Xavi Paz celebra l’arribada del “temps de la pau i l’esperança” amb la fi d’ETA

Després de que ETA hagi anunciat el cessament de la lluita armada, l’alcalde de Molins de Rei, Xavi Paz, valora la noticia confiat en que “la nostra democràcia sabrà aprofitar aquesta nova etapa per enfortir la convivència”. La CUP, per la seva banda, demana el reconeixement de totes les víctimes i una “amnistia total”.

Tres encaputxats llegeixen el darrer comunicat d'ETA

L’adéu a les armes d’ETA ha provocat les reaccions de tots els sectors polítics, socials i civils. L’alcalde de Molins de Rei, Xavi Paz, celebra que “ha arribat, per fi, el temps de la pau, el temps de l’esperança que tots tant hem desitjat i per al qual tantes persones hi han fet tants sacrificis”. El batlle creu que “ara és hora de tornar a demostrar que la nostra democràcia sabrà aprofitar aquesta nova etapa per enfortir la convivència”. Paz creu que el futur és responsabilitat de tots -partits polítics, institucions i ciutadania- i demana a les parts implicades “actuar amb generositat i intel·ligència perquè mai més fem un pas enrere i guanyem un futur de pau per a tots i de tots”.

L’alcalde, que des dels inicis de la seva carrera política ha tingut en Ernest Lluch un dels seus referents, ha recordat la cruesa del terrorisme d’ETA també a Catalunya però ha volgut destacar com “els catalans hem sabut sempre reaccionar amb seny i alhora fermesa per no deixar-nos atemorir i mantenir-nos fidels als nostres valors democràtics”. De fet, el primer record que va tenir Paz pocs minuts després de que es fes públic el comunicat de la banda terrorista va ser per a Ernest Lluch. “M’enrecordo d’Ernest Lluch i tantes víctimes anònimes. Visca la pau” , deia Paz al seu Twitter la històrica tarda de dijous.

En la mateixa línia es mostrava el seu soci de govern. Joan Ramon Casals, líder de CiU, valorava l’anunci d’abandonament de les armes com “un fet històric i una mostra més que només la democràcia és la via per avançar socialment i com a país”.

Per la seva banda, l’encara portaveu d’ERC, Víctor Puntas, en canvi, es fixava en la reacció determinant de la dreta espanyola: “El final d’ETA posa en un gran compromís al PP i en Rajoy”, deia Puntas a través del seu Twitter, vaticinant el que es va reproduir a les portades d’alguns mitjans hores després: “Ara començarà l’ofensiva mediàtica espanyola per aigualir la noticia!”.

Altres mirades aportaven alguns grups de l’oposició. El portaveu de la CUP, Àlex Maymó, al seu Facebook, reclamava així de contundent: “Per justícia social ara toca una amnistia total!”. Maymó posava la mirada en les altres víctimes: “Recordem que estem en un estat on els franquistes no van pagar cap dels seus crims. Recordem que estem en un estat on s’ha permès de forma sistemàtica la tortura i els abusos policials. Recordem que estem en un estat on la gent del GAL només van estar com a molt uns mesos a la presó“. El portaveu de la CUP tornava a emfatitzar així el que al 2008 va provocar una agre polèmica quan la CUP no va subscriure una moció de condemna d’un atemptat d’ETA perquè reclamava que es reconegués l’espiral de violència d’ambdós bàndols.

Recomanacions personalitzades