La música i la cuina es donen la mà al festival Lola

Ja és el quart any consecutiu que Molins de Rei participa en el Festival Lola, un festival teatral on es presenten tot tipus de projectes artístics a diferents poblacions del centre i nord del Baix Llobregat. La primera obra barreja teatre i cuina al teatre de la Peni.

Cartell del Lola Festival 2011

El festival, que porta el nom de l’actriu Lola Lizaran, arribarà a Molins de Rei el diumenge 16 d’octubre amb l’obra Per la de l’U, un muntatge de Teatre l’Enjòlit, el grup que va portar Corrüptia; una regió de l’est a l’èxit. Una obra amb polèmica ja que, com va avançar aquest mateix diari, va ser censurada pel Partit Popular de Xàtiva perquè el seu argument girava al voltant de la trama Gürtel

En aquesta ocasió però, a les 12.30h del migdia del diumenge 16, presenten, al teatre de La Peni, una obra on s’uneixen els plaers de la música i la cuina. De les ganes de compartir escenari entre un actor -Elies Barberà- i un cantant -Pep Gimeno Botifarra-, neix aquesta idea de convidar a cuinar per primera vegada, i damunt l’escenari, músics de la talla de Josep Gimeno “Botifarra”, Carles Belda, Marcel Caselles i els actors de Teatre de l’Enjòlit. Destaquen una frase de Josep Pla que deia que “els encants de la sobretaula s’estan acabant notòriament i les tertúlies han anat molt de baixa”. Amb aquest espectacle es recupera el plaer d’explicar les coses sense cap pressa mentre esperem que estigui a punt el dinar: cant i cuina.

Aquesta serà la primera representació del Festival Lola a Molins de Rei, però no l’única. Programada pels dies 12 i 13 de novembre a les 21h i a les 19h, respectivament, es representarà L’ímpetu, una proposta de nova creació que el Festival Lola encarrega a Dramangular, plataforma de dramatúrgia, per establir ponts directes entre la dramatúrgia contemporània i el teatre local, concretament els grups de teatre local de les poblacions d’Esparreguera, Molins de Rei i Olesa de Montserrat. Així, Dramangular ha encarregat a tres autors (Marc Rosich, Victòria Szpunberg i Raquel Tomàs), tres peces breus de ciència-ficció amb la muntanya de Montserrat com a teló de fons. Andrea Segura dirigeix la proposta, que es podrà veure a tots els pobles implicats. Una aposta clara del festival per la dramatúrgia més actual i la creativitat dels grups de teatre local.

El ‘Lola’ l’organitzen, des de fa nou anys, Tramateatre i l’Ajuntament d’Esparreguera, amb la complicitat dels municipis d’Olesa de Montserrat, Martorell i Molins de Rei. Els organitzadors de la novena edició del ‘Lola’ afirmen que tot i que aquesta temporada arriba en un moment econòmic i social difícil, ple d’incerteses i de reivindicacions, “aposten encara més per la cultura i pel teatre”. Molins de Rei, també una vegada més, no s’ha volgut mantenir al marge d’un Festival de teatre comarcal que, malgrat les dificultats, aposta per la dramatúrgia contemporània catalana i per la diversitat de disciplines.

Només queda per concretar el llocs de representació de Canigó, lectura dramatitzada del clàssic de Verdaguer a càrrec del gran actor, i encara més gran veu, Lluís Soler. La seva presència a Molins de Rei encara no està confirmada.

Recomanacions personalitzades