L’Ajuntament equipara el preu de la biomassa al del gas natural

El ple municipal aprova la pujada del 9,9% de les tarifes de Molins Energia igualant el preu de la biomassa al del gas natural. L’oposició s’absté de la decisió. Els veïns que utilitzen la biomassa al barri de la Granja denuncien els problemes d’aquest sistema.

La biomassa és un recurs energètic sostenible // Arxiu

L’Ajuntament de Molins de Rei ha aprovat amb l’abstenció de tota l’oposició la pujada d’un 9,9% del rebut de Molins Energia, empresa de capital públic i privat que gestiona el servei d’aigua calenta del barri de la Granja a partir d’una energia renovable com la biomassa.

Aquest augment significa que els veïns d’uns dels barris més joves de Molins de Rei, el de la Granja, pagaran el mateix que la resta de molinencs i molinenques per obtenir aigua calenta, un servei que a la resta de la vila es gestiona utilitzant Gas Natural.

Des del seu naixement fa més de 13 anys, la planta de biomassa de Molins de Rei ha patit problemes de viabilitat econòmica i la presidenta de l’àrea de Sostenibilitat i Territori, Mònica Santamans, creu que aquesta pujada de les tarifes més l’aprovació d’un nou pla de viabilitat tècnic “no solucionarà el problema però evitarà que aquest és faci més gran”.

L’altra cara de la biomassa 

El projecte de Molins Energia va ser pioner a tota Espanya a finals del segle XX. Una iniciativa innovadora i sostenible que té fortes crítiques entre alguns dels seus usuaris. Un dels veïns de la Granja que escalfa l’aigua amb biomassa, David Calbet, ha explicat a Viu Molins de Rei que els usuaris estan obligats a tenir “una bombona acumuladora de calor que fa més de dos metres d’alçada” i es queixa que trenca amb l’estètica de l’edifici. A més a més, aquest acumulador té una vida aproximada de només cinc anys, molt menor a la de les calderes de gas natural, en part per l’estat de l’aigua de Molins de Rei. El seu recanvi suposa “un cost de 1.500€ aproximadament”, segons aquest veí.

Els problemes de disposar de biomassa a Molins de Rei no s’acaben aquí. Molins Energia proporciona l’aigua calenta a uns 90 graus de temperatura i, en cas d’una fuita, es poden produir cremades greus com ja ha passat alguna vegada, segons Calbet. Tot i això, en cap cas es pot produir una explosió com si que poden patir els usuaris de gas en cas de fuita. Un altre usuari del servei, un veí del carrer Arada, explica que “l’aigua calenta triga molt a arribar a la dutxa si tens lluny l’acumulador” i que “quan tornes de vacances no hi ha aigua calenta ja que s’acumula molta calç”. No tot són queixes sobre el servei de biomassa, després de deixar un comentari en aquest diari, Viu Molins de Rei s’ha posat en contacte amb una altra usuari, l’Alicia Arsís, qui explica que “mai he tingut cap problema amb el servei”. “El meu acumulador de calor ja té més de 10 anys” diu l’Alicia a la vegada que reconeix que l’agradaria “tenir el dret a canviar-se a gas natural” i que “en aquest aspecte estem molt limitats”.

Fa més de 5 anys, un col·lectiu de veïns de 54 famílies usuàries de la biomassa al passeig del Terraplè van iniciar els tràmits per instal·lar gas natural a casa seva. Durant la fase inicial del projecte de Molins Energia, l’Ajuntament de Molins de Rei va habilitar conductes de gas natural únicament pels locals de la zona. Per tant, actualment no es disposa de la infraestructura necessària per poder posar gas natural a les llars. Segons aquests veïns, una empresa proveïdora d’aquest servei es va comprometre a realitzar la infraestructura però el propi consistori és va negar a donar la llicència d’obra. Donats els impediments per instal·lar gas natural, algunes persones han optat per substituir la biomassa per un sistema 100% elèctric.

 • Alicia

  Jo tinc biomassa i estic molt contenta. L' acumulador el tinc el safareig i per mi no trenca ninguna estètica, diferent fos que l' hagués de tenir al balcó. Però això suposo que depèn dels diferents pisos construïts al barri. A part l' avantatge és que a diferència del gas no sortiem volant en cas d' explosió o de fuita.
  En quant a l' acumulador, dec ser una afortunada, el meu ja té 11 anys de vida i va perfecte, i sobre el cost del recanvi de l' acumulador, tinc entès que una caldera de gas natural també pot valer 1500 euros. Per tant, la meva opinió en quant a la biomassa és positiva.

 • David Calbet

  M’hen alegro de que estiguis contenta. Jo del servei no tinc cap queixa, però del que si que tinc queixa es que poden fer el que vulguin amb nosaltres. A mi el sistema hem surt car (he sentit que hi ha gent que l’hi surt be de preu, però al meu edifici, …, a ningú), i el problema es que, si no estem contents, amb el servei o amb el preu, no hi podem fer-hi res, no podem canviar a un altre companyia, o be canviar-nos a gas natural, per que des de el ajuntament no ens deixen.
  Es d’això últim que hem queixo, tot consumidor final te dret a escollir el seu proveïdor, i en el cas dels veïns de la granja, no hi tenim dret. El ajuntament actua com un monopoli i això no esta be.

 • David Calbet

  El desavantatge que te instal•lar un sistema 100% elèctric, es sobre tot, que es perd la calefacció central (radiadors), per tant, tampoc es gaire bona alternativa …
  Jo el que no entenc es: Si gas natural esta disposada a fer arribar el GAS a les llars de la granja (òbviament es un bon negoci per ells), i molts veïns de la granja, preferim tenir GAS natural a Biomassa …¿per que el ajuntament no ens deixa? ¿on està el problema?.
  Jo puc suposar (es la meva opinió personal) que el cost de la creació de Molins energia es molt elevat, i mantenir la central (que per cert,tinc entès que funciona habitualment amb gas natural i no pas amb biomassa) te un cost elevat, i es clar, si mols veïns de la granja migréssim cap a GAs natural, ¿qui pagaria aquest costos?. Realment seria un problema econòmic per l'ajuntament…però … ¿en tenim la culpa d’això els veïns de la granja?. Trobo que la situació no es justa, ens agradi o no, estem vinculats a Molins energia de per vida, o be ser uns insubmisos, renunciar a la calefacció central i, tal i com comenta el article, passar-nos a la electricitat.

 • Veïna del Centre

  Jo penso q els veïns de la granaj quan vau comprar el pis ja sabieu en quines condicions ho feieu…..crec.
  Trobo bé la pujada del preu de la biomassa…s'equipara el gas i amb això ajuda a paliar el déficit de l'empresa.

  • vecino de la granja

   Pues te tengo que decir que estas muy equivocada,cuando los vecinos de la granja compraban los pisos te aseguro que no te explicaban nada de los costes que tenia la biomasa,cabe destacar que los que tenemos biomasa pagamos un minimo de 30eu fijo en cada factura consumas o no consumas ademas cuando tienen problemas de materiales para quemar sabemos que utilizan gas en la central para calentar el agua……..una central de biomasa utilizando gas…me da la risa,o no

   • Veïna del Centre

    Jo tot això ho desconec. M'agrada que m'informis. Jo pensava que en el seu dia des de l'Ajuntament o des de la construcotra-immobiliària us van informar….veig q no

 • Cliente Biomasa

  Hola. Soy vecino de la granja y por lo tanto cliente del servicio. Tengo que decir que estoy contento con él.
  Como el 90% de los vecinos de la Granja tengo la caldera Indelcasa y hasta ahora no he tenido que cambiar ni una sola pieza, eso sí siempre haciendole el mantenimiento mínimo (limpieza interna del módulo).
  Le verdad es que nadie esta acostumbrado a hacerle un mantenimiento a la caldera y despues nos sorprendemos cuando hay que repararla. La mayoria de los problemas de las calderas se solucionarían con una limpieza interna.

  Sobre que funcionan con Gas, tengo que decir que es un bulo. Tienen unas calderas de Gas como apoyo para en caso de averia que no falte el servicio. Entran en casos muy puntuales.

  Sobre el precio, me parece que no pagamos tanto comparandolo con familiares con Gas. Tengo que decir que mi piso mantiene bastante la temperatura y hago un uso de la calefacción responsable, no mas de 22ºC. Cierto es que esto depende de la sensibilidad al frio que tengamos cada uno, de lo aislado que tengamos el piso y del buen uso del termostato.
  En mi caso ninguna queja.

 • David Calbet

  Yo repito que mi queja no es por el servicio, ya se que hay gente que les va bien, y a gente que les va mal. Esto es una loteria. Yo de lo que me quejo, tal y como le he comentado a Alicia, es del hecho que tengamos que tener biomasa sí o sí. No hay alternativa posible, el ayuntamiento no deja que nos pongamos gas si queremos, es decir, no deja que ninguna empresa le pise sus clientes. Eso se llama conducta monopolistica y abuso de posición dominante. Por normativa europea, cualquier usuario es libre de escoger el proveedor de servicios que se le ofrezca, gas natural no pone ningún impedimento por llegar a la granja, por lo tanto, no entiendo por que yo no puedo tener gas si así lo quiero. La verdad es que creo que si llevaramos todo esto a los tribunales ganaríamos, pero claro, ellos lo saben, ¿quien quiere dolores de cabeza?.

  Insisto, a mi la calefacción me funciona muy bien, la tengo puesta a 21 grados, y la verdad que muy bien. El agua caliente de la ducha, no tiene fluctuaciones de temperatura, ni en mi caso, tengo que esperar a que salga caliente, sale caliente a los 5 segundos de encender el grifo, eso sí, a mi, en particular me sale más caro que a familias de amigos que tienen la misma estructura familiar y que tienen gas natural, y por lo tanto, yo como todos los vecinos de mi escalera, en su dia, pedimos gas natural. ¿que problema hay?, si yo no estoy contento con el servicio, por un o otro motivo … ¿por que no puedo ponerme gas natural?.

  Imaginemos que ahora, por al motivo que sea, la central empieza a funcional mal de verdad, y todos los vecinos de la granja tubieramos problemas. Pues la situación seria la misma, no nos podríamos cambiar a otra compañía, no nos dejan. Y si quieren subir, en lugar de un 10%. un 50%, tambien lo pueden hacer, y no podremos hacer nada. no tenemos derecho a cambiarnos de compañia. Y es justamente de eso de lo que me quejo, y no de que el sistema vaya mejor o peor, creo que eso es una loteria total.

  Sobre lo de que la central funciona muy esporadicamente con gas natural, en el mismo pleno municipal del 26 de Enero, la oposición indicó que Molins Energia se puede convertir en un planta de Gas natural, a lo que Santamans (CiU) dijo "comparteixo filosòficament les crítiques de la CUP de no utilitzar gas però ens hem de sortir econòmicament". Creo que esto indica, que de esporadicamente nada …. Y por tanto, si al final, resulta que Molins Energia funciona con gas natural, ¿para que tengo que pagar intermediarios?, directamente contrato gas natural.

 • Teresa

  David : Estoy totalmente de acuerdo con Ud. El Ayuntamiento ejerce el monopolio , y esto está fuera de la ley y ee una de las prácticas de la competencadesleal denunciable.. Maldito el dia que los de ICV aprobaron caprichosamente y sin estsr preparados, este proyecto, que es una verdadera lapa, como los autobuses vacios, para los contribuyentes de Molins," Zapatero a tus zapatos". Lo mejor para todos es que se pasen todos a gas o a bombas de calor, y el Ayuntamiento deje de echar nuestro dinero a este agujero sin fondo.

  • trencapins

   No puedo entender que se realicen tantos comentarios negativos sobre el tema de la biomasa, en su momento fuimos pioneros en la instalacion de la planta, cosa que en 14 años no hemos podido subsanar nuestra inexperiencia, tal vez el problema sea la gestion durante estos años de una idea que en otros paises si funciona
   De nuetros bosques salen a diario camiones con biomasa al estrangero y es rentable, ( inglaterra, italia, cerdeña, francia y ultimamente para colmo de los defensores de la opcion del gas, tambien a marruecos ) la planta del prat del llobregat esta quemando semanalmente desde su puesta en marcha estilla forestal de los bosques de molins de rei.
   ¿ Alguien se puede esplicar porque en molins queman estilla industrial subvencionada ?¿ tal vez es porque la gestiona una empresa privada ?, el ajuntamiento marca directrices pero no son los gestores de la planta.

 • Be, ja m'ha arribat la factura dels mesos de Gener-Febrer. Nomes tinc engegada la calefacció si fa fred, durant el dia la tinc posada a 21 graus, i per la nit, es dispara si la casa baixa de 16 graus (o sigui mai). Cal recordar, que els usuaris de biomassa paguem a molins energia l'escalfor, però a part, hem de pagar l'aigua (com tothom) i com que tampoc tenim GAs per cuinar, patim un increment de preu a la factura de la llum també, donat que la cuina es de vitro.

  Be, desprès d'aquestes aclaracions, la factura d'aquests 2 mesos ha estat de … 228 Euros. ¿barat oi? , tot i que al estiu es mes descarat, ja que m’han arribat factures de 80 euros per mesos de juliol-agost, on 3 setmanes no estem a casa, no possem la calefacció i quasi ens dutxem amb aigua freda.
  …i a sobre no puc anar a un altre proveïdor de serveis per "imperatiu municipal".

 • Pingback: Molins Energia SL amplia capital mentre espera un pla de viabilitat | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: Les tarifes de Molins Energia pugen un 6% | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: Pere Jordi López: Molins Energia, un forat a la butxaca de tothom | Viu Molins de Rei()