El moviment obrer torna a la Federació Obrera per la Fira de la Candelera

La Federació Obrera obre les seves portes durant la 161a Fira de la Candelera abans de la posada en marxa definitiva per acollir l’exposició “La Federació Obrera de Molins de Rei. Els valors del moviment obrer” que fa un repàs per la història d’un dels edificis més emblemàtics de la vila.

La Federació Obrera es mantindrà oberta durant la 161a Fira de la Candelera // Jose Polo

Tot i que la posada en marxa definitiva de la Federació Obrera es preveu pel segon trimestre de 2012, durant la 161a Fira de la Candelera, concretament els dies 4 i 5 de febrer d’11 a 14 hores i de 17 a 20 hores, obrirà les seves portes amb una exposició, La Federació Obrera de Molins de Rei. Els valors del moviment obrer, que mostra les arrels del propi edifici i del moviment que va transformar Molins de Rei durant el segle XIX i principis del XX.

Si ara moltes persones, no totes, tenen un horari digne i fan la seva feina amb uns drets bàsics que impedeixen convertir-se en simples esclaus dels empresaris és gràcies a l’esforç i el sacrifici de la gent que va lluitar en el moviment obrer. Aquest, a Molins de Rei, va tenir un punt de trobada i foment bàsic, la Federació Obrera, que d’alguna manera va transformar el poble aconseguit una vida millor per tots els molinencs i molinenques.

L’exposició reflexa valors com la llibertat, el sindicalisme, l’associacionisme, la igualtat i la solidaritat que van aconseguir fer un món millor en el seu dia i que ara es poden recordar durant la 161a Fira de la Candelera amb la col·laboració del Memorial Democràtic de Catalunya. Es pot veure diferent documentació de l’època o maquetes de l’edifici antic de la Federació Obrera. Tot lligat amb un fil conductor que explica la història del moviment obrer a Molins de Rei amb l’ajuda, també, de suports audiovisuals.

La inauguració ha aconseguit aplegar a força gent però amb total absència de joves // Jose Polo

Un dels comissaris de l’exposició, David Lobato, ha remarcat “el patrimoni immaterial i material” que té l’exposició. El president de l’entitat Amics de la Federació Obrera, Leandre Pahissa, ha recordat el valor de les persones que van fer de la Federació Obrera un punt de defensa dels drets del treballadors. “La meva mare treballava 12 hores al dia en condicions precàries i gràcies a la Federació Obrera va poder solucionar la situació”, ha recordat nostàlgic durant la inauguració de l’exposició.

L’alcalde, Xavi Paz, ha remarcat la feina dels membres de l’anterior govern municipal que van recuperar la Federació Obrera i ha declarat que “cap país no té futur si no té memòria”. Per la seva banda, el primer tinent d’alcalde i regidor de Cultura, Joan Ramon Casals, del mateix partit que ha reduït el Memorial Democràtic a la mínima expressió, ha recordat a les famílies molinenques que van participar en la construcció de la Federació Obrera i ha considerat l’exposició com “el primer pas per posar l’edifici en marxa”.

 

 • Hi va haver gent que no va poder assistir a la jornada de portes obertes perquè estava a l'Ateneu Mulei a una jornada d'Històries de Molins sobre la fira, l'Ateneu era ple a vessar.

  Ho poso aquí perquè sembla que no ho posareu vosaltres

  • viumolinsderei

   Bona tarda Muleier,

   La informació sobre l'acte que va fer l'Ateneu Mulei sortirà demà al Viu Molins de Rei. Gràcies per comentar.

 • Carles Ros

  No hi havia joves, com posa, al peu d'una imatge, perquè és un espai que els joves no veiem quina utilitat tindrà més enllà de ser un museu.

  El tercer pla de joventut que s'ha fet a molins de rei, com els 2 anteriors, ha reclamat un espai polivalent com a eix vertebrador dels interessos recollits en el pla.

  La federació ho hauria pogut ser, només es necessitava que no modifiquessin l'estructura de la vella federació, que disposava d'un bar obert a l'entrada i un teatre-sala de ball, així com algunes sales internes.

  ara, és només un museu, amb moltes sales blanques que, Ui! que no s'embrutin les parets amb alguns nens corrent per allà, o un sopar, o…

  Aquesta federació ha perdut l'esperit que van donar els que van unir esforços per alçar-la

 • Maria

  La Federació Obrera, la va recuperar un grup de persones, com en Lluis Pons i d' altres, (familiars d'antics socis) i varen ser ells els que la van entregar a la l'antic govern de l'ajuntament,amb la condició que es fessin coses per els joves del poble i coses d'interès cultural per el poble, sembla que ningú s'enrrecorda d'aixó, ningú s'en recorda de persones com en Lluis Pons entre d'altres, que són els que van lluitar per recuperar-la, no el govern el qual es vol emportar totes les medalles.

 • Pingback: El fred congela la 161a Fira de la Candelera | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: Es torna a obrir l'exposició sobre la Federació Obrera de Molins de Rei | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: Viu Molins de Rei s'afegeix a la vaga general | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: Iniciativa demana reactivar el futur immediat de la Federació Obrera | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: Recuperat un dietari de la Federació Obrera que es creia perdut | Viu Molins de Rei()