen enveja, que al cap i a la fi estan donant més protagonisme al camell (què més voleu?).

   I tothom sap que es podia no haver cremat si això era el que tant mal feia. Al samainat podia haver sigut un dels millors, des de que el rei fos un fill perdut del camell, que se'n fotés del copiriht i la SGAE, i així tinc mil exemples més.

   Al cap i a la fi, el que jo trobo trist, és que hi hagi una entitat al poble que tingui més veu i vot que totes les altres i sigui capaç de fer el que ha fet. Si totes les energies que han invertit en aconseguir que no sortís el rei les haguessin invertit en posar una mica d'humor, el resultat hagués sigut favorable per tothom.

   I que quedi clar que no cal ser de l'Enxuscat per pensar que des del camell s'han equivocat, perquè jo no ho sóc.

   • sheeva

    Jo em kedo amb aquesta opinió i la cito tal qual per qui no l’hagi vist:
    “Primer de tot l’origen de l’enxuscat no crec que sigui la rabia, sinó la indiganció davant d’una entitat del poble a la qual si vols accedir-hi necessites tindre un “enxufe” dins per ser benvingut.
    A continuació em sembla d’un mal gust exagerat que estiguis relacionant la mort de dues persones de Molins (si eren camellaires, però segur que també eren pares, fills, tenien el seu ofici, la seva vida, etc.) i no crec que s’hagi d’agafar aquesta tragèdia, pq això si que és una tragèdia i no que es cremi el camell, i introduir-la en una polèmica de carnestoltes!!! A mi no em faria cap mena de gràcia que aprofitessis la mort del meu pare per justificar que és un any de dol pel camell (ni pel camell ni qualsevol altre motiu).
    Respecte al 11 de Setembre estem celebrant una batalla perduda… I si que hi ha mil parodies al respecte. I mira que jo sóc catalana de sang i cor. I justament em fa gràcia que Espanya se’n rigui de nosaltres m’omple d’orgull que els hi fem rabieta i siguem el seu punt de mira. Doncs de la mateixa manera crec que la gent del camell us ho hauríeu d’haver pres a bones, i pensar que us tenen enveja, que al cap i a la fi estan donant més protagonisme al camell (què més voleu?).
    I tothom sap que es podia no haver cremat si això era el que tant mal feia. Al samainat podia haver sigut un dels millors, des de que el rei fos un fill perdut del camell, que se’n fotés del copiriht i la SGAE, i així tinc mil exemples més.
    Al cap i a la fi, el que jo trobo trist, és que hi hagi una entitat al poble que tingui més veu i vot que totes les altres i sigui capaç de fer el que ha fet. Si totes les energies que han invertit en aconseguir que no sortís el rei les haguessin invertit en posar una mica d’humor, el resultat hagués sigut favorable per tothom.
    I que quedi clar que no cal ser de l’Enxuscat per pensar que des del camell s’han equivocat, perquè jo no ho sóc.”

    100% d’acord i q consti que tambe soc catalana…..!!!

  • punts de vista

   (-maleít poble? no ets de Molins de Rei? Tu parles de respecte??? de valors???? M'enric dels teus valors i del teu respecte. A mi m'has ferit dient Maleít poble. I ara que? Hem d'obrir una altre polemica???? Una mica més de sentit de l'humor és el que falta en aquest poble i més entitats obertes a la gent i menys sectarisme, que tu saps perfectament que hi ha en algunes entitats….

 • molinenc 100%

  a banda de tots els problemes que hi hagin, el que no crec correcte és que una mitjà de comunicació com és Viu Molins de Rei disposin de redactors que no tenen ni IDEA de res, el que crec és que haurieu de prendre mesures davant de la pèssima informació que s’ha donat per aquest mitjà informatiu! un poble com el de Molins de Rei i de les dimensions que té és mereix uns redactors com deu mana i una informació completa i certa!!!!! i respecte el tema en qüestió, crec que tot cau pel seu propi pes, només s’ha de observar la cantitat d’anys que el camell corre per la nostra vila (per mi la única bèstia de foc del poble, per tant, veient el sentiment que tinc vers al camell, hagués vist que el cremaven hagués fet mal als responsables del rei carnestoltes. Viu Molins de Rei informeu-vos millor de les noticies que tingueu de difondre per aquest mitjà! espero que prengueu les mesures necessaries, si és que de veritat sou una font de informació fiables

 • Miquel

  A mi m'agrada molt el Camell però crec que heu actuat malament en aquesta ocasió. No hagués passat res que el Camell autèntic hagués cremat a un Rei Carnestoltes disfressat de Camell. Tothom hagués entès perfectament que és una broma. Segurament hi hagi gent a l'Entxuscat que són com són però a l'entitat Amics del Camell tothom sap que hi ha certs personatges que es pensen que són els amos del poble.

  • Mohamet Jordi Pujol

   No es un rei carnestoltes disfressat de Camell… és una rèplica exàcte del Camell. Si hagues estat una disfressa com bé comentes tu Miquel, no hi hauría haber hagut aquest problema. El que no es pot acceptar, és que un membre molt actiu de l'Entxuscat i del Camell (tots sabem qui és), es faci amb els planells de les dimensions del Camell i en faci un de idèntic.

   A mi també m'hagues agradat veure un rei, fent-se passar per Camell i que el de debó l'hagués cremat per demostrar qui és el rei de molins. Pero sota el meu punt de vista, el que és inacceptable és que se'n aprofitin i juguin amb els sentiments d'un poble.

   I el que també considero inacceptable, és que aquí es jutgi als amics del camell i es passi per sobre l'actuació dels 4 membres de l'entxuscat.

 • Ferran

  Totalment d'acord Miquel! Si ens posessim tots en aquest plan, estic segur que cada comparsa del Carnestoltes podria ser ofensiva. Que en pensaria algú que hagués perdut un familiar als San Fermins?? No cal posar-se tant dramatics. Siusplau senyors, es Carnestoltes i aqui el problema és tot l'odi i ràbia que us teniu entre vosaltres. No només de l'Entxuscat al Camell, també n'hi ha a la inversa. I posar-vos amb la feina de la gent del Viu, això si que és trist. Només han informat del que va passar.

  • Un molinenc

   Posar-se amb la feina del Viu és trist? és lliure opinar no?
   Informar és explicar uns fets, i precisament no han fet això, han explicat la seva versió d'uns fets, en una web que la visiten molts molinencs, i amb les seves comparticions a facebook i a twitter. Si s'informa, s'informa tal i com és la realitat. Després tothom és lliure d'opinar el què cregui, respectant també les opinions dels altres

 • Tragicomèdia

  El que està clar és que tant els d'una entitat com els de l'altra han de tenir en compte que tenen una responsabilitat amb l'imaginari col·lectiu d'un poble. I que no es tracta d'ells, sino de la pervivència d'una tradició arrelada a la vila, com és el Camell, així com per vetllar la continuïtat de l'Entxuscat, que tot i no tenir el prestigi d'una llarga tradició històrica com la del Camell (encara), siguin pels motius que siguin és fruit de la Vila i de la seva creativitat i entusiasme.

  I per evitar dramatismes diré que, als fills preferiria educar-los amb la ment oberta i creativa, i si per donar-los aquests valors no els puc evitar que plorin tot veient el doble del Camell cremant-se, defensaré que forma part del seu aprenentatge i del seu enriquiment personal.

  I per mi no és cap taca ni suposa cap complexe, el fet que el Camell es cremés fa 20 anys. Va ser trist, però forma part de la nostra vida, no? I vam sobreviure, oi?

  Relativitem les coses i, sobretot, tinguem en compte que el Bestiari està per damunt de qualsevol individualisme.

 • M'AGRADA MOLINS

  No fotem més llenya al foc. El Carnestoltes ja s'ha acabat i no passarà a la història (o si), però continuem mirant endavant i deixem-nos de collonades.

  Tant el Camell com l'Enxuscat tenen una bona acceptació de la gent de Molins, evidentment el Camell porta avantatge per anys, però això no ha de treure mèrit a la resta de bèsties de foc, que n'hi ha més de dues.

  Gaudiu de la vida i sigueu feliços.

 • juan carlos primero

  Estic al·lucinat! Amb tanta gent que passa penes a Molins de Rei i arreu, amb el que està pluvent i a casa nostra discutint per una autència bajanada. Una mica de sentit comú i de sentit del ridícul: completament d'acord amb un comentari que precedeix aquest: els del Camell una mica més de sentit de l'humor i els de l'enxuscat una mica menys de ràbia! A Molins de Rei, tothom vol tenir-la més gran que el veí, simbòlicament parlant, es clar. Petonets.

 • lapartbonadetotaixò

  jo només dire una cosa…

  ¡¡¡¡¡¡¡¡¡ VISCA MOLINS DE REI !!!!!!!!!!!! hosti!!….

 • Xusqui

  Amb la crisi q hi ha el que tenim q fer es que desapareixi l’enxuscat es un gasto mes innecessari per la vila amb l camell ni ha prou

  Aquest nois aburreixen

  • sheeva

   Jajaja que facil es anar rajant del personal de forma anonima, sense haver de donar noms, eh? Aki hi ha molt de valent…

  • punts de vista

   Ah! tu creus aixo? doncs ficant-se així!-fora:-el Cuc, Els diables, Castellers, Gegants, …
   Ara bé!el camell que no el toquin, no!que no en gasta gens no, no! Que tot el que tenen es gracies a les : Enganxines, mocadors, samarretes….nnnnnnnnnnnnnnnnoooooooooooooooo!reben res de l'ajuntament!4 xavos que els i donen per fer tttttttttttttootttttttttttttttt el el espectacle que fan varies vegades a l'any!…

 • De Molins

  Desde la distancia y la ignorancia de las disputas entre entidades, comento, que si en Carnaval se permite un poco de transgresión, de cambiar los hábitos y de mas o menos reírse del vecino ( no digamos del político de turno ) el sentirse ofendido por que se quiera hacer una rey para el desfile y quemadlo al día siguiente, como manda la tradición y que este sea como el que le va a quemar, es mas bien un homenaje y no una mofa,,, si empezamos a discutir, de quien sale y quien no, es una forma de censura y estar en una posición de poder,,, creo que se han perdido los papeles y se han puesto emociones por encima de lo que es una fiesta ludica y transgresora, perdiendo así su significado,,, Ni el Camell representa a Molins, ni Molins es el Camell,,, y hacer broma y reírse de uno mismo, aveces sienta bien.

  • molinenc

   Totalment d'acord De Molins!!!

 • mamba negra

  escolta xusqui, en aquest temps de crisi el millor és cremar el camell de veritat i així repartir els 14000 euros de subvenció que van tenir l´any passat amb gent que realment ho necessita, no troves?

 • viscMolins

  Tot i els petits apunts sobre les entitats que potser caldria mesurar, felicito al "Viu Molins de rei" per haver escrit un petit i concís article sobre un tema que va córrer durant el Carnestoltes i que ben poc es coneixia.

  El fet és que trobo vergonyosa tanta crispació per tot plegat, i això fa que les expectatives de cara al Carnestoltes de la meva vila cada vegada siguin més baixes i desil·lusionadores. Censurar és una paraula que sona franquista i que això tingui lloc per Carnestoltes i a Molins de Rei, sincerament entristeix i molt.

  El Carnestoltes és la festa per antonomàsia, és la disbauxa, és el món al revés (i a molts indrets dura una setmana, sort que a Molins només en tenim dos dies!) I és així des que l'home és home, i necessita trencar l'ordre establert perquè aquest es desfogui i necessiti de nou aquest ordre.

  Em sembla trist, que si bé una entitat (que pel que tinc entès tampoc era la entitat com a tal) es vol mofar d'un element o símbol de la vila, ho pot fer i més que mai perquè és Carnestoltes (i no seria la primera vegada que això passa, l'Agrupa ho ha sabut fer amb humor, sobre l'escoltisme i sobre l'Agrupació mateixa i crec que mai hi ha hagut recriminacions de cap mena). La clau està, en tenir sentit de l'humor, entendre el significat de la festa de Carnestoltes, del rei Carnestoltes, i sobretot no viure amb la crispació a flor de pell veient atacs que fan perdre la raó… Dubto molt que la intenció fos veure un camell cremar ( i menys encara pel que va succeir fa 20 anys), sincerament. La idea em sembla poc convincent, sobretot, perquè la funció del Rei Carnestoltes és portar la disbauxa durant una setmana (bé, a Molins una sola nit), i la crema simplement simbolitza la fi de la disbauxa i el retorn a l'ordre establert, que per aquest poble és el Camell ( cosa que mai he entès perquè és qui s'hauria d'endur la palma del disbauxat realment). Així doncs entenc que la crema és un element simbòlic on a d'altres pobles és un enterrament (com el de la sardina, el mateix dimecres de cendra, com marca la tradició).

  Per tant, amb tot plegat, em costa entendre la ofensa si no és per falta de sentit de l'humor o una extrema sacralitat del Camell, que tots estimem, si bé no vol dir que sigui res intocable… per Carnestoltes és molta la gent que s'hagués pogut sentir ferida en moltes ocasions, i recordem sinó que un any el rei era un Papa que també va cremar. Aleshores ni l'església ni cap catòlic molinenc va censurar res, no? (i mira que m'hagués sonat menys estrany que la censura per part del Camell!)

  S'ha d'entendre que el rei Carnestoltes és un esperit, independentment de la forma que tingui, i que en aquest cas hagués sigut encara més bèstia veure com el Camell, el nostre Camell que tant ens estimem tots els molinencs, hagués cremat aquest rei Carnestoltes que per "colmo" volia fer confondre els vilatans prenent la forma del Camell i mofant-se d'ell. El Camell l'hagués cremat amb més ràbia que mai i la imatge hagués sigut històrica. Però la història s'escriu amb cada pas, i en aquest cas el que queda per la història és segurament la censura més gran del Carnestoltes de Molins de Rei de la nostra curta "democràcia".

  Sigui com sigui, crec que tot plegat ha sigut un malentès desproporcionat que possiblement faci que es perdi una miqueta més la il·lusió per aquest Carnestoltes (que o bé es reinventa, o mor).

  S'ha d'anar en compte amb la censura coi! perquè això és crear precedents, i és perillós.

  • sheeva

   ….. i res mes a afegir… jo no ho hagués dit millor, bravo.

  • Camellaire indignat

   Molt ben dit ViscMolins!

  • Molinenca indignada

   La veritat és que el carnestoltes a Molins sempre ha fet vergonya, però darrerament encara més. Gairebé és més important el Camell que la pròpia rua. Celebrem carnestoltes o què fem??
   Polèmica no crec que sigui, com a molinencs i molinenques tenim tot el dret de donar la nostra opinió sobre uns fets que ens afecten i dels quals ningú (excepte Viu) ens havia informat.
   El que no es pot permetre, en la meva opinió, és que uns quants decideixin el que es pot o no fer al poble. Els mateixos que després defensen la llibertat d'expressió i manifestació??
   El Carnestoltes és festa de disbauxa, hagués estat molt millor acceptar al rei (tingui la forma que tingui) i que fos el propi camell qui cremés a l'impostor. Els amics del Camell haguessiu quedat per damunt de tot això. Si ara rebeu crítiques potser és perquè la vostra actuació no va ser del tot correcta. Suposo que de tot s'aprén i crec que aquesta ha estat una bona lliçó per tots vosaltres.

 • Dani

  El problema es que hi ha certa gent del Camell (d'una família ben coneguda a Molins i amb certes empreses) que es creu que són els amos del poble. També hi ha gent molt maca al Camell però que en aquest cas no han pogut decidir també.

 • Papiolenc

  Al meu entendre, una entitat, és una associació de gent que és reuneix per a dur a terme una activitat o activitats concretes. I estan regides per una junta directiva.
  Aquesta junta, crec que és oberta a tothom.

  Si hi ha gent de l'entitat que veu que hi ha alguna cosa que no els agrada. Perquè no van a un dels dies que es reuneixi la junta de l'entitat a parlar-ho amb els seus membres?

  No he estat a masses entitats, però com a tot a la vida, parlant la gent s’entén.

 • molinenc

  Algu dels que us sembla tan malament, pot explicar quina és la broma de cremar un camell? quina és la parodia? on és la gràcia?
  Segueixo dient que els del Viu heu explicat el què heu volgut i us està anant bé no? Això si que és vergonyós que heu vist un bon tema i en treieu suc equivocadament, esteu creant crispació i polèmica. Potser les notícies diaries de Molins no us donen prou.

  • molinenc

   Dir que han creat polèmica amb un petit article sobre això…em sembla massa! Està bé que algú hagi parlat i s'hagi explicat el per què d'un rei carnestoltes tan penós. Si no arriba a ser pel Viu, encara ara no en sabria res! Només per això, punt positiu!!!
   Crec que el poble tenim dret a saber què passa i per què es pren una decisió com aquesta no?? Encertada o no, la notícia calia fer-la saber, o és que pensaveu que això quedaria en la intimitat???

 • Esther

  Jo no se si serà la que està caient, o potser que la gent ens preocupem nomès de allò que és creu que es més seu, pero la discusió no te desperdici. La veritat és que no entenc el problema. Jo no sóc membre de cap junta, soc simplement molinenca, em sento el Camell com a propi pq forma part de la meva vida, i el mateix pasa amb l'enxuscat, amb el cuc del MIB, amb el gegants, formen part del nostre ideari, de la nostra cultura. Potser que ens ho fem mirar: comparar l'atemptat del 11-m amb la cremada del camell de fa vint anys. Dir quu: soc catalana de sang i cor (falta dir que te el carnet). Al final utilitzem símbols per reivindicar no se que,… Potser ens hauriem de fixar més en les persones que tenim al nostre costat, que observem les coses importants que estan succeint a la nostra vida, com podem estar discutint sobre ninots de cartro pedra, mentre hi ha gent que ho està pasant malament, gent que te sang i cor (sigui o no sigui catalana). Són temps de canvis i el que ens dediquem és a discutir sobre qui la te més llarga, com sempre em fet.

  • Irene

   Només aclarir que l'entitat del CUC no forma part de l'esplai MIB. Alguns monitors de manera individual hi participen pero son dos entitats diferenciades. Gràcies!

 • Esther

  En comptes de discutir proposo que aportem coses: que podem fer per ajudar a aquells molinencs i molinenques que ho estan pasant tant malament.
  -Jo proposo que el Camell, l'Enxuscat i el Cuc s'uneixin per organitzar alguna campanya de recollida d'aliments, material escolar o roba oer exemple.
  -Tambe estaria be que no només es vincules a les besties de molins de rei amb la festa, estaria be que organitzessin una hora del compte per exemple.
  Imagino que entre tots la podem fer grossa, no amb barralles inútils sino amb imaginació.

 • juan carlos primero

  Bien, Esther, bien!

 • nouvingut

  Totalment d acord amb el que opinen que els amics del camell son un clan impermeable. No em sembla be que una decisio importsnt per la festa del poble e faci per un parell. I menys amb el meus diners. Per que recordem que les aportacions de l ajuntament a aqestes entitats surten dels nostres impostos. Per cert tinc curiositat per veure la replica, potser es maca i tot

 • Camellaire indignat

  El Carnestoltes és per definició irreverent, transgresor i provocador! Es tracta de fer mofa, gresca, disbauxa, d'aplicar el sentit de l'humor… aquesta junta del camell sembla que no ho ha entès, no? Jo també sóc un camellaire i trobo ridícul que la junta s'hagi ofès per això i em fa vergonya que hagi prohibit a una altra entitat que faci el que és lògic i natural fer per carnestoltes!

  Jo no conec gaire aquests de l'enxuscat però em sembla molt rebuscat pensar que ho han fet per ràbia, per enveja al camell (que no som el centre del món, eh, els del camell!) i perquè fa 20 anys se li va cremar el cap.

  Com ha dit algú el camell és del poble i l'entitat la formem moltes personas amb moltes sensibilitats! No permetem que 4 que estan ara a la junta es facin els amos i actuin amb aquesta prepotència i poc sentit de l'humor!

  • Camellaire indignat2

   Molt d'acord amb tu!! Per aquí un altre camellaire indignat!

 • CVP

  m'ha costat molt dir això però estic cansat. sóc membre de l'enxuscat i us puc assegurar que he passat molta vergonya amb alguns dels meus companys perque tenien molt d'interés i l'únic objectiu era fotre el camell. Molts companys encara no se perque tenen molt d'odi al camell (a mi em cauen bé i son companys nostres) crec que han aconseguit un dels objectius que era molestar i al final han fet que el camell sorti mal parat quan no hi te res a veure. El rei ha sortit de la nostra bàstia i no del camell. Espero que aquest mal intencionats pleguin perque aconseguiran que deasapareixi l'enxuscat.
  Visca les bèsties de la vila!

 • pere

  Per cert m'han dit que hi ha un il-luminat que posa barres de ferro a dins del camell?

 • Teresa

  Ceo que este artículo será el de máxima participación en cuanto a comentarios del 2012 , y debería institunalizarse la con un premio en "nocha de los premios" del diario digital , No , no hay insultos, ni descalificaciones, Pues,..,..vaya ! Todo lo que se ha escrito aquí, debería recopilarse en un libro de la historia de Molins de Rei y su indiosincracia, con las envidias y las rivalidades de los molinenses, y emitirlas por el historiador ( y ex funcionario del ayuntamiento) Josep Artes , como hace semanalmente por la Radio MdR. Es lamentable que la Regiduria de Cultura ( Sr. Casals , CIU) , y los de la empresa municipal RteatreD, que financian la fiesta con dineros públicos municipales, no estuviesen al dia ni al corriente de como y quien seria el rey a quemar en carnaval. Otro despiste más a los que nos tienen acostumbrados después de casi ya un año de reinado, los actuales gobernantes municipales.

 • Maria

  Si, tal com s'ha comentat en mails anteriors, ambdues entitats (Camell i Entxuscat) són transparents i obertes a la participació de tots els molinencs/ques, m'agradaria que algun dels membres de cadascuna de les entitats pogués explicar-nos cóm poder participar activament en la organització i gestió de les dues bèsties.
  Sóc molinenca de tota la vida, i malgrat penso que jo ja he perdut el tren, sí m'agradaria que la meva canalla pogués ser la futura generació de portadors del camell o Entxuscat o que poguessin participar d'alguna manera dins d'aquestes dues organitzacions.
  A veure si les dues entitats poden aclarir-nos que cal fer per poder participar.
  Gràcies,

 • molinenca

  Realment és lamentable tanta polèmica entre "enrotllats" del poble! I realment lamentable que, per censura o diguem-li com vulgueu, el poble tingués un rei de pena que ni tan sols vam veure passar!!
  Penseu que sou el centre del poble?? Sóc molinenca de tota la vida, m'agrada el camell, els meus fills gaudeixen molt i també hi era quan es va cremar. Evidentment, vaig sentir una tristesa molt gran perquè se'ns cremava un símbol, però mai a la vida el compararia amb un familiar ni amb cap pèrdua humana de cap atemptat! On anirem a parar si ho fem!
  Hi ha gent que es creu el melic del món i que ho volen remenar tot… Es defensen dient que si no ho fessin ells…que si ningú no cobra, que tot es fa voluntàriament…però intenta entrar als amics del camell…no hi entra qualsevol no! Si tant esforç us suposa, aneu fent rotació, obriu-lo al poble!
  Gaudeixo molt amb la bèstia sí, però no oblidem que es de tots no d'una entitat ni d'una junta!!!

  • Anònim

   Jo vaig ser diable del Camel i sempre deien el que vale, vale y el que no pa lagrupa.

 • Maria

  De moment ningú m'ha contestat a la pregunta que plantejava en un del anteriors missatges…serà que realment és impossible "entrar" a formar part en cap de les dues entitats, tant que pregonen que són entitats obertes a tots els que vulguin participar?
  Us recordo la meva intervenció anterior:

  "Si, tal com s'ha comentat en mails anteriors, ambdues entitats (Camell i Entxuscat) són transparents i obertes a la participació de tots els molinencs/ques, m'agradaria que algun dels membres de cadascuna de les entitats pogués explicar-nos cóm poder participar activament en la organització i gestió de les dues bèsties.
  Sóc molinenca de tota la vida, i malgrat penso que jo ja he perdut el tren, sí m'agradaria que la meva canalla pogués ser la futura generació de portadors del camell o Entxuscat o que poguessin participar d'alguna manera dins d'aquestes dues organitzacions.
  A veure si les dues entitats poden aclarir-nos que cal fer per poder participar.
  Gràcies, "

 • jimy rei del semàfor

  estic preparant el rei carnestoltes 2013 , es un enxuscat i el disfrassarem amb la samarreta de l'espanyol. els ho donarem un premi.
  envia opció A. premi al rabiosos de l'any
  envia opció B. premi als desapareguts com a entitat / club
  envia opció C. l'enxuscat marxa a cornellà / el prat
  El guanyador tindrà com a record unes ales de l'enxuscat
  ui cuidado que no es pot fer mofa…!

 • Camellaire indignat number 3

  El k si es cert és k el rei Carnestoltes en si ha perdut mlt de protagonisme. Anys enrere eren figures més elaborades, es feien petits espectacles a la seva arribada, presidia tots els actes del camell des del balcó de l’Ajuntament i feia una cercavila musical amb xaranga en paral·lel al camell (una bona alternativa pels k no volen seguir el corre-cuita). Fins i tot s’havia arribat a cremar amb tota la carrossa sencera en plan falla valenciana. Ara la gent no en vol saber res i s’ha portat a akst extrem…. Un trist peluix…
  En quant al comentari de la Maria, penso com tu, m’agradaria saber k fer per participar, o jo o els meus fills…

 • tomy n'kono

  Hola Maria,

  vine un dijous a les 22:00 que hi ha junta del camell i en parlem.

 • Lokill@

  Habláis k el rey carnestoltes fue patético…. Como si otros años hubiese sido muy bonito…..!! XD

 • Pau

  Com a diable d'una collla que té bèstia de foc ( Torelló) entenc que no agradi k es vurlin de la teva bèstia cremada però… realment hi ha d'haver tanta polèmica?! és més no hi hauria d'haver polèmica, encara que a tots els pobles sempre hi han els toca pilotes ( en aquest cas nse quins són) prou complicat és fer coltura actualment com perk diferentes entitats d'un mateix poble. No és una critica sino el que interpreto des de fora de tot el merder :)

  Salut i festa!!

 • Pingback: El més llegit de 2012 a Viu Molins de Rei | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: Un Carnestoltes més reivindicatiu que mai aguanta al canvi de data | Viu Molins de Rei()