L’Ajuntament equipara el preu de la biomassa al del gas natural

El ple municipal aprova la pujada del 9,9% de les tarifes de Molins Energia igualant el preu de la biomassa al del gas natural. L’oposició s’absté de la decisió. Els veïns que utilitzen la biomassa al barri de la Granja denuncien els problemes d’aquest sistema.

La biomassa és un recurs energètic sostenible // Arxiu

L’Ajuntament de Molins de Rei ha aprovat amb l’abstenció de tota l’oposició la pujada d’un 9,9% del rebut de Molins Energia, empresa de capital públic i privat que gestiona el servei d’aigua calenta del barri de la Granja a partir d’una energia renovable com la biomassa.

Aquest augment significa que els veïns d’uns dels barris més joves de Molins de Rei, el de la Granja, pagaran el mateix que la resta de molinencs i molinenques per obtenir aigua calenta, un servei que a la resta de la vila es gestiona utilitzant Gas Natural.

Des del seu naixement fa més de 13 anys, la planta de biomassa de Molins de Rei ha patit problemes de viabilitat econòmica i la presidenta de l’àrea de Sostenibilitat i Territori, Mònica Santamans, creu que aquesta pujada de les tarifes més l’aprovació d’un nou pla de viabilitat tècnic “no solucionarà el problema però evitarà que aquest és faci més gran”.

L’altra cara de la biomassa 

El projecte de Molins Energia va ser pioner a tota Espanya a finals del segle XX. Una iniciativa innovadora i sostenible que té fortes crítiques entre alguns dels seus usuaris. Un dels veïns de la Granja que escalfa l’aigua amb biomassa, David Calbet, ha explicat a Viu Molins de Rei que els usuaris estan obligats a tenir “una bombona acumuladora de calor que fa més de dos metres d’alçada” i es queixa que trenca amb l’estètica de l’edifici. A més a més, aquest acumulador té una vida aproximada de només cinc anys, molt menor a la de les calderes de gas natural, en part per l’estat de l’aigua de Molins de Rei. El seu recanvi suposa “un cost de 1.500€ aproximadament”, segons aquest veí.

Els problemes de disposar de biomassa a Molins de Rei no s’acaben aquí. Molins Energia proporciona l’aigua calenta a uns 90 graus de temperatura i, en cas d’una fuita, es poden produir cremades greus com ja ha passat alguna vegada, segons Calbet. Tot i això, en cap cas es pot produir una explosió com si que poden patir els usuaris de gas en cas de fuita. Un altre usuari del servei, un veí del carrer Arada, explica que “l’aigua calenta triga molt a arribar a la dutxa si tens lluny l’acumulador” i que “quan tornes de vacances no hi ha aigua calenta ja que s’acumula molta calç”. No tot són queixes sobre el servei de biomassa, després de deixar un comentari en aquest diari, Viu Molins de Rei s’ha posat en contacte amb una altra usuari, l’Alicia Arsís, qui explica que “mai he tingut cap problema amb el servei”. “El meu acumulador de calor ja té més de 10 anys” diu l’Alicia a la vegada que reconeix que l’agradaria “tenir el dret a canviar-se a gas natural” i que “en aquest aspecte estem molt limitats”.

Fa més de 5 anys, un col·lectiu de veïns de 54 famílies usuàries de la biomassa al passeig del Terraplè van iniciar els tràmits per instal·lar gas natural a casa seva. Durant la fase inicial del projecte de Molins Energia, l’Ajuntament de Molins de Rei va habilitar conductes de gas natural únicament pels locals de la zona. Per tant, actualment no es disposa de la infraestructura necessària per poder posar gas natural a les llars. Segons aquests veïns, una empresa proveïdora d’aquest servei es va comprometre a realitzar la infraestructura però el propi consistori és va negar a donar la llicència d’obra. Donats els impediments per instal·lar gas natural, algunes persones han optat per substituir la biomassa per un sistema 100% elèctric.