Miquel Monfort: Festa Major, poble i carrer

Ens agrada la Festa Major de Molins de Rei! Perquè és la nostra i perquè està organitzada des de les entitats de la vila, fet que li dóna caràcter i molta vitalitat. Dit això, i amb una clara voluntat per millorar la festa, creiem que és hora d’impulsar-la de nou per tal d’evitar un estancament. Cal valorar la feina feta, l’esforç i la constància de tots i totes per fer gran la nostra Festa Major, però també cal mirar endavant i caminar.

La Festa Major és la festa de tots els molinencs i molinenques i s’ha d’intentar que aquesta sigui més participativa, especialment en el sentit organitzatiu. La mal anomenada Comissió de Festa Major hauria de ser molt més que una simple coordinació d’actes a través de tres o quatre reunions als mesos de juny i juliol. Normalment en aquestes trobades les entitats proposen les seves activitats a l’Ajuntament a l’espera de rebre autorització d’espais i possibles subvencions. Els últims anys, el més participatiu ha estat la possibilitat de decidir el “concert jove”; ara bé, amb un pressupost difícil de digerir. Podríem dir que es tracta de reunions de coordinació i poc més. Des de la CUP ens agradaria que aquesta comissió, a part de coordinar actes, pogués ser el motor de la Festa Major. S’ha de poder gestionar el pressupost i el seu repartiment, reinventar fórmules per finançar la Festa Major, buscar complicitats entre entitats i les diferents activitats,treballar i sobretot incentivar a la participació. Cal que l’Ajuntament i les entitats tinguin un diàleg permanent per formar aquesta comissió des d’on es pugui decidir tot, des del pressupost general fins al color de banderoles i serrells.

Cal reinventar-se sense oblidar les arrels. S’ha d’apostar per activitats noves i innovadores, donar suport i consolidar les que ja funcionen, així com protegir les més tradicionals. Hem de vetllar perquè la majoria d’activitats siguin generacionalment transversals, on hi pugui participar des del més gran al més petit. Volem una festa més popular fent tornar els escenaris a les places i carrers. Tancar-los al trànsit, posant taules i cadires per tal que els veïns tornin a fer sopars i activitats al carrer. Cal també, que bars i restaurants puguin posar terrasses i motivar a comerciants i veïns a engalanar els seus carrers. Cal apostar per l’originalitat, la música en directe, el teatre, el circ,… Cal tenir un espai polivalent (per si plou). Segurament cal també un dia més de Festa Major i millorar el seu pressupost i un llarg etcètera que al final ha de ser el que vulgui fer la Comissió de Festa Major.

La planificació de la política cultural s’ha de fer colze a colze amb el teixit associatiu, dissenyant i discutint els elements necessaris per assolir aquests objectius. L’Ajuntament ha de ser receptiu a les propostes que arriben de les entitats i a treballar juntament amb elles. En els darrers deu anys, per exemple, han sorgit múltiples iniciatives des de baix, que han reeixit i que han revitalitzat la cultura, arrossegant molta gent a participar i gaudir de la vida cultural. Aquest és el camí i per això cal voluntat i bona predisposició des de l’Ajuntament. La CUP sabem que les entitats respondran a aquesta crida i des de l’Ajuntament treballarem perquè aquesta administració vagi en aquesta direcció.

Vagi per endavant! Bona Festa Major!

Recomanacions personalitzades