La deixalleria canvia d’empresa gestora conservant a dos dels sis antics treballadors

La deixalleria municipal és gestionada per Solidança des del passat 3 d’octubre. Només dos dels sis treballadors de l’anterior gestora han estat contractats per la nova adjudicatària. L’Ajuntament ha apostat per crear tres nous llocs de treball per a persones amb risc d’exclusió social.

Els nous treballadors de serveis socials ja han arribat a la deixalleria // David Guerrero

L’empresa Solidança Treball és la nova adjudicatària de la deixalleria municipal des del 3 d’octubre. El traspàs de la gestió del CEPA a Solidança ha deixat pel camí el lloc de treball de quatre persones de les sis que treballaven. Els antics treballadors han estat molts mesos demanant la seva subrogació per mantenir el lloc de treball tot i el canvi d’adjudicatària. Finalment, només han aconseguit salvar dos llocs de treball després de negociacions entre l’Ajuntament, el CEPA i Solidança, ja que el plec de condicions de l’adjudicació no recollia el traspàs dels treballadors.

Per a l’alcalde de Molins de Rei, Xavi Paz, “el que havia estat un problema ho hem convertit en una bona noticia que s’ha saldat amb el mínim dany possible”. La presidenta de l’àrea de Sostenibilitat i Territori, Mònica Santamans, va anar més enllà: “Hem buscat la millor solució possible, potser no hem trobat la solució òptima, però ens hem sortit bé”. Segons han informat fonts sindicals a Viu Molins de Rei, actualment no tenen feina cap dels quatre treballadors que han estat acomiadats amb el canvi de gestora.

El “compromís social i medi ambiental” és el que ha destacat Xavi Paz en una visita a les instal·lacions de la deixalleria municipal. L’alcalde ha destacat la combinació entre “oferir als molinencs un millor servei per reciclar i, alhora, generar oportunitats de treball a les persones que més ho necessiten”.

Els dos treballadors subrogats van guiar per les instal·lacions als polítics // David Guerrero

Ara, seguint les premisses de Solidança, la deixalleria municipal aposta per realitzar també una tasca social donant feina a persones de la vila amb risc d’exclusió social. A les tres persones contractades a través dels serveis socials, les acompanyaran els dos treballadors que han mantingut el seu lloc de treball i que es converteixen en la veu de l’experiència davant els nouvinguts. D’aquesta manera hi haurà cinc treballadors contractats en total, un menys que fins ara. Els provinents dels serveis socials passaran un màxim de dos anys a la deixalleria.

Solidança, la nova adjudicatària del servei, és una empresa d’inserció que té com a objectiu la inserció sociolaboral de persones en risc d’exclusió social. Les principals activitats són la recollida de roba a través dels contenidors carabasses de Roba Amiga, el buidatge d’immobles, la venda d’articles de segona mà i la gestió de deixalleries. Fins ara, Solidança es feia càrrec de les deixalleries de Sant Just Desvern i de Viladecans. Ara, suma la de Molins de Rei.

Apropar la deixalleria a la ciutadania

La ferralla és un dels residus que més arriben a la deixalleria // David Guerrero

A més de la finalitat social amb la creació de llocs de treball per a persones en risc d’exclusió social, la nova empresa destaca els objectius ambientals “fent èmfasi en la prevenció i reutilització, amb la introducció de nous circuits per a l’aprofitament per a venta de segona mà”.

A més, es vol convertir la deixalleria en un espai educatiu i de conscienciació més proper a la ciutadania. Per això, s’endegarà un programa de visites per a les escoles.

El canvi d’empresa gestora i d’equip de govern a l’Ajuntament ha fet que es plantegin també introduir millores al servei. La més destacada és una ampliació d’horari, amb un total de 10 hores més a la setmana i l’obertura dels diumenges al matí. Una altra proposta que es durà a terme és la instal·lació d’un punt d’informació ambiental al mercat setmanal del divendres. És el que es coneix com Punt Net i a més d’oferir informació serveix de punt de recollida de residus com olis domèstics, petits aparells elèctrics i electrònics i altres petits objectes fàcilment manipulables.

 • Manel

  Hi ha un treballador que ha denunciat el seu acomiadament als tribunals. Així que ja veurem com acaba tot plegat…

 • Teresa

  Aqui tenemos una flagrante muestra de intervencionismo descarado y coacción municipal a una empresa adjudicataria ya resuelta. Se establece un nuevo procedimiento municipal "el cacerolazo" consistente en hacer caceroladas delante del Ayuntamiento, insultar e increpar al alcalde y los regidores , y al final intervenir con cohacciones a Solidança para que aceptase en nomina a los antiguos empleados.
  Por cuatro trastos que reciclamos en Molins de Rei no hace falta tanta infraestructura , y además recientemente con la crisis ha aparecido un ejercito de marroquies, sudamericanos y algún subsahariano que con sus furgonetas revisan uno a uno los contenedores, rompiendo bolsas por los suelos, etc buscando hierros y cartón.
  Eso de la deixallería con que solo abriesen los sabados por la mañana sería más que suficiente.
  No tenemos estadisticas de cuantas Toneladas/dia se reciclan , de cuantas Toneladas/empleado es rentable , etc etc. y así no podemos decidir ni opinar. De momento les daremos una caridad a esos de Solidança para que entretengan a unos cuantos los expresidiarios

 • pandero

  Oh! Teresa vius a Molins de Rei? Poc t’estimes el poble si no defenses el reciclatge… S’hauria de potenciar la conciència social de reciclar, posar contenidor de plàstic (groc) i intentar frenar el mercat negre de deixalles. Crec que no has estat mai a la deixalleria, doncs veuries el treball que s’hi fa ( amb un matí de dissabte no n’hi ha prou). Personalment no crec justa la decisió de no contractar més treballadors antics de la deixalleria, ja que feien molt bon treball.

  La nova empresa dona lloc a 3 persones amb risc d’exclusió social, l’ajuntament n’ajuda a 4 a caure-hi.

  • Teresa

   pandero : Todas las trabajadoras/es hacemos un bon treball , y no es exclusivo de los que se llenan la boca diciéndolo , politicos, funcionarios, etc. etc. "Dime de que te alabas y te deiré de que careces" . Soy cidadana de Molins de Rei, vivo en Molins de Rei, pago mis impuestos en Molins de Rei , tengo carnet de la Deixalleria, y voy la deixalleria.
   Es lamentable la poca persistencia de los gobernantes locales en cuanto al reciclaje, Los cubos de inorgánica ya no los tiene nadie, No se ha fomentado en premios su mantenimiento , ni hay estadístcas de uso, sólo intuiciones de politicos iluminados como las del Sr. Zaragoza (PSC)
   Sigo creiendo que hay un persisntente derroche de nuestros impuestos en Molins de Rei, y no se nota el prometido "canvi a miyor" , o "fer mes per menys" tan anunciado , El Sr. Casals metiendo parches de dinero en dónde la Generalitat recorta, Molins Energía emitiendo dioxinas a Papiol, el sueldo del Museu, radio Molins de Rei siempre con entrevistas a musicos y teatreros , la Deixalleria sin estadísticas de Toneladas /dia, ni nada de nada,…

   • manel

    Teresa.
    Dí que sí. Nada de nada…….
    Siempre tan constructiva y edificadora.
    Por qué no te presentas en las próximas elecciones???
    Seguro que nos estamos perdiendo algo importante en Molins por no tenerte en política.

    Terasa al poder ya.

 • Teresa

  lo malo de todo eso es que , tal como decían por la radio RMR "paradoxalmente" el Sr. Arcas (ICV) , y reconocia el Sr. Casals (CIU) , que no se informase a tiempo a la oposición de como han ido las negociaciones y en que se habia quedado la Deixalleria , A kla ciudadanía tampoco nos informan a traves de los medios publicos locales como la radio funcionaria RMR – nostra, de que que es eso de lo del vial de la cornisa , ni de la "interpolar" , ni de lo que es una tarifa social, ni de los requisitos que hay que tener para una bonificación del IBI, ni de los periódos de solicitud hay, no como se desprograma la cornisa, de que es eso de la Comsisión de Garantias de los derechos sociales de Molins de Rei, etc etc. sólo nos releen los periódicos y dan musiquillas y entrevistas a teatreros. Un buen programa: Ser Consumidor en la SER los domingos a las 6 h.

 • Pingback: La crisi crea un nou perfil de pobresa | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: La reforma de la planta de triatge blinda el model de Residu Mínim | Viu Molins de Rei()