El moviment obrer torna a la Federació Obrera per la Fira de la Candelera

La Federació Obrera obre les seves portes durant la 161a Fira de la Candelera abans de la posada en marxa definitiva per acollir l’exposició “La Federació Obrera de Molins de Rei. Els valors del moviment obrer” que fa un repàs per la història d’un dels edificis més emblemàtics de la vila.

La Federació Obrera es mantindrà oberta durant la 161a Fira de la Candelera // Jose Polo

Tot i que la posada en marxa definitiva de la Federació Obrera es preveu pel segon trimestre de 2012, durant la 161a Fira de la Candelera, concretament els dies 4 i 5 de febrer d’11 a 14 hores i de 17 a 20 hores, obrirà les seves portes amb una exposició, La Federació Obrera de Molins de Rei. Els valors del moviment obrer, que mostra les arrels del propi edifici i del moviment que va transformar Molins de Rei durant el segle XIX i principis del XX.

Si ara moltes persones, no totes, tenen un horari digne i fan la seva feina amb uns drets bàsics que impedeixen convertir-se en simples esclaus dels empresaris és gràcies a l’esforç i el sacrifici de la gent que va lluitar en el moviment obrer. Aquest, a Molins de Rei, va tenir un punt de trobada i foment bàsic, la Federació Obrera, que d’alguna manera va transformar el poble aconseguit una vida millor per tots els molinencs i molinenques.

L’exposició reflexa valors com la llibertat, el sindicalisme, l’associacionisme, la igualtat i la solidaritat que van aconseguir fer un món millor en el seu dia i que ara es poden recordar durant la 161a Fira de la Candelera amb la col·laboració del Memorial Democràtic de Catalunya. Es pot veure diferent documentació de l’època o maquetes de l’edifici antic de la Federació Obrera. Tot lligat amb un fil conductor que explica la història del moviment obrer a Molins de Rei amb l’ajuda, també, de suports audiovisuals.

La inauguració ha aconseguit aplegar a força gent però amb total absència de joves // Jose Polo

Un dels comissaris de l’exposició, David Lobato, ha remarcat “el patrimoni immaterial i material” que té l’exposició. El president de l’entitat Amics de la Federació Obrera, Leandre Pahissa, ha recordat el valor de les persones que van fer de la Federació Obrera un punt de defensa dels drets del treballadors. “La meva mare treballava 12 hores al dia en condicions precàries i gràcies a la Federació Obrera va poder solucionar la situació”, ha recordat nostàlgic durant la inauguració de l’exposició.

L’alcalde, Xavi Paz, ha remarcat la feina dels membres de l’anterior govern municipal que van recuperar la Federació Obrera i ha declarat que “cap país no té futur si no té memòria”. Per la seva banda, el primer tinent d’alcalde i regidor de Cultura, Joan Ramon Casals, del mateix partit que ha reduït el Memorial Democràtic a la mínima expressió, ha recordat a les famílies molinenques que van participar en la construcció de la Federació Obrera i ha considerat l’exposició com “el primer pas per posar l’edifici en marxa”.

 

Recomanacions personalitzades