La molinenca Martina Tresserra estrena amb Àlex Rigola

L’actriu molinenca Martina Tresserra ha estrenat un projecte dirigit per Àlex Rigola. L’espectacle, anomenat “Havanera LabCanal: Argeles sur Mer”, tracta el tema de l’exili de la guerra civil espanyola cap a la platja d’Argeles sur Mer, a l’altra costat de la frontera.

Cinc actrius del muntatge. Al centre de la imatge, Martina Tresserra.

El director Àlex Rigola ha dirigit un laboratori de creació escènica amb una vintena d’intèrprets dalt de l’escenari. Tracta sobre els exiliats al camp de refugiats d’Argelers arran de la Guerra Civil. Després d’un procés de selecció, els actors han tingut 45 dies per investigar nous formats sense les presses d’haver d’estrenar un espectacle. “Durant un mes i mig hem estat cada dia, dissabtes inclosos, investigant i creant aquest espectacle”, explica Martina Tresserra. Ara s’han obert les portes d’aquest experiment al teatre de Salt amb un resultat colpidor.

“Treballar sobre aquest tema ha estat molt enriquidor, fer-ho amb l’Àlex Rigola, un luxe”, sentencia Tresserra. L’actriu ha quedat mot satisfeta després de treballar amb un dels directors més reconeguts del panorama teatral: “acostar-se al seu llenguatge és molt enriquidor perquè en sap moltíssim i sap molt bé què és el que funciona dalt d’un escenari”.<

L’espectacle en el que participa aquesta molinenca ha rebut una crítica fantàstica. Sobre l’escenari, es combina  el cant d’havaneres amb tota mena de facetes de la interpretació. Tot muntat de manera que l’espectador acabi sentint el dolor de la gent que va veure’s immersa en el desastre. La cantant Nina i l’actor Ferran Carvajal van ser els encarregats de dirigir tota la part relacionada amb les veus. “Eren unes havaneres que no cantàvem com estem acostumats a sentir i només ens expressàvem a través de l’havanera, amb tot el que això comporta”, explica l’actriu molinenca, que es va veure immersa també en uns entrenaments “molt potents i productius” dirigits per Ferran Carvajal.

Dies després de representar l’obra, Martina Tresserra explica que “molta gent de Molins no va venir perquè va coincidir amb la Festa Major; els que van venir però, no se’n van penedir”. I és que al camp d’Argelers també hi va haver molinencs  que han deixat els seus testimonis perquè, anys després, un grup de joves actors dirigits per un dels màxims experimentadors del teatre actual puguin acostar a la gent la desgràcia que es va viure allà dins, en una platja que, avui en dia, és un destí turístic com qualsevol altre, sobre la mateixa sorra on, anys enrere, van deixar-se la vida moltes persones marxant de les conseqüències d’una cruenta guerra.

Recomanacions personalitzades