L'Ajuntament vol incrementar l'IBI un 3,2%

L’equip de govern proposa pujar els impostos en relació a l’IPC, un 3,2%. La congelació d’algunes taxes socials, com la de les escoles bressol, i bonificacions als emprenedors que creïn ocupació són les iniciatives per alleugerir els efectes de la crisi.

L'Ajuntament espera el recolzament de la resta de formacions polítiques // Jose Polo

L'Ajuntament espera el recolzament de la resta de formacions polítiques // Jose Polo

El govern municipal de Molins de Rei, format pel PSC i CiU, vol incrementar els principals impostos com l’IBI en un 3,2%, el percentatge que marca l’IPC interanual català en la proposta d’ordenances fiscals de cara a l’any 2012. Els responsables dels pressupostos asseguren que els han fet sota la premissa de “la justícia social i el rigor pressupostari”.

Segons l’alcalde, Xavi Paz, es proposa baixar “el tipus impositiu de l’IBI del 0,478 al 0,466 per tal de que, al estar en revisió cadastral, l’impost només incrementi en relació a l’IPC”. Enguany, toca la revisió cadastral que es fa cada 10 anys i que valora els immobles i terrenys. Amb aquesta proposta s’evita el que suposaria una pujada de l’IBI “d’un 10%” . S’amortigua d’aquesta manera una pujada exagerada i des de l’Ajuntament es posa com a topall l’IPC, un 3,2%. Molts ajuntaments estan optant per diferents mesures per evitar fer una pujada de l’IBI molt significativa en aquests temps de crisi.

Xavi Paz assegura que aquestes ordenances es presenten “en un context econòmic més que complicat pels ajuntaments” tot i que, en paraules de l’alcalde, amb aquestes ordenances “s’intenta ajudar a les famílies més desfavorides”.“No volem fer recaure sobre las famílies els greus problemes económics que té l’Ajuntament per la disminució de les ajudes de la Generalitat” ha explicat Paz en roda de premsa.

IBI fraccionat i avantatges per empresaris

Una de les accions que l’Ajuntament vol tirar endavant per tal d’ajudar a les famílies és fraccionar el pagament de l’IBI domiciliat en quatre terminis i no pas en dos com està fins ara. Aquesta reivindicació la feia el PSC quan estava a l’oposició i ara l’ha dut a terme. Paz creu que d’aquesta manera “tot i que les famílies no pagaran menys, si que se’ls farà més lleuger”.

Una altra de les propostes que va fer el PSC durant la campanya va ser incrementar la bonificació de les terrasses dels bars i restaurants en un 60% durant la temporada d’hivern per poder alleugerir l’efecte de la nova legislació sobre el tabac. A més a més, es reduirà la taxa d’activitats en un 10% a aquelles empreses que s’implantin a Molins de Rei o generin llocs de treball per persones inscrites en el servei d’orientació laboral del centre Joan García Nieto.

Congelació d’impostos “socials”

El govern també proposa que els impostos es quedin com fins ara en alguns aspectes “més socials” com les llars d’infants, l’atenció domiciliaria i l’arranjament d’habitatges per gent gran. El primer tinent d’alcalde, Joan Ramon Casals, ha xifrat en 73.000 euros els diners que ha deixat d’entregar la Generalitat per a les escoles bressol i l’escola de música. Casals, davant la gran retallada feta pel govern de la Generalitat, ha defensat que assumir aquests diners per part de l’Ajuntament suposa “un esforç molt gran per part d’aquest govern municipal”.

Casals ha demanat la “col·laboració i responsabilitat de totes les forces polítiques per poder tirar endavant la proposta d’ordenances fiscals”. Aquest dimecres a les 20.30 hi haurà un ple extraordinari en el que es veurà el posicionament de l’oposició respecte la proposta de l’equip de govern.

 • Teresa

  El fraccionamiento del pago del IBI es la chocolate del loro. Es inverosimil que la CUP esté muerta de panico y paralizada en los plenos, meneando la perdiz con mociones insignificantes del ejercito , cuando desde el bipartito se estan enviando globos sonda que en realidad son globos lapa. Es indignante que en plena crisis económica, cuando algunos valosres catastrales son mayores que los valores de mercado , se esté hablando de aumentar y no congelar.
  En vez de bonificar las terrazas de fumar (llamadas de invierno) hay que bonificar los bares que no vendan tabaco ni tengan terraza de fumar. No seamos hipócritas y fariseos.
  “Molins de Rei la pubilla del Llobregat”, ¿Cuanto nos esta costando a la ciudadanía de Molins a nivel de impuestos este anhelo? , ¿La indiosincracia de las gentes de Molins no puede aceptar la capitalidad de Sant Vicens dels Horts o de Sant Andreu de la Barca , Sant Joan Despi , etc. en cuanto a los CUAP’s y farmacias de guardia, ya que nos han superado en habitantes y servicios? , ¿ Es indignante para los molinenses el no poder disponer de un CUAP , y tener que desplazarse a estos municipios que años atrás eran considerados de inferior estatus? , Siempre seremos los primeros en ofrecer espacios municipales y en pagar facturas de salarios, alquiler, luz, agua , teléfono, de los servicios que no nos van ni nos viene en ser los pioneros , P. Ej : García Nieto en clara competencia con el SOC, Talleres Alba para discapacitados comarcales , Punt Jove sin actividad, Habitatge para alquiler de pisos comarcales, Servei comarcal de Catalá que incluye incluso Martorell, RMR sin oyentes, etc etc. ¿ Estos servicios municipales no obligatorios, no podrían dejar de existir o estar en los otros municipios? , ¿Cuanto nos cuesta del IBI todos esos servicios no obligatorios a las contribuyentas/es de Molins de Rei?

 • Enric Piera

  Teresa, en relació amb la CUP em pot dir en què es basa per afirmar: "Es inverosimil que la CUP esté muerta de panico y paralizada en los plenos, …" ? ho dic perque quan es fan afirmacions s'han de sustentar en fets…o no ? vostè opina o això és el "Sálvame" ? Si vol jo em puc inventar el que vulgui en relació a vostè per desacreditar-lo sense aportar cap prova o argument… Tranquil, no ho faré perque si ho fes em diria Teresa. Salut !!

 • Pingback: El minut a minut del ple extraordinari sobre les ordenances()

 • Pere

  Crec que la Tere te rao al dir que la ,majoria del minicipis del costat ens estan passant la ma per la cara. Molins es mereix un millor consistori per aconseguirn estar on sempre hem estat: una referencia per els pobles dels costat.

 • Pingback: La pujada de l'IBI del Govern espanyol no afecta a Molins de Rei | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: Les retallades obliguen a pujar el preu de les llars d'infants | Viu Molins de Rei()