Àurea Màrquez, guanyadora del Premi Memorial Margarida Xirgu

La Penya Teatral Carlos Lemos ha nomenat a l’actriu Àurea Màrquez com la guanyadora del Premi Memorial Margarida Xirgu a la millor interpretació femenina de la temporada teatral de Barcelona per la seva interpretació a l’obra “Pedra de tartera”.

Àurea Màrquez // Redteatral.net

El secretari de la Penya Teatral Carlos Lemos va ser l’encarregat d’anunciar la guanyadora d’enguany: Àurea Màrquez, pel seu treball a “Pedra de tartera”, de Maria Barbal, que actualment està de gira per Catalunya després d’una temporada brillant al TNC i al Romea. Degut a les limitacions tècniques de la sala Gòtica, on es celebrava l’acte, no es va poder trucar l’actriu en directe, pel que es van enregistrar prèviament unes paraules seves on expressava la immensa felicitat i agraïment que sentia. “Aquest premi et dóna empenta per seguir treballant“, apuntava al final del seu petit discurs, remarcant l’honor de rebre un dels guardons amb més tradició del teatre català.

Any rere any, l’acte de nomenament del premi rep la visita d’una actriu guanyadora del premi en darreres edicions. Enguany va ser Carme Sansa l’encarregada d’adreçar unes paraules sobre el món del teatre i la cultura actuals. El discurs va començar amb un sentit record a Miquel Armengol, gran amic de l’actriu catalana. Sansa va centrar les seves paraules en el teatre i la dona a Catalunya. “Catalunya ha donat, curiosament, un  nombre més gran de bones actrius que de bons actors. Mentre no existeixi una total igualtat, un premi exclusivament a la dona, em fa il·lusió“. Sansa recordava la importància de la cultura al país i els cops que rep per la crisi. “La cultura és la germaneta pobra, hem de lluitar per ella“. Però no va quedar en la generalització, sinó que va finalitzar amb una exaltació al teatre accentuant el teatre compromès, “el teatre que mou consciències i no permet que ens adormim“.

El regidor de Cultura, Joan Ramon Casals, va agrair la feina de la Penya Carlos Lemos i va destacar la importància de seguir impulsant el teatre amateur de la nostra vila. La presidenta de la Penya Carlos Lemos, Pilar Aran, va ser breu però va subratllar “les facilitats” que els han posat des del consistori per seguir amb aquest certamen.

Els parlaments van finalitzar amb les paraules de l’alcalde, Xavi Paz, que va recordar la figura de Walter Vidalte, deixeble de Margarida Xirgu que va morir el passat 29 d’octubre. L’alcalde també va recordar la vida de Margarida Xirgu, empesa a l’exili perdent un grandíssim amic i enorme poeta, Federico García Lorca. Enllaçant amb aquesta dada, va acabar el discurs amb uns versos del poeta granadí dedicats a l’actriu molinenca: “Tu corazón es mi casa y mi corazón, tu huerto”.

Marta Monfort, actriu d'Espai Xirgu, va interpretar un fragment de "La filla del mar" // Estel Tort

L’acte va cloure amb la representació d’un fragment de “La filla del mar”, obra mestra de Guimerà, a càrrec d’Espai Xirgu, grup molinenc dedicat a l’artista de la vila. Espai Xirgu participa en el nomenament del premi des de l’any passat. Enguany, Xavi Tresserra, Maribel Rodríguez, Víctor Marcos i Marta Monfort, van ser els actors encarregats de transportar els assistents a un clàssic del teatre català. El persontage de l’Àgata interpretat per Marta Monfort va mantenir el públic en silenci i va arrencar llàgrimes i aplaudiments als assistents.

Com cada any, l’Ajuntament de Molins de Rei va organitzar aquest acte de proclamació del premi, juntament amb la Penya Carlos Lemos. El guardó li serà entregat a l’actriu Àurea Màrquez el proper dilluns 14 de novembre a l’Institut del Teatre.

Recomanacions personalitzades