Xavi Paz celebra l’arribada del “temps de la pau i l’esperança” amb la fi d’ETA

Després de que ETA hagi anunciat el cessament de la lluita armada, l’alcalde de Molins de Rei, Xavi Paz, valora la noticia confiat en que “la nostra democràcia sabrà aprofitar aquesta nova etapa per enfortir la convivència”. La CUP, per la seva banda, demana el reconeixement de totes les víctimes i una “amnistia total”.

Tres encaputxats llegeixen el darrer comunicat d'ETA

L’adéu a les armes d’ETA ha provocat les reaccions de tots els sectors polítics, socials i civils. L’alcalde de Molins de Rei, Xavi Paz, celebra que “ha arribat, per fi, el temps de la pau, el temps de l’esperança que tots tant hem desitjat i per al qual tantes persones hi han fet tants sacrificis”. El batlle creu que “ara és hora de tornar a demostrar que la nostra democràcia sabrà aprofitar aquesta nova etapa per enfortir la convivència”. Paz creu que el futur és responsabilitat de tots -partits polítics, institucions i ciutadania- i demana a les parts implicades “actuar amb generositat i intel·ligència perquè mai més fem un pas enrere i guanyem un futur de pau per a tots i de tots”.

L’alcalde, que des dels inicis de la seva carrera política ha tingut en Ernest Lluch un dels seus referents, ha recordat la cruesa del terrorisme d’ETA també a Catalunya però ha volgut destacar com “els catalans hem sabut sempre reaccionar amb seny i alhora fermesa per no deixar-nos atemorir i mantenir-nos fidels als nostres valors democràtics”. De fet, el primer record que va tenir Paz pocs minuts després de que es fes públic el comunicat de la banda terrorista va ser per a Ernest Lluch. “M’enrecordo d’Ernest Lluch i tantes víctimes anònimes. Visca la pau” , deia Paz al seu Twitter la històrica tarda de dijous.

En la mateixa línia es mostrava el seu soci de govern. Joan Ramon Casals, líder de CiU, valorava l’anunci d’abandonament de les armes com “un fet històric i una mostra més que només la democràcia és la via per avançar socialment i com a país”.

Per la seva banda, l’encara portaveu d’ERC, Víctor Puntas, en canvi, es fixava en la reacció determinant de la dreta espanyola: “El final d’ETA posa en un gran compromís al PP i en Rajoy”, deia Puntas a través del seu Twitter, vaticinant el que es va reproduir a les portades d’alguns mitjans hores després: “Ara començarà l’ofensiva mediàtica espanyola per aigualir la noticia!”.

Altres mirades aportaven alguns grups de l’oposició. El portaveu de la CUP, Àlex Maymó, al seu Facebook, reclamava així de contundent: “Per justícia social ara toca una amnistia total!”. Maymó posava la mirada en les altres víctimes: “Recordem que estem en un estat on els franquistes no van pagar cap dels seus crims. Recordem que estem en un estat on s’ha permès de forma sistemàtica la tortura i els abusos policials. Recordem que estem en un estat on la gent del GAL només van estar com a molt uns mesos a la presó“. El portaveu de la CUP tornava a emfatitzar així el que al 2008 va provocar una agre polèmica quan la CUP no va subscriure una moció de condemna d’un atemptat d’ETA perquè reclamava que es reconegués l’espiral de violència d’ambdós bàndols.

 • carles

  és bastaqnt desafortunat el titular sobre la CUP, aquest és el pronunciament oficial
  http://cup.cat/noticia/la-cup-considera-que-lanun

 • roger lluna

  la cup nomes vol donar la nota, com sempre, les esquerres unides, estem per guanyar a Molins i no aquesta gent que lo que volem es donar la nota.

 • Manel

  Esperem que no doni la nota el PP en tot aquest assumpte ja que el procés de pau necessita la implicació de tothom i de moment el PP ja l'està liant i ells son els primers que haurien de recordar que tenen a molts franquistes en les seves files que van sortir de "rositas" sense pagar cap crim del franquisme. I espero que el PSOE no es cagui en les calces.

 • Pere

  Roger Lluna, crec que la nota la dons tú amb aquesta intervencio. La CUP nomes fa que recordar fets reals que a molts sens han oblidat, o sens han obligat a olvidar-los.

 • josep

  Fets reals son 845 morts, fets son que moltes persones ni eren militars, ni policia ni res, anaben a comprar o psaejaban pel carrer , ara si vols parlar de GAL, tens raó… Ara be, podries dir-me perquè ara ETA deixa les armes, quina diferencia hi ha ara que fa 5 anys ?

  • carles

   i fets també reals són els prop de 500 morts de l'altre 'bàndol', tortures, lleis penitenciàries incomplertes, detencions polítiques, eleccions guanyades per una llei feta a mida, morts per accidents de trànsit per anar a veure els familiars a l'altra punta de la puta espanya, milers de presos polítics que no han comès cap atemptat…

   tota la veritat haurà de sortir a la llum
   http://euskalmemoria.com/cont/es_ES/227/V%C3%ADct

   i si els mitjans controlats per la dreta (i suposada esquerra) espanyola aconsegueixen seguir amb la manipulació mediàtica actual, el conflicte no quedarà tancat, i correm el risc de milers de persones s'enfrontin un altre cop a l'estat opresor per lluitar pel dret a decidir el seu futur lliurement.

 • Kiko

  El carles éste no sabe lo que dice. Mal educado.