S'estabilitza el número de bodes per l'església a Molins de Rei

El número de matrimonis per l’Església a Molins de Rei baixa per sota de la mitjana catalana. Durant 2011 s’han celebrat 12 matrimonis, en la línia dels dos últims anys. La xifra s’estabilitza mentre que a Catalunya baixa un 13% i cada cop guanyen més pes els matrimonis civils.

El campanar de l'església de Sant Miquel durant la Fira de la Candelera 2011 // David Guerrero

La parròquia de Sant Miquel Arcàngel ha dut a terme 12 matrimonis durant 2011, un menys dels que va fer durant l’any 2010. D’aquesta manera, s’estabilitza el número de bodes per l’Església a Molins de Rei després del daltabaix patit fa dos anys. Al 2007 es van fer 32 bodes i al 2008 és van fer 29. Va ser al 2009 quan la caiguda va ser més notable: només es van celebrar 11 matrimonis, 18 menys que l’any anterior. Al 2010 van ser 13 i aquest any 12, mantenint així una línia estable durant els últims tres anys. La majoria de bodes canòniques de Molins de Rei s’han celebrat a la parròquia de Sant Miquel Arcàngel tot i que també s’ha fet una a Sant Bartomeu de la Quadra.

El mossèn de Molins de Rei, Xavier Aymerich, explica que el descens d’enguany “no és significatiu” i que la baixada significativa és va produir “entre 2008 i 2009”. Segons el mossèn, es deu en gran part a “l’augment de les bodes civils” però també apunta que “cada cop la societat és més plural i les formes de convivència són també variades”. Aymerich recorda que abans el matrimoni per l’Església era l’única possibilitat i avui en dia, en canvi, és només una de les possibilitats. “El matrimoni canònic no és només un contracte, sinó un sagrament, i això evidentment no és per a tothom, sinó només per a aquells que s’ho creuen i ho escullen així”, explica el mossèn de Molins de Rei.

Tendència a la baixa a Catalunya

Mentre a Molins de Rei aquest any s’ha estabilitzat la xifra de matrimonis realitzats per l’església, la mitjana catalana ha baixat en un 13% durant el 2010. En canvi, el número de bodes civils puja un 3% en el global de Catalunya. L’any 2010 es van celebrar 20.267 matrimonis civils, 5.879 catòlics i 150 segons altres tipus de celebració. Actualment, els matrimonis exclusivament civils es consoliden com a forma majoritària de celebració amb una representació de 7 de cada 10 matrimonis de diferent sexe. L’any passat al Baix Llobregat és van realitzar 2.886 matrimonis entre eclesiàstics i civils.

Recomanacions personalitzades