L'Ajuntament vol incrementar l'IBI un 3,2%

L’equip de govern proposa pujar els impostos en relació a l’IPC, un 3,2%. La congelació d’algunes taxes socials, com la de les escoles bressol, i bonificacions als emprenedors que creïn ocupació són les iniciatives per alleugerir els efectes de la crisi.

L'Ajuntament espera el recolzament de la resta de formacions polítiques // Jose Polo

L'Ajuntament espera el recolzament de la resta de formacions polítiques // Jose Polo

El govern municipal de Molins de Rei, format pel PSC i CiU, vol incrementar els principals impostos com l’IBI en un 3,2%, el percentatge que marca l’IPC interanual català en la proposta d’ordenances fiscals de cara a l’any 2012. Els responsables dels pressupostos asseguren que els han fet sota la premissa de “la justícia social i el rigor pressupostari”.

Segons l’alcalde, Xavi Paz, es proposa baixar “el tipus impositiu de l’IBI del 0,478 al 0,466 per tal de que, al estar en revisió cadastral, l’impost només incrementi en relació a l’IPC”. Enguany, toca la revisió cadastral que es fa cada 10 anys i que valora els immobles i terrenys. Amb aquesta proposta s’evita el que suposaria una pujada de l’IBI “d’un 10%” . S’amortigua d’aquesta manera una pujada exagerada i des de l’Ajuntament es posa com a topall l’IPC, un 3,2%. Molts ajuntaments estan optant per diferents mesures per evitar fer una pujada de l’IBI molt significativa en aquests temps de crisi.

Xavi Paz assegura que aquestes ordenances es presenten “en un context econòmic més que complicat pels ajuntaments” tot i que, en paraules de l’alcalde, amb aquestes ordenances “s’intenta ajudar a les famílies més desfavorides”.“No volem fer recaure sobre las famílies els greus problemes económics que té l’Ajuntament per la disminució de les ajudes de la Generalitat” ha explicat Paz en roda de premsa.

IBI fraccionat i avantatges per empresaris

Una de les accions que l’Ajuntament vol tirar endavant per tal d’ajudar a les famílies és fraccionar el pagament de l’IBI domiciliat en quatre terminis i no pas en dos com està fins ara. Aquesta reivindicació la feia el PSC quan estava a l’oposició i ara l’ha dut a terme. Paz creu que d’aquesta manera “tot i que les famílies no pagaran menys, si que se’ls farà més lleuger”.

Una altra de les propostes que va fer el PSC durant la campanya va ser incrementar la bonificació de les terrasses dels bars i restaurants en un 60% durant la temporada d’hivern per poder alleugerir l’efecte de la nova legislació sobre el tabac. A més a més, es reduirà la taxa d’activitats en un 10% a aquelles empreses que s’implantin a Molins de Rei o generin llocs de treball per persones inscrites en el servei d’orientació laboral del centre Joan García Nieto.

Congelació d’impostos “socials”

El govern també proposa que els impostos es quedin com fins ara en alguns aspectes “més socials” com les llars d’infants, l’atenció domiciliaria i l’arranjament d’habitatges per gent gran. El primer tinent d’alcalde, Joan Ramon Casals, ha xifrat en 73.000 euros els diners que ha deixat d’entregar la Generalitat per a les escoles bressol i l’escola de música. Casals, davant la gran retallada feta pel govern de la Generalitat, ha defensat que assumir aquests diners per part de l’Ajuntament suposa “un esforç molt gran per part d’aquest govern municipal”.

Casals ha demanat la “col·laboració i responsabilitat de totes les forces polítiques per poder tirar endavant la proposta d’ordenances fiscals”. Aquest dimecres a les 20.30 hi haurà un ple extraordinari en el que es veurà el posicionament de l’oposició respecte la proposta de l’equip de govern.

Recomanacions personalitzades