Plàcida jornada electoral a Molins de Rei

Tots els col·legis electorals de Molins de Rei han pogut obrir puntualment a les 9 del matí, sense cap incidència remarcable. La jornada electoral ha transcorregut sense cap incident ressenyable. La participació ha estat en els diferents avanços publicats gairebé igual que la mitjana estatal, per sota de la de fa quatre anys.

La jornada electoral ha estat tranquil·la a Molins de Rei // Laura Herrero

La jornada electoral ha estat tranquil·la a Molins de Rei // Laura Herrero

L’ambient electoral s’ha pogut veure als carrers des de primera hora del matí. Molta gent gran, caminant a pas decidit paperetes en mà (la blanca pel Congrés i la sèpia pel Senat), s’adreçava al seu col·legi electoral més proper. Un tràfec de gent a les portes de les escoles molt poc habitual en un diumenge pel matí.

La gent anava a votar i, òbviament, també parlaven d’elles. A Espanya el vot és voluntari, però alguns votants creuen que el vot és “una obligació moral”. Altres parlaven del dret a vot com “un deure”. Alguns electors argumentaven que “si no votem després no ens podrem queixar de que no ha sortit aquell que volem. Cadascú ha de votar a qui li agradi més”. Tot i això, aquesta mateixa persona admetia que “poca cosa hi ha que agradi”. Un altre votant feia un paral·lelisme amb les reunions de comunitats de veïns: “els que no van a la reunió són els que després es queixen de que puja la quota. Doncs que hi vagin i ho discuteixin, però sinó, que no es queixin!”.

Tot i això, no tot eren votants convençuts avui. Alguns, sobretot joves, malgrat votar, tampoc defensaven aferrissadament el sistema actual, mostrant certa indiferència respecte el vot. I sembla que la llarga campanya electoral continua des de fa mesos i el bombardeig de propaganda electoral dels últims dies no ha aconseguit fer calar els programes de cada partit. Una electora que aquest any s’ha abstingut assegurava que “no m’ha quedat clar el programa de cadascun. Com que tampoc hi ha cap partit que em satisfaci, aquest any faré un vot de càstig i serà el primer que no votaré”. D’altres, en canvi, estaven decidits a votar, malgrat admetre no saber encara a qui.

Una de les vocals de l’antic CAP qualificava la jornada electoral com “un dia molt tranquil, amb el pic d’afluència de gent entre les 12:30h fins l’hora de dinar”. No ha transcendit cap incidència a les meses electorals i fins i tot les anècdotes han estat escasses aquest cop. Una de les poques anècdotes de la jornada l’ha explicat el molinenc Ivan Comas a través del seu Twitter: “Apoderat de CIU em deixa un boli per les creus del Senat, a canvi del vot – És broma no?-  Encara no tenim prou poder. Ha rigut”. Mostrava així el to distès de l’esdeveniment electoral.

Baixa la participació

Segons fonts de l’Ajuntament, la jornada ha transcorregut amb absoluta normalitat, amb les 30 meses de què disposa Molins de Rei constituïdes puntualment a les 9 del matí. La novetat d’aquest any a la nostra vila ha estat l’ús del sistema Braille en una votació. Per primer cop una persona invident ha sol·licitat usar aquest sistema, que garanteix que tothom pugui votar en igualtat de condicions, sense haver de demanar ajuda a cap altra persona a l’hora de votar i assegurant en tot moment la confidencialitat del vot. Aquest nou servei ha estat possible gràcies a la col·laboració de l’ONCE.

Un 55% de les 18.751 persones amb dret a vot a Molins de Rei ja l’havia exercit a les 6 de la tarda. Això són 5 punts menys que les passades eleccions generals, celebrades l’any 2008. Aquestes dades s’emmarquen perfectament dins la tònica general de descens de la participació que s’ha produït a la totalitat d’Espanya a les eleccions al Congrés i al Senat.

Finalment, un cop tancats els col·legis electorals la participació ha estat d’un 71,43%, tres punts i mig per sota del 2008.

Podreu seguir l’escrutini a Molins de Rei a través del nostre twitter a partir de les 20h.

Jordi Julià / Laura Herrero

Recomanacions personalitzades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *