Molins de Rei queda net de símbols franquistes

Una placa de l’Instituto Nacional de Vivienda, l’últim símbol franquista que quedava a Molins de Rei ha estat retirat poc després de que Viu Molins de Rei denunciés la seva existència. D’aquesta manera, no queda cap símbol físic dels anys de dictadura franquista a la vila.

Els símbols franquistes acumulats durant els anys de dictadura han anat desapareixent durant els últims anys, però encara quedava un vestigi al carrer Major. Present des de 1966, el passat mes d’abril Viu Molins de Rei va alertar de la placa franquista que continuava exposada al número 62 del carrer Major. De sobte, un càlid dia de juliol va desaparèixer sense fer soroll. Des de llavors, Molins de Rei és una vila neta de tot tipus de simbologia franquista.

Segons ha pogut saber aquesta redacció, la brigada de neteja de l’Ajuntament de Molins de Rei la va retirar a principis del mes de juliol per ordre de l’anterior consistori i d’acord amb els veïns de l’edifici situat a un dels centres neuràlgics del comerç de la vila.

Més de 50 anys després, la placa ha estat retirada // Marc González - Jordi Julià

Basant-se en les dades de l’arxiu municipal, la placa va ser col·locada l’any 1966. Era representativa del Ministerio de la Vivienda, una entitat creada al 1939 amb el suposat propòsit de fomentar la construcció d’ habitatges i assegurar-ne el seu aprofitament segons els seus dictàmens. La seva existència ha passat desapercebuda per a la majoria de molinencs ja que uns cables la deixaven mig amagada.

Després de la retirada d’aquesta placa i segons els Cens de simbologia franquista, ara mateix Molins de Rei és un poble net de símbols franquistes.  S’han necessitat més de 70 anys per aconseguir-ho.

David Guerrero / Jordi Julià

Recomanacions personalitzades