El Festival Daltabaix comença amb el jazz de François Tusques & Noel McGhie

La quarta edició del Festival Daltabaix segueix fidel a la idea inicial d’oferir música innovadora i crear l’hàbit i la curiositat per les propostes arriscades a Molins de Rei. Aquest diumenge a les 19.30h, a la Traska Truska, François Tusques & Noel McGhie, donen el tret de sortida al Daltabaix.

François Tusques & Noel McGhie // Contrabaix

François Tusques és un inquiet pianista francès que des de mitjans dels anys 60 ha actuat de catalitzador d’interessants experiències multiculturals. La seva discografia, farcida d’obres considerades mestres per la crítica, es tanca de moment amb Topolitologie (2010), un disc a duo amb el bateria jamaicà Noel McGhie, amb qui Tusques ha compartit bona part de la seva carrera.

Junts o per separat han compartit experiències musicals amb Michel Portal, Clifford Thornton, Don Cherry, Sunny Murray, Mal Waldron, Steve Lacy, i un llarg etcètera.

Les influències del pianista van des de Jerry Roll Morton, Bud Powell o Monk, a Bartok, Varese o Cecil Taylor, a més del cançoner de la Comuna de París o les cançons populars de lluita social. És el responsable de discos de referència com ara Freejazz (1965), Intercomunal Music (1967), Intercomunal Dance Music Orq. (1974-1983) i  Blue Suite (1998). Tusques i McGhie representen la gran experiència social i creativa que es va avançar al maig del 68 per consolidar-se en els anys següents i esdevenir una de les bases del jazz europeu actual.

El concert d’aquest diumenge 23 d’octubre a la Traska Truska servirà per veure la generosa maduresa de dos músics compromesos amb l’evolució del jazz europeu, aconseguint una personalitat oberta i receptiva de la música.

Les entrades es poden comprar anticipadament al Telentrada per 9 € o el mateix dia del concert a taquilla per 12 €.

Recomanacions personalitzades