Les retallades de la Generalitat en escoles bressol i de música costen 73.040 € a l'Ajuntament

La Generalitat ha retallat les subvencions als alumnes de les escoles bressol i de música del curs passat. L’Ajuntament es veu obligat a assumir 73.040 euros que deixa d’entregar la Generalitat i que suposaran una despesa inesperada als pressupostos municipals. El ple aprova una moció contra aquesta retallada.

Escola Municipal de Música Julià Canals // Jordi Julià

La Generalitat de Catalunya ha retallat un 23% les subvencions de les escoles de música i un 11% les de les escoles bressol. Ho ha fet sobre les subvencions del passat curs 2010-2011, ja finalitzat, el que ha obligat a l’Ajuntament a assumir els diners que no paga el govern d’Artur Mas. La quantitat arriba als 73.040 euros, un sobrecost al que haurà de fer front el consistori per evitar que repercuteixi en les famílies.

A l’escola de música, l’aportació prevista era de 600 € per alumne, però finalment la Generalitat entregarà 140 € menys per alumne, el que significa en aquest cas 30.240 € de despesa imprevista per a l’Ajuntament. Una situació similar es produeix amb les quotes de les tres escoles bressol municipals de Molins de Rei, que suposaran 42.800 € de despesa a les arques de l’Ajuntament al passar de 1.800 € a 1.600 per alumne escolaritzat.

L’equip de govern va portar al ple municipal d’octubre el conveni però en cap cas va fer esment a la retallada de la Generalitat. Va ser l’oposició qui va fer notar els efectes de les polítiques dutes a terme pel govern de CiU. El regidor d’Esquerres per Molins de Rei, Jordi Romeu, va criticar com el més greu que “la retallada s’ha fet amb efectes retroactius, el 23 de setembre sobre un curs que va acabar el 30 de juny”. Àlex Maymó, de la CUP, ho va considerar “una traïció de la Generalitat als ajuntaments”, assegurant que “diuen ‘fes aquest servei, que ja te’l pagarem’ i després t’avisen que no el paguen”. Iniciativa per Molins de Rei també va mostrar el seu desacord i va criticar que l’Ajuntament es limités a donar compte.

Davant les crítiques de l’oposició, la regidora d’Educació, Jessica Revestido, va assegurar que “s’està treballant des de les entitats municipalistes com la Federació de Municipis de Catalunya, des d’on ja s’ha mostrat el desacord amb aquestes retallades”. Per la seva banda, el portaveu de CiU, Joan Ramon Casals, es va centrar en remarcar “l’esforç de l’Ajuntament per assumir el menor ingrés de la Generalitat i que això no tingui repercussió sobre els usuaris”. L’alcalde, Xavi Paz, va mostrar-se molest davant el qüestionament del paper jugat per l’equip de govern contra les retallades i va recordar que “és al balcó de l’Ajuntament on s’ha penjat una pancarta contra les retallades en educació i sanitat, cada setmana ens trobem amb una nova retallada i ens hem posicionat clarament en contra”.

Moció aprovada

La CUP va portar al ple municipal una moció per manifestar el rebuig de l’Ajuntament a la retallada de les subvencions a les escoles bressol municipals i l’escola de música. Al mateix temps, la moció demana al govern de la Generalitat que compleixi els acords presos amb les entitats municipalistes vigents des del 2005 en el cas de les escoles bressol i des de 2008 en les escoles de música.

La moció va ser aprovada per tots els partits (CUP, PSC, Iniciativa, Esquerres i PP) excepte per CiU. Joan Ramon Casals va lamentar el perjudici que provoca a Molins de Rei però va criticar que l’anterior govern de la Generalitat “ha deixat un cràter a les finances i això provoca aquestes disminucions de serveis”. Amb aquest argument, Casals va lamentar les disminucions de serveis a la vila però va criticar que “la moció no reflecteix tota la realitat ni explica perquè es prenen aquestes decisions”.

Recomanacions personalitzades