Només 195 persones donen sang a la marató de la 161a Fira de la Candelera

La Marató de sang nota la baixada d’assistents de la Fira de la Candelera i situa el número de donants en menys de 200 persones, una de les xifres més baixes dels últims anys. El resultat queda lluny de les 344 persones que van fer la seva donació l’any passat.

El Foment Cultural i Artístic ha tornat a ser el lloc on s'ha fet la marató // Jose Polo

Fins i tot els actes més solidaris no s’escapen a la pobre assistència de visitants de la 161a Fira de la Candelera. 195 persones han donat sang durant la sisena edició de la Marató de Donació de Sang del Baix Llobregat organitzada per Creu Roja Baix Llobregat Centre i l’Associació de Donants del Baix Llobregat. El resultat queda molt lluny de l’objectiu que s’havien marcat els organitzadors, aconseguir un nou rècord de participació. La majoria de participants ho han fet durant el matí, quan 110 persones han fet la seva donació, la resta ho han fet fins a les 8 del vespre, quan s’ha acabat una marató en la que també hi ha hagut diverses activitats lúdiques.

Aquestes 195 donacions és una de les participacions més pobres dels últims anys. L’any passat 344 persones van fer la seva donació  aconseguint el rècord històric i fa dos anys es van arribar a les 260 donacions. Segons la tècnica de promoció del banc de sang, Sílvia Arcos, “el ritme ha estat inferior des de primera hora del matí”. Arcos ha explicat en declaracions a Viu Molins de Rei que “just quan la sang es necessita més, amb aquest clima, és quan rebem menys donacions”. Les donacions de sang es poden fer als centres adscrits tots els dies de l’any i a la unitat mòbil que visita Molins de Rei una vegada al mes.

26 persones s’han apropat al Foment Cultural i Artístic per donar sang però s’han quedat sense poder fer-ho per diferents motius. Enguany s’ha aconseguit que 17 persones que no havien donat mai sang ho fessin per primera vegada. El grup d’edat més actiu és el d’ entre 35 i 44 anys amb 77 donants. Els més joves encara no són conscients de la importància que té donar sang i només 16 persones entre 18 i 24 anys ho han fet. Per sexe els homes s’han mostrat una mica més solidaris aquesta vegada amb 114 participants masculins mentre que les dones s’han quedat en 107 col·laboradores.

Un gest necessari

El Banc de Sang i Teixits (BST) és actualment l’únic banc de sang de Catalunya, resultat d’unir tots els bancs del territori per fer front  a l’increment dels requeriments tècnics i de seguretat. A més de promocionar la donació en les unitats mòbils, el BST és el responsable integral dels serveis de  transfusió d’11 hospitals de la Xarxa Pública Catalana i d’assumir el compromís de ser el centre de referència en la resolució de consultes transfusionals per als serveis que en aquesta matèria tenen tots els hospitals i clíniques de Catalunya.

El Banc de Sang i Teixits subministra a tots els hospitals i clíniques de Catalunya els productes sanguinis que manquen per atendre les necessitats que poden sorgir en gairebé 15.000 llits hospitalaris. L’objectiu de l’hemodonació és disposar dels productes sanguinis necessaris, 1000 cada dia, com a mínim, per donar assistència a tots els hospitals de Catalunya.