Comença a funcionar en període de proves la velocitat variable a l’autopista B-23

Aquest dilluns és el primer dia en funcionament de la velocitat variable a l’autopista de Molins de Rei a Barcelona. Ara per ara el servei està en proves i encara no es multarà als conductors que no respectin els límits marcats a les pantalles.

La velocitat variable es va començar a implantar a la C-31 i la C-32 // Generalitat de Catalunya

A partir d’avui s’afegeix el tram Molins de Rei-Barcelona a la llista d’accessos a la capital catalana que disposen de velocitat variable. Amb aquest sistema, implantat inicialment als accessos sud de Barcelona, la velocitat ve marcada per uns panells lluminosos instal·lats al llarg de tota la via, que poden anar canviant en funció de les condicions de trànsit, de la meteorologia o fins i tot dels índexs de contaminació.

A la B-23 ja hi havia uns pòrtics amb panells lluminosos. Aquests servien per indicar el sentit del trànsit, a l’estil dels carrils reversibles de la Diagonal, però no s’utilitzaven. Ara s’han substituït les antigues pantalles per unes de més modernes que indicaran la velocitat màxima. Cada carril té la seva pròpia pantalla, per poder indicar en cas que fos necessari velocitats diferents per a cada carril.

De moment la velocitat variable estarà en proves fins el 27 de gener, i funciona de 6 del matí a 10 de la nit. Durant aquest període de proves no es multarà als conductors que no respectin els senyals indicats a les pantalles, malgrat que quan la velocitat variable entri en servei oficialment sí que es farà, ja que els senyals de les pantalles anul·laran el que s’indica als senyals fixos. La velocitat màxima de l’autopista al seu pas per Molins de Rei actualment és de 100 km/h.

Aquest serà l’enèsim canvi a l’autopista realitzat pel govern de la Generalitat en menys d’un any. L’arribada de CiU al poder va provocar que s’eliminés la zona 80 vigent fins aquell moment i el límit de velocitat màxima passés a ser de 120, tot i que pocs dies després el ministeri de Foment va obligar a rectificar a la Generalitat i finalment es va quedar a 100 km/h, com fins ara.

La velocitat variable arriba amb retard

La velocitat variable ja estava en funcionament a la mateixa autopista, però en el tram entre Molins de Rei i Martorell, que rep el nom d’AP-2 i AP-7. La posada en marxa entre Barcelona i Molins de Rei arriba amb un retard de més de sis mesos segons els càlculs previstos per l’actual executiu català. A l’abril de l’any passat, el director del Servei Català de Trànsit, Joan Aregio, va dir al Parlament de Catalunya que es posaria en marxa després de l’estiu.

La instal·lació de la velocitat variable al tram Molins de Rei-Barcelona s’havia anat posposant a l’espera de la construcció d’un carril bus-VAO, però com que el projecte està en via morta, s’hi ha acabat instal·lant la velocitat variable. De fet, el Servei Català de Trànsit va plantejar recentment al Ministeri de Foment fer un carril bus flexible de manera provisional, instal·lant pantalles al costat de les que indiquen la velocitat per indicar el funcionament o no del carril bus.

A la B-23, li seguiran la C-31 i posteriorment entrarà en vigor a l’autovia A-2 entre Sant Vicenç dels Horts i el nus del Llobregat a l’entrada de la capital catalana. D’aquesta manera, es desplegarà la velocitat variable a totes les entrades de la capital catalana després de que el tripartit ho fes inicialment al 2009 a la C-31 i C-32, al Baix Llobregat sud. El pressupost d’instal·lació de la velocitat variable als accessos de Barcelona té un cost previst de 4,5 milions d’euros i està previst que el desplegament total de la velocitat variable s’enllesteixi abans de finalitzar l’actual legislatura.

Recomanacions personalitzades