Les retallades de la Generalitat en escoles bressol i de música costen 73.040 € a l'Ajuntament

La Generalitat ha retallat les subvencions als alumnes de les escoles bressol i de música del curs passat. L’Ajuntament es veu obligat a assumir 73.040 euros que deixa d’entregar la Generalitat i que suposaran una despesa inesperada als pressupostos municipals. El ple aprova una moció contra aquesta retallada.

Escola Municipal de Música Julià Canals // Jordi Julià

La Generalitat de Catalunya ha retallat un 23% les subvencions de les escoles de música i un 11% les de les escoles bressol. Ho ha fet sobre les subvencions del passat curs 2010-2011, ja finalitzat, el que ha obligat a l’Ajuntament a assumir els diners que no paga el govern d’Artur Mas. La quantitat arriba als 73.040 euros, un sobrecost al que haurà de fer front el consistori per evitar que repercuteixi en les famílies.

A l’escola de música, l’aportació prevista era de 600 € per alumne, però finalment la Generalitat entregarà 140 € menys per alumne, el que significa en aquest cas 30.240 € de despesa imprevista per a l’Ajuntament. Una situació similar es produeix amb les quotes de les tres escoles bressol municipals de Molins de Rei, que suposaran 42.800 € de despesa a les arques de l’Ajuntament al passar de 1.800 € a 1.600 per alumne escolaritzat.

L’equip de govern va portar al ple municipal d’octubre el conveni però en cap cas va fer esment a la retallada de la Generalitat. Va ser l’oposició qui va fer notar els efectes de les polítiques dutes a terme pel govern de CiU. El regidor d’Esquerres per Molins de Rei, Jordi Romeu, va criticar com el més greu que “la retallada s’ha fet amb efectes retroactius, el 23 de setembre sobre un curs que va acabar el 30 de juny”. Àlex Maymó, de la CUP, ho va considerar “una traïció de la Generalitat als ajuntaments”, assegurant que “diuen ‘fes aquest servei, que ja te’l pagarem’ i després t’avisen que no el paguen”. Iniciativa per Molins de Rei també va mostrar el seu desacord i va criticar que l’Ajuntament es limités a donar compte.

Davant les crítiques de l’oposició, la regidora d’Educació, Jessica Revestido, va assegurar que “s’està treballant des de les entitats municipalistes com la Federació de Municipis de Catalunya, des d’on ja s’ha mostrat el desacord amb aquestes retallades”. Per la seva banda, el portaveu de CiU, Joan Ramon Casals, es va centrar en remarcar “l’esforç de l’Ajuntament per assumir el menor ingrés de la Generalitat i que això no tingui repercussió sobre els usuaris”. L’alcalde, Xavi Paz, va mostrar-se molest davant el qüestionament del paper jugat per l’equip de govern contra les retallades i va recordar que “és al balcó de l’Ajuntament on s’ha penjat una pancarta contra les retallades en educació i sanitat, cada setmana ens trobem amb una nova retallada i ens hem posicionat clarament en contra”.

Moció aprovada

La CUP va portar al ple municipal una moció per manifestar el rebuig de l’Ajuntament a la retallada de les subvencions a les escoles bressol municipals i l’escola de música. Al mateix temps, la moció demana al govern de la Generalitat que compleixi els acords presos amb les entitats municipalistes vigents des del 2005 en el cas de les escoles bressol i des de 2008 en les escoles de música.

La moció va ser aprovada per tots els partits (CUP, PSC, Iniciativa, Esquerres i PP) excepte per CiU. Joan Ramon Casals va lamentar el perjudici que provoca a Molins de Rei però va criticar que l’anterior govern de la Generalitat “ha deixat un cràter a les finances i això provoca aquestes disminucions de serveis”. Amb aquest argument, Casals va lamentar les disminucions de serveis a la vila però va criticar que “la moció no reflecteix tota la realitat ni explica perquè es prenen aquestes decisions”.

 • Lluis Carrasco

  M'agradaria que l'Alcalde ens expliqués públicament, quines coses deixem de fer amb els 70.000 € que hauria de posar la Generalitat i ha tingut que assumir l'ajuntament a càrrec del pressupost municipal. Quin servei municipal o despesa pública es retalla, per poder pagar aquesta despesa inesperada a la que ens ha obligat la complerta traïdoria del Departament d'Ensenyament de la Generalitat ?.

  Pensa el ajuntament mantenir la situaciío per l'any vienent assumint la despesa de la Generalitat o pensa fer per l'any vinent o propers com esta fent l'ajuntament de Martorell (governat per CiU), que siguin els usuaris els que assumeixen completament l'increment dels diners que no posa la Generalitat?

  Pensa l'ajuntament interposar algun tipus de querella o reclamació jurídica per l'incompliment dels acords establerts amb la Generalitat per al finançament de les Llars Bressol , que han estat trencats unilateral ment amb efectes retroactius per part de la Generalitat ?

  • Montse

   Molt fàcil senyor Carrasco, i voste ho tindria de saber, deixarem de fer el llondro

 • Lluis Carrasco

  Amb aquest diners es podria donar un ajut per a prestacions bàsiques a 13 families necessitades durant tot un any a raó de 450 € / família / mes.

  • Teresa

   LL. Carrasco : Es una verguenza una sociadad que dícese desarrollada y que no puede mantener dignamente a sus miembros , Eso de dar dinero y comida ( Caritas, vales Condis, pagas, etc ) debería estar prohibido . No hay que dar peces , hay que dar una caña y enseñar a pescar. Lo que hay que dar es un empleo digno a quien tenga la familia en apuros o envialo a su pais, Muchos trabajos de funcionarios municipales que no son tan complicados servirian, aún siendo eventuales mientras dure la crisis.

  • Teresa

   LL. Carrasco : Por favor,.. Antes de intervenir en el foro , como presidente que és de ICV en Molins , póngase de acuerdo con el lider Sr. Ivan Aras que, entrevistado en la Radio Molins de Rei él jueves 24 , por la mañana, dijo textualmente : que él hubiera hecho lo mismo que ha hecho CIU – Molins , y que hubiera sacado esos 70.000 € de las arcas municipales, también.

 • marcel Marin

  LLuis la Campanya Electoral ja s'ha acabat ? Però per donar arguments com els teus (demagògics) que tal si posem a la venda les plaques fotovoltaiques de la Plaça del Moli, amb el seu Presupossot 282.388 € es podrien donar a 52 families prestacions bàsiques durant un any a raó de 450 € /familia més. Ja que aquestes plaques no son connectades a la xarxa, com deien alguns que deixarien un benefici ?? Si vols hi continuem sembla que l'ACA on el vostre partit va estar 7 anys té un petit forat. Per exemple, quin es el preu que ha pagat l'Ajuntament per arreglar el Pont de la Mariona ? No hi havia res firmat ? Perquè s'ha trigat més de 5 anys ? Penseu interposar una querella o reclamació juridica pel compliment dels acords establerts

  • Teresa

   marcel : Totalmente de acuerdo con Ud. Eso de las placas fotovoltaicas en el Moli es la verguenza de ICV , y lo de quien pagará lo que debé hacer el ACA en Mariona, que por eso lo pagamos en cada mes en el recibo del agua, es una verdadera estafa a la ciudadanía, si ICV lo ha cargado ( por lo de la Catalá , Navarro, etc) a los los presupuestos municipales. Menos mal que el 99 % de la ciudadanía de Molins no sabe que exista y no lee Viu molins, y no se entera , y por los medios periodísticos municipales ( vese Radio Molins) el tema es "tabu" y no se dice nada,…

 • Lluis Carrasco

  Benvolgut Marcel, les meves preguntes son simples i fàcils de contestar, jo he posat simplement un exemple, i com es pot comprovar la demagògia la fas tu fugint d'estudi i traient coses relacionades amb la gestió anterior, si hi ha mala gestió anterior, denuncieu-lo i porteu a qui correspongui davant de la justícia si es menester, Si no si us plau deixeu de acusar als altres de les vostres incompetències actuals, ja fa temps que esteu governant a la Generalitat , i de moment sols heu retallat serveis, aplicat baixades de sous i pujat tasses i Impostos als menys afavorits, deixant de banda als poderosos. En fi espero que algú em contesti les preguntes concretes que he fet de forma clara.

 • fem memoria

  el poble tb vol respostes de la mala gestió que iniciativa ha fet durant aquests darrers anys… sí senyor carrasco, jo tb vull saber això de les plaques fotovoltaiques, molts diners perduts oi? per una consctrucció horripilant i incomode que encara fa més lletja, si cap, la plaça del Molí. una decisió que no s'ha consultat a ningú i que costa una morterada de diners nomes per dir que sou VERDS, i jo em pregunto, VERDS de què? sí ni tan sols funcionen, 300000€ llençats a les escombraries, així sí, amb recollida selectiva. sí que en tenim de diners a Molins de Rei oi, que ens podem permetre aquests luxes i fer obres mal fetes als carrers per tornar-les a fer de nou i tornar-les a refer.

  vostès van estirar més el braç que la màniga, i venen a donar lliçons?
  veig que estan de molt mal humor des de les eleccions municipals, i ho entenc però sap que passa? que el poble TE MEMORIA i posa a cadascú al seu lloc.

  fem memoria i no oblidem.

 • marcel Marin

  Benvolgut LLuis , tu poses un exemple i jo hi poso un altre, demagògic stot dos ? Però a la vegada tot es un problema economic de no enir els recursos necessaris, (, per cert a la Generalitat ara fa un any i Molins de Rei 6 mesos) Però parlar de la gestió dels fons públics en un passat molt recent en ambdues institucions ens aclareix el present i el futur. Pel que fa a denunciar a la Justícia, hi ha organismes com la Sindicatura de Comptes que quan troba situacions anòmales (enriquiren il · lícit) es jutgen ara bé la gestió i la transparència la jutgen els ciutadans

 • Xavier Arnau

  Sr. Carrasco, antes de meterse en un jardin de estos, mire usted lo que ha hecho en su época de gobierno. Nada que decir, las urnas ya hablaron el 22 de mayo pasado. SI CONTINUAMOS ESCUCHANDO A GENTE COMO USTED, ESTO SE HUNDE EN 1 AÑO. Como les gusta el poder!

 • Pingback: Xavi Paz: Molt de fet, molt per fer | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: Les retallades obliguen a pujar el preu de les llars d'infants | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: Sílvia Guillen: Una imatge val més que mil propostes | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: Xavi Paz i Cesc Castellana: Els socialistes proposem la solució federal | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: Un estudi situa Molins de Rei com a líder en inversió social a Catalunya | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: Júlia Fernández: Polítiques socials, sí. Política bruta, no | Viu Molins de Rei()