L'Ajuntament es compromet a que la biomassa de Collserola es quedi a la Granja

Comencen les gestions per tal de que Molins Energia utilitzi la fusta de Collserola a la seva planta. Actualment no ho pot fer encara per problemes logístics i tècnics per acollir aquest tipus de biomassa. S’han recollit 6.000 tones de brossa forestal a Collserola dels temporals de 2009 i 2010.

Les tones de fusta es guarden a Collserola a l'espera d'un comprador // Jose Polo

Fins ara el 95% de la biomassa que es recollia a Molins de Rei marxava cap a Itàlia, on s’ha convertit en energia per a l’illa de Sardenya. L’Ajuntament de Molins de Rei ha adquirit el compromís de “fer tot el possible” per aconseguir que aquesta biomassa s’utilitzi a la planta del barri de La Granja. L’alcalde, Xavi Paz, ha declarat que han posat “en contacte el proveïdor amb el client” per fer-ho possible. En breu començaran les proves tècniques per confirmar la seva viabilitat.

Actualment Molins Energia, planta pionera a Espanya a finals del segle XX que subministra calefacció i aigua calenta al barri de la Granja, no compta amb els recursos tècnics per poder fer la combustió de la fusta de Collserola en unes condicions idònies i, a més a més, no té un magatzem per acollir aquesta fusta. Un altre problema afegit és el preu de la fusta extreta de Collserola, entre uns 45 – 50€ la tona de mitjana. Massa car pel que està disposat a pagar el client privat de Molins Energia que troba combustibles força més barats al mercat.

La presidenta de l’àrea de Sostenibilitat i Territori, Mònica Santamans, creu que fins ara “no se li ha donat sortida a aquesta fusta a la planta de Molins de Rei” i que “s’ha d’adaptar l’equipament” tot i que l’anterior govern municipal del qual el seu partit (CiU) en formava part no ho va fer en el seu moment.

Collserola està gairebé neta després dels temporals de 2009 i 2010

Xavi Paz i Mònica Santamans van visitar la zona i van atendre als mitjans a Can Santoi // Jose Polo

La ventada del 2009 i la nevada del 2010 que va patir el Parc Natural de Collserola van fer caure 140.000 arbres aproximadament, el que ha generat 6.000 tones de biomassa. Després dels mesos de feina, Collserola encara no està net al 100% però s’ha obert tota la xarxa de via pública de la zona urbana dels barris de muntanya així com els camins principals i preventius a l’hora de fer front a un possible incendi. S’ha netejat tant la carretera que connecta Sant Bartomeu de la Quadra, la Rierada i Vallpineda, com els camins dels sectors de Can Planas i Can Rabella. També s’han fet les reparacions oportunes als equipaments afectats per la ventada: Can Santoi, l’escola taller “Porta de Collserola” i les esglésies de Sant Bartomeu de la Quadra i de Vallpineda.

Gestió a l’espera del Parc Natural

L’Ajuntament de Molins de Rei ha invertit en total 200.000 euros en la neteja de la zona. El bosc de Collserola és relativament jove i té una vegetació no autòctona. Això fa que les plantes tinguin arrels poc profundes i que pateixin més davant les inclemències meteorològiques. Mònica Santamans, ha explicat que “s’ha contactat amb els més de 300 propietaris privats existents a la part molinenca de Collserola” i que la resposta de la majoria d’ells “ha estat positiva” tot i que alguns “s’han negat a col·laborar”.

Xavi Paz pensa que la tasca de l’Ajuntament que ell governa és la de “fer la feina necessària per tal de que el proper estiu ens agafi amb la feina feta” per prevenir d’aquesta manera els incendis. L’alcalde també ha anunciat que el consistori està enllestint els plans de gestió integral per a les parcel·les de titularitat municipal, a l’espera de la creació del Pla Especial del Parc de la Serra de Collserola per part de la Generalitat de Catalunya, que serà la figura que haurà de regular tot el territori dins el Parc i que des de l’arribada de CiU a la Generalitat no ha donat cap pas endavant.

Obrir camins dins del Parc Natural de Collserola és clau a l'hora de prevenir incendis // Jose Polo

 • carles

  "Collserola està gairebé neta després dels temporals de 2009 i 2010". si home! només cal anar una mica pel bosc i no hi ha punt on paris i no vegis arbres secs caiguts. això és un polvorí

  i si ens posem a donar números, si van caure 140.000 arbres i han recollit 6.000.000 kg, ràpidament veiem que cada arbre presa 42kg…jejeje, intenta aixecar un arbre caigut i aviam si és cert…

  • Montse

   Totalment cert! es veu que els nostres governants no tenen per costum passejar per Collserola; encara hi ha molta feina per fer i molta massa forestal per recollir. Això no ha acabat i si no s'actua, l'estiu vinent seguirà havent-hi perill al bosc.

 • Teresa

  Siempre pasamos de un extremo a otro , Ahora resulta que se deben hacer puebas para ver si el tamaño que se consigue con una desmenuzadora a tamaños más pequeños que los comercialmente italianos pueden quemar bien en las parrillas de Molins Energia, . A mi modo de ver es correcto limpiar el bosque de arbustos, ramas de los arboles vivos y los arboles caidos pero, los árboles sanos pueden utilizarse en cosas útiles en vez de quemarlos todos a la vez. No es lo mismo desmenuzar unas ramas que desmenuzar un árbol entero, para desmenuzar un árbol se gasta más gas-oil que la energia calorífica que pueda dar él mismo. Me parece todo bien siempre y cuando todo eso no se suvencione con dinero público de nuestros impuestos.

 • Jordi

  Bé, com a mínim sembla que el tema de la biomassa es comença a gestionar de forma raonada i ecològica: no cal enviar la nostra llenya a Itàlia, si la podem utilitzar al cantó de casa!!! Per cert, la majoria d'arbres que es retiren estan caiguts o trencats, no es tallen arbres "vius" si no és quan es reobren camins que ja existien… ara, està clar que encara queda molta feina per fer per a netejar el bosc realment: fa segles que no es fa!!!

 • Carles

  L'ALTRA DIA VAIG ANAR A BISCAR BOLETS PER ELS BOSCOS DE LA SIBERIA I CAN SALAT.I FRANCAMENT ,TENS QUE ANAR COM UN PORC-SENGLAR QUE SON ELS UNICS QUE HI PODEN PASSAR.ELS HUMANS CAMINEM DRETS I ES IMPOSIBLE FER NI TRES METRES SEGUITS,HI HAN MILS DÀRBRES SECS A TERRA, DEMANEM ALS BOLETAIRES QUE FAGIN FOTOS PER ENSENYAR HO A LES PERSONES RESPONSABLES DEL TERRITORI……….

 • Teresa

  La medida llega demasiado tarde , Los árboles que se ven en la foto son arboles verdes y cortados recientemente. Los árboles rotos y tendidos en el suelo , después de tantos años sin intervención, estan ya con carcoma y han perdido las cualidades para combustión. Esos politiquillos locales , entiendeentodo, y que no saben nada , siempre se dejan enredar por algún listillo y al final , como en Molins Energia, son los contribuyentes los que paga el pato el pato ( agujero). De lo que se dice y lo que se cuenta sobre el envío de las virutas a Italia hay que verificarlo correctamente. ¿Los italianos han pagado ya la madera? , ¿ Quien ha costeado las operacionesde corte, almacenamiento, trituración y transporte de las virutas?. No , no nos lo creemos, Esto es un bulo , y nos quieren hacer comulgar con ruedas de molino otra vez.

 • Trencapins

  Sra Teresa, me sorprende que tenga tanta facilidad para comentar tantos y diversos temas de la vida cotidiana de este municipio, yo concretamente me gustaria informarle del tema de la biomasa.
  Los trabajos se iniciaron en 2009 a raiz de la famosa ventada de febrero.
  Los trabajos siempre se han realizado bajo la supervision del patronato del parque de collserola.
  A raiz de las nevadas los trabajos se incrementan con mas recursos y la intervencion de la Generalitat
  En julio de 2010 se da por finalizada la restauracion de la red basica del parque para el acceso de los medios de exticion de incendios.
  A partri de esta fecha se continuan realizando trabajos de limpieza y restauracion sin otra ayuda que el rendimiento de la biomasa forestal que por desgracia para nosotros se va a otro pais, en este caso Italia.
  Por consiguiente y sin querer ser grosero, parece ser que son los Italianos quienes subencionan la restauracion de nuestros bosques y por consiguiente a los contribuyentes de molins no nos cuesta ni un euro.
  Todas estas criticas gratuitas muchas veces se realizan sin conocimiento de todos los apectos que influyen en la gestion forestal de unos bosques envejecidos y abandonados que todos queremos disfrutar pero que nadie respeta.

  Quedo a disposicion de cualquier persona que quiera obtener mas informacion sobre el tema, siempre en un ambiente de respeto y libre opinion.
  Par imformacion de todos ya han entrado dos trailers con 25 tn en la planta de biomasa de Molins, el ultimo la semana pasada 15-12-11.
  Saludos Trencapins.

 • Teresa

  Trencapins : Gracias por dar respuesta a las cuestiones planteadas en mi opinión . Agradezco que quede sorprendido por la facilidad innata que tengo, para comentar tantos y diversos temas de la vida cotidiana de Molins de Rei, Creo que hago una buena labor.
  Respecto al tema de la biomasa, me gustaria nos especificase con más exactitud quien ( Gene, Dip, ADF, Ayto,…) inició los trabajos se en 2009 a raiz de la famosa ventada de febrero , y a cargo de qué presupuestos.
  A raiz de las nevadas los trabajos se incrementan con mas recursos, ¿ De qué procendencia? ¿ y la intervencion de la Generalitat fué fisica, financiera o teórica?
  En julio de 2010 se da por finalizada la restauracion de la red basica del parque, ¿ Quien la da por finalizada y con que opinión y autoridad?
  A partir de esta fecha se continuan realizando trabajos de limpieza y restauracion , ¿ Quien financia dichos trabajos? ¿ Quien fija el rendimiento de la biomasa forestal = precio? , ¿Quien contacta con los de Italia?, ¿ Que empresa?
  ¿Está seguro que son los Italianos quienes subencionan la restauracion de nuestros bosques y que a los contribuyentes de molins no nos cuesta ni un euro? , ¿ Dóde se puede ver el balance de la empresa?
  ¿ Cree que todo eso son criticas gratuitas, que muchas veces se realizan sin conocimiento ? , ¿ Cómo y dónde podemos ver la cuenta de resultados? , De dichos y habladurias, la ciudadanía tenemos el coco lleno,..
  Espero nos de respuests y nos tenga informados de cómo hay ido las pruebas de los 2 trailers de 25 tn en la planta de Molins Energia
  Saludos, Teresa