La platja de Gavà s'aprima i ensenya l'esquelet

La platja de Gavà estrenava aquest estiu la bandera blava, un símbol de qualitat que corre perill. Durant les últimes setmanes, la platja ha perdut entre 30 i 50 metres i ha deixat al descobert el seu esquelet.

La platja ha retrocedit i ha deixat un desnivell considerable // Associació de Veïns Gavà Mar

La força del mar, amb onades de fins a tres metres durant el temporal de fa dues setmanes, ha deixat visible una llosa de formigó a metre i mig de fondària que podria ser un antic espigó. També han quedat al descobert dos tubs de formigó d’entre 20 i 40 centímetres de diàmetre. Ni l’Ajuntament ni els veïns saben del cert d’on ha sortit, però podria ser d’un càmping que hi havia a la zona i que va tancar fa més de deu anys.

La pèrdua de sorra era una constant durant els últims anys, però mai s’havia arribat a aquest extrem. L’àmplia platja de la qual gaudeixen molts veïns del Baix Llobregat durant l’estiu ha quedat reduïda a la mínima expressió. Les pistes de voleibol i les dutxes, situades lluny del mar, ara es troben a tocar d’un petit precipici de metre i mig que evidencia els efectes del temporal.

La presidenta de l’Associació de Veïns, Elisabet Martínez, assegura que “la regressió de la platja és conseqüència dels canvis sobre la dinàmica litoral de l’ampliació del port”. Les obres del nou moll del port de Barcelona van suposar la desviació del tram final del riu Llobregat cap al sud, apropant-lo a Gavà, i la construcció d’espigons que han alterat els corrents marítims del litoral. Segons els veïns, la pèrdua de sorra és conseqüència de les noves infraestructures.

L’Ajuntament de Gavà evita acusar el port de Barcelona i considera que aquesta situació s’ha produït pel temporal de pluges i vent. Des del consistori s’han compromès a retirar els elements de formigó apareguts a la platja però confien que se segueixi el procés de regeneració natural i la sorra torni a la platja.

En els últims anys les llevantades d’hivern s’han anat enduent molta sorra però la platja s’ha anat recuperant de manera natural. Aquest cop ha quedat més erosionada que mai i “difícilment es recuperarà sense la intervenció humana”, assegura Elisabet Martínez.

L’alcalde de la ciutat, Joa­quim Balsera, considera la regeneració de les platges com una qüestió aliena a les competències municipals i espera que les administracions responsables actuïn al més aviat possible.

Segons l’estudi d’impacte mediambiental de les obres del nou moll del port, les platges de la zona podrien arribar a perdre fins a dos metres cada any. “Això pot convertir-se en una constant i cada cop pot anar a pitjor”, es queixa la presidenta de l’Associació de Veïns Gavà Mar. La Comissió de Territori i Sostenibilitat del Parlament, a petició d’ERC, ja va aprovar per unanimitat el mes de setembre passat l’encàrrec d’un estudi sobre la pèrdua de sorra a la platja.

Poc temps després, els fets han donat la raó als veïns. Ara demanen anar més enllà dels informes i reclamen una actuació urgent per evitar que la platja continuï perdent sorra.

Ampliació polèmica

Les obres d’ampliació del port de Barcelona van suposar la construcció de nous espigons i el desviament del riu Llobregat dos quilòmetres al sud. Com a mesura compensatòria es va crear una platja a la riba sud, al Prat de Llobregat, però no es va actuar als municipis propers de Viladecans i Gavà. L’Associació de Veïns Gavà Mar porta des del 2006 documentant el retrocés de la platja.

Al principi era pràcticament inapreciable però el 2008 ja es va fer visible un desnivell considerable en una zona concreta. Un any després es va repetir la situació en un altre espai i aquest hivern s’ha produït a una de les parts més concorregudes de la platja.

Recomanacions personalitzades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *