Les queixes sobre mobilitat i urbanisme centren gran part de l’audiència pública del pressupost

L’Ajuntament ha presentat el pressupost municipal en audiència pública a la Gòtica. La majoria dels assistents han aprofitat per plantejar dubtes i queixes més enllà del pressupost, amb especial incidència en aspectes de mobilitat i urbanisme.

Ferran Espinosa, Xavi Paz i Joan Ramon Casals van respondre les preguntes durant l'audiència pública // David Guerrero

Un mes i mig després de l‘aprovació del pressupost al ple municipal amb el vot decisiu del PP, l’Ajuntament de Molins de Rei ha presentat en societat el pressupost que ja s’havia donat a conèixer a la sala de plens i als mitjans de comunicació. Tot i això, la Gòtica es va omplir de ciutadans el passat dijous per conèixer de primera mà els eixos del pressupost municipal en audiència pública, un format que s’utilitzava per primer cop a Molins de Rei.

Primer de tot, el regidor de Finances, Ferran Espinosa, va realitzar una presentació del pressupost, destacant la inversió d’1,3 milions d’euros en millorar diversos equipaments culturals i esportius, millorar la seguretat, realitzar obres al carrer Rafael Casanova i modernitzar l’administració. Espinosa també va detallar com l’Ajuntament rebrà aquest any 226 milions d’euros menys de la Generalitat i 28 de la Diputació. En total, 254 milions d’euros menys que deixen d’aportar les administracions dirigides per CiU.

Després d’una primera exposició didàctica del regidor de Finances, es va obrir el torn de preguntes donant veu als autèntics protagonistes: els veïns. La timidesa dels primers en agafar el micròfon i fer preguntes sobre el pressupost es va diluir ràpid. Només les obres del carrer Casanova van despertar la curiositat d’alguns dels assistents i la pràctica totalitat de preguntes no van posar en una situació incòmoda als polítics. Només la pregunta d’un veí sobre els càrrecs de confiança contractats pel nou equip de govern van comportar una mínima tensió en el rostre de l’alcalde i el primer tinent d’alcalde.

Dubtes més enllà del pressupost

L’audiència pública va desembocar ràpidament en un debat obert en el que van sorgir diverses demandes i propostes de millora. Això sí, ningú recordava ja que allà havien anat a parlar del pressupost pel 2012. Sense marge per incorporar alguna de les propostes que poguessin fer els ciutadans, aquests van aprofitar per fer les seves demandes sobre les necessitats i millores que ha d’afrontar la vila. La mobilitat i l’urbanisme van ser els temes d’estrella. L’ajut al teixit comercial, l’atenció als barris de muntanya i el medi ambient van ser altres de les qüestions que es van plantejar.

L’alcalde, Xavi Paz, el primer tinent d’alcalde, Joan Ramon Casals, i el regidor de Finances, Ferran Espinosa, van ser els tres membres de l’equip de govern que van respondre davant els assistents. Paz va destacar que l’audiència “respon al compromís de transparència i de participació i al dret dels molinencs de conèixer la destinació dels recursos públics”.

Un regidor, al finalitzar l’acte, comentava exultant: “Això és autèntica democràcia participativa”. Més formalment, els membres de l’equip de govern consultats per Viu Molins de Rei valoren molt positivament el resultat de l’audiència pública. Fonts municipals asseguren que la intenció és seguir obrint nous espais de participació per apropar les decisions municipals al conjunt de la ciutadania.

La CUP demana més informació prèvia

Mentre els regidors de l’equip de govern i diversos càrrecs tècnics i polítics de l’Ajuntament ocupaven les primeres files de la Gòtica, alguns regidors de l’oposició es van deixar caure entre els seients de la sala. Diversos membres de la Candidatura d’Unitat Popular van aprofitar per repartir pamflets a l’entrada de l’acte.

Des de la CUP es demana “una audiència pública més transparent i amb informació prèvia”, proposant que un acte d’aquestes característiques es convoqui abans de l’aprovació del pressupost al ple municipal per “er sentir a la ciutadania més implicada en la presa de decisions i no com a simples espectadors”. El principal partit de l’oposició també lamenta que s’hagi convocat la mateixa setmana de l’audiència pública i que no s’hagi facilitat tota la informació del pressupost prèviament a la ciutadania.