Miquel Monfort: Festa Major, poble i carrer

Ens agrada la Festa Major de Molins de Rei! Perquè és la nostra i perquè està organitzada des de les entitats de la vila, fet que li dóna caràcter i molta vitalitat. Dit això, i amb una clara voluntat per millorar la festa, creiem que és hora d’impulsar-la de nou per tal d’evitar un estancament. Cal valorar la feina feta, l’esforç i la constància de tots i totes per fer gran la nostra Festa Major, però també cal mirar endavant i caminar.

La Festa Major és la festa de tots els molinencs i molinenques i s’ha d’intentar que aquesta sigui més participativa, especialment en el sentit organitzatiu. La mal anomenada Comissió de Festa Major hauria de ser molt més que una simple coordinació d’actes a través de tres o quatre reunions als mesos de juny i juliol. Normalment en aquestes trobades les entitats proposen les seves activitats a l’Ajuntament a l’espera de rebre autorització d’espais i possibles subvencions. Els últims anys, el més participatiu ha estat la possibilitat de decidir el “concert jove”; ara bé, amb un pressupost difícil de digerir. Podríem dir que es tracta de reunions de coordinació i poc més. Des de la CUP ens agradaria que aquesta comissió, a part de coordinar actes, pogués ser el motor de la Festa Major. S’ha de poder gestionar el pressupost i el seu repartiment, reinventar fórmules per finançar la Festa Major, buscar complicitats entre entitats i les diferents activitats,treballar i sobretot incentivar a la participació. Cal que l’Ajuntament i les entitats tinguin un diàleg permanent per formar aquesta comissió des d’on es pugui decidir tot, des del pressupost general fins al color de banderoles i serrells.

Cal reinventar-se sense oblidar les arrels. S’ha d’apostar per activitats noves i innovadores, donar suport i consolidar les que ja funcionen, així com protegir les més tradicionals. Hem de vetllar perquè la majoria d’activitats siguin generacionalment transversals, on hi pugui participar des del més gran al més petit. Volem una festa més popular fent tornar els escenaris a les places i carrers. Tancar-los al trànsit, posant taules i cadires per tal que els veïns tornin a fer sopars i activitats al carrer. Cal també, que bars i restaurants puguin posar terrasses i motivar a comerciants i veïns a engalanar els seus carrers. Cal apostar per l’originalitat, la música en directe, el teatre, el circ,… Cal tenir un espai polivalent (per si plou). Segurament cal també un dia més de Festa Major i millorar el seu pressupost i un llarg etcètera que al final ha de ser el que vulgui fer la Comissió de Festa Major.

La planificació de la política cultural s’ha de fer colze a colze amb el teixit associatiu, dissenyant i discutint els elements necessaris per assolir aquests objectius. L’Ajuntament ha de ser receptiu a les propostes que arriben de les entitats i a treballar juntament amb elles. En els darrers deu anys, per exemple, han sorgit múltiples iniciatives des de baix, que han reeixit i que han revitalitzat la cultura, arrossegant molta gent a participar i gaudir de la vida cultural. Aquest és el camí i per això cal voluntat i bona predisposició des de l’Ajuntament. La CUP sabem que les entitats respondran a aquesta crida i des de l’Ajuntament treballarem perquè aquesta administració vagi en aquesta direcció.

Vagi per endavant! Bona Festa Major!

 • carles

  molt bé l'article miquel!

 • Teresa

  Sr. Monfort : De lo que se deduce de su opinión és de que Ud. es funcionario trabajador del Ayuntamiento , organizador de algo, y militante dela CUP en listas electorales, por lo que su opinión no tiene la transparéncia que debería de tener.
  Por lo visto , el anterior concejal de cultura Sr. Romeu (EN), lo de la fiesta mayor de este año lo dejo atado y bien atado, El Sr. Casals se hincha en repetir que los cambios son el pregon en la plaza, los gigantes en la plaza en vez de la casa alcalde, etc, etc, como si eso fuese el gran “canvi” , cuando en realidad son chorradas intranscendente
  ¿Cuando se bailarán las sardanas en el parque Mariona?, ¿ Cuando se anulará el baile del Foment y se convertirá en uno sólo, sin sepratismos ?, ¿ Cuando será todo gratuito?
  A la ciudadanía nos interesa transpaaréncia, ¿ Quienes forman, con nombres y apellidos la Comision FM?, ¿ Cómo se distribuyen los dineros 120.000 € y. cuantos asisteentes hay en cada evento?
  Una cosa me interesa, ¿ En el baile del sábado noche, habrá sillas en la parca o habráa que estar a pata tiesa?, Misma pregunta para los bares, ¿ Y los bares tendran carnet de manipulador de alimentos?

 • Josep

  Totalment d'acord Miquel.

 • Teresa

  Monfort : Por lo que se deduce de su artículo, Ud. debe ser funcionario en nomina del Ayuntamiento de Molins de Rei , y además militante de la CUP en listas electorales. Como organizador de la festa, es de pura lógica que sus opiniónes carezcan de imparcialidad.
  A la ciudadanía de a pié , lo que nos interesa es transparéncia, y saber como se distribuyen esos 120.000 € que nos cuesta la fiesta , y si en éste precio están incluidos o no, los salarios de los funcionarios que trabajan en ello durante todo un año, su infraestructura (teléfono, despacho , copiadora, ), etc.
  De momento ya podemos apuntar que el "pregó" 2011 ha sido un fracaso, han faltado 100 % de sillas, han sido incapaces de desmontar las mesas de terrazas de bares, y los parlamentos de lo más aburrido que se ha visto. , Por cierto, ¿ Qué paso con el cambio de Pellicer por Beumala? ,
  No se ve el "canvi a millor" por ningún sitio y todo es más de lo mismo, como en el Día de la marmota
  ¿ Quien forma la Comision de Festa Major y como se nombran sus componentes? , ¿ Reciben suvenciones sus entidades?, ¿ Cómo habrá critica e imparcialidad? , ¿ Veremos alguna vez la unión del baile popular del sabado noche en uno sólo Foment-Llibertat o bailar sardanas en Mariona?
  Me pregunto si éste año habrá sillas en el baile del sábado noche y en el servicio de bar, o habrá que estar a pata suelta como cada año. Muy mal , muy mal

 • Teresa

  de momento ya hemos visto que el servicio de bar y bocadillos en Empalmat del miércoles , con dos chiringuitos el de Metal Defender y el de FC Incresa , a parte de no tener identificación de los mismos, ha sido a pata suelta, sin mesas ni sillas.
  También hemos visto la baja participación y la baja repercusión de las jornadas gastronómicas, que no tienen nada de popular , que no son restaurantes la mayoria y además hay anonimos o de afuera, y además se realizan en una sala inapropiada , ¿ No sería mejor un concurso de tortillas al aire libre?
  Hemos visto imprudencias en la colocación en las calles de los banderines de gegants, hecho por personal inexperto , trabajos de altura y sin casco, ni zapatos adecuados , ni con la seguridad que marca la Seguridad e Higiene en el Trabajo en cualquier obra , con una total laxitud por parte de los servicios de prevencion de accidentes del Ayuntamiento

 • marcel

  Bona festa Major Teresa aquest dies son per gaudir-la, les critiques el dilluns i la Comissió de la Festa Major esta oberta a qui vulgui col.laborar,( no hi tenen sou) aixì que per l'any que be, tens l'oportunitat

  • Teresa

   marcel : Gracias por su deferencia y clarificacion, De nuevo , otro año perdido, otra Fiesta mayor marmota, La comisión que menciona Ud. va a piñon fijo y a la defensa de sus intereses, haciéndo caso omiso a las observaciones que les da la ciudadanía. Este año se nos ha querido vender a través del concejal de cultura de CIu y del propio alcalde, de grandes cambios , como el lugar del pregón, el lugar del baile de gegants al alcalde, etc. siendo todo eso pura paja e insignificantes. ¿ Quien nombra a dicha comisión? ¿ Qué miembros forman parte de ella? , ¿Se han pedido diferentes ofertas de audio o se han hecho adjudicaciones a dedo como en Clam Consulting? , ¿ Que peso tiene en la decisión de los espectáculos la edad media de la población, y la edad media de los contribuyentes? , Qué triste espectáculo, que en la cantada de la coral Flor de Neu , no hubiese ni un solo fotógrafo oficial , cuando en cualquier evento político insignificante que se realice en el pueblo, nos acribillan en fotos

   • marcel

    La Comissió resta oberta per col.laborar ( sense cap sou) Si tens tantes ideies, ara sembla molt més facil sure davant un ordinador i posar a parir totes les actuacions de l'Ajuntament, les Entitats i les persones. Com sempre li agrada posar exemples tambe il.lustraria en posar-hi totes les dades. Voste parla de Sant Andreu de la Barca podria informar-nos del seu Pressupost per la seva Festa Major ?
    Estic segur que si les Festa Major de MdR tingues el doble de Pressupost les critiques vindrian de perque amb la situació economica que patim ens gastem tants cales ? Les critiques amb fonaments sempre son benvingudes, però criticar per sistema sense aportar res, arriba el moment que es transformen en indiferència. No cal veure el seguiment de uns temps de les respostes que reps

    • Teresa

     marcel : Quien forma parte de la comisión? , ¿ Podremos saberlo o es secreto?, Mis quejas son muy claras , pero dudo que con tanto obzeco molinense lo tenga en cuenta alguien. Una de mis quejas es de la educación y el civismo que debe dar el Ayuntamiento a su ciudadanía , y era la de disponer de unas mesas y unas sillas para tomarse decentemente un bocadillo, y barrer de grava la pista de baile con la Girasol , y esto no es caro. No es de extrañar que los de Sant Andreu de la Barca nos hayan pasado la mano por la cara con eso del CUAP , si los de molins somos incapaces de organizar unas sillas decentes. No se trata de presupuesto, se trata de inteligencia y sentido común de los organizadores. La Festa está desequilibrada en las actividades ( todo son conciertos) respecto al peso de la edad media de la población de los contribuyentes (IBI, IRPF, IVA, ). Hay muchas señoras de mi edad , que no dominan el internet, ni el fesbok, ni el tuiter, y no pueden hacer la pelota alabando la Festa, y que ya han renunciado a participar. Respecto a las actividades del Foment , Ei-tuw , etc. Im-pre-zentables

     • marcel

      Formen part de la Comissi´´o el vilatans i vilatanes de MdR que demanen anar-hi a aquesta Comissió oberta a tothom (ves a Secretaria de l?ajuntament hi demana informació) Encara estic esperant el Pressupost de la Festa Major de Sant Andreu de la Barca ? i segons colectius d'aquest poble tambe hi tenen els seus problemes ( la grant part del Pressupost es l'artista de l'ultim dia ) la saturació en el lloc dels concerts (plats forts d'aquesta festa) no hi ha pla d'evacuació. Quant dius que tots son concerts a MdR com a minim podrias donar-li una ullada a totes les activitats…

     • Teresa

      marcel : No se si no me explico o no se me quiere entender . No se trata de presupuesto, Mi queja esta basada en la incapacidad de los responsables de la organización de las carpas, y del funcionario de turno que le da instrucciones al mozo municipal de la furgoneta con las sillas. Los primeros por no saber que las personas humanas civilizadas solemos comer sentadas y no como chusma a pata suelta o por los suelos de la plaza del Moli, y el segundo, el empleado pùblico, por no vivir su oficio de servicio a los demás y no poner un protocolo de uso de las cosas. La pista de baile no se puede usar si está llena de grava y nadie se ha molestado en barrerla. Hay que poner un vigilante de usos y de etica , y con gorra. No se puede estar bailando un vals con tu pareja y al mismo tiempo unas okupas bailando con perros en la misma pista. Espero que el próximo año, el baile de gala se haga con Orquesta alquilando el teatro del Foment , o en el patio de Ca'n Ametller, y sea gratuito. Muy mal , muy mal por parte de regidor de cultura Sr. Casals de CIU , Demuestra que no tiene sensibilidad.

     • marcel

      "personas humanas civilizadas" i "chusma a pata suelta" Qui parla de sensibilitat ? Amb aquest arguments on vols anar ?

     • Teresa

      marcel : el susodicho regidor , erre que erre, y no se entera de nada, No tiene talento ni sensibilidad para ver esas cosas , No entiende lo que significa , la grava desgarrando los talones, los pata-bocata+birra, el bailando con perros, la chusma y pata suelta, que tenemos que sufrir la ciudadanía por su incompetencia. O está en la Diputación o está en el limbo.

     • marcel

      "El bailando con perros, la chusma y pata suelta" i a més "quetenemos que sufrir la ciudadania por su incompetencia" Quant es parla de ciutadania que es parla del teu cas o de tota la ciutadania ( segons enquesta Viu Molins molt satisfeta) segons molta gent que he pogut parlar "molt bona Festa Major" i alguna persona encara que reconeix una molt bona Festa Major hi ha aspectes que es pot millorar. Pero solsament una persona diu parla de sensibilitat i "chusma" i altres adjectius. "A veure si tots els cotxes en l'autopista van en carril contrari "

     • Teresa

      marcel : Todo lo que he dicho es totalmente cierto,
      No , Ud. no me convence , Su opinión no es imparcial , Su opinión está contaminada y politizada por ser Ud. militante de CIU

     • marcel

      La meva opinió es la meva opinió com qualsevol ciutada, o be esta limitat els comentaris a persones no afiliades a cap partit politic. O be podriem posar-hi com a condició per fer comentaris no utilitzar pseudònims ( com es el seu cas) i donar la cara. Encara que tranquil es coneixem ja que som veïns i això encara es un poble: Jo personalment per la meva educació, no faig comentaris poc educats als seus escrits, solsament tinc criteris diferents i a vegades com llença acusacions sense donar part de l'informació li demano aquesta part. Per exemple encara no tinc resposta del Pressupost de la Festa Major de Sant Andreu de la Barca, segon vostè un paradigma de Festa i organització

     • Teresa

      marcel : por exceso de "transparéncia" política me es imposible averiguar cual es el susodicho Pressupost, ¿ Lo sabe Ud? , Díganoslo ,
      Es una lástima que en Molins no se le saque provecho y se gane dinero de las ferias de atracciones . Solo sabemos gastar i gastar en petardos,…

     • josep

      Home tant parlar de Sant Adreu de la Barca , la seva gran festa Major i ara surt que no té ideia del seu Pressupost ? Amb aquest arguments entenc al Marcel

     • Teresa

      josep : Yo simplemente hago la observación que en San Andreu , independientemente del presupuesto , la gente es más civilizada que en Molins (o no tan modelna y okupa), y la gente para tomarse un bocadillo educadamente se sienta , y las carpas de bocadillos tenían mesas y sillas para ello , y a su cargo. ¿ Tiene eso mucho que ver con el presupuesto? , Dada la tan anunciada transparencia actual de unos partidos y otros, ¿Donde puedo ver el susodicho presupuesto ? , ¿ Todos los partidos son mafiosos y corruptos y callan cuando se les pregunta?

 • Miquel Monfort

  Teresa: pel que es dedueix de la seva opinió és que vostè interpreta les coses a la seva peculiar manera. No m'esperava que d'aquesta carta s'acabés deduint que la meva feina és que sóc funcionari de l'Ajuntament, en tot cas respecto que vostè hagi arribat a aquesta conclusió.

  Enguany he pensat que també es podria fer, després del concurs de "tortillas al aire libre", un concurs de monòlegs on jo li recomanaria que s'hi apuntés perquè n'estic gairebé segur que l'èxit de públic seria brutal!

  • Teresa

   Monfort : Queda demostrado lo decepcionante de la Festa Major 2011 , Finalmente, a pesar de mi sugerencia de poner sillas y mesas, realizada con la suficiente antelación , nos hemos quedado sin sillas ni mesas para tomar decentemente y como personas civilizadas un bocata+birra de las carpas de FC incresa, Voleibol , Etherherad, Handbol , M. Defender , CUP , V. Vives y anónimo (mojito) , y nos lo hemos tenido que tragar a pata tiesa como las cabras del monte, y al mismo tiempo, también contemplar el espectáculo de la Girasol a pata suelta, como pastores. ¿ Alguien de la Comissio de Festa visito la reciente y exitosa fiesta mayor de San Andreu de la Barca , con todas las carpas con sus mesas y sus sillas , y la gente participando y echada a la calle>?, ¿ Tienen todos esos carnet de manipulador de alimentos o debemos esperar a un caso colza? , La puesta y recogida de sillas de subcontratadas a particulares o a empresas a altas horas de la madrugada como se hace en S. Feliu, funciona mucho mejor que con el funcionario de turno que se le caen los brazos a la hora de plegar. Muy mal , muy mal

  • manel

   Miquel.

   Ni caso a esta señora que siempre lo critica todo solo por criticar.
   Está muy ociosa y lógicamente diciendo tonterías sin respetar a nadie, se siente un poco ocupada.
   Su fijación con los funcionarios es enfermiza. Pobre mujer!!!

 • sergi ruiz pi

  contestarem a Teresa, ja que veig que te algunes preguntes….respecte a les banderoles de gegants del carrer major, doncs ho diu bé, el personal no era profesional, és gent de la colla gegantera que decideix guarnir un carrer per donar color a la festa, profesionals gens, però ganes moltes, no cal dir més que la seva tasca és totalment gratuita, com en qualsevol entitat.

  respecte a la comisió de la festa major, aquest any basicament han pogut triar els grups de música de la nit de divendres i la nit d'empalmada ( exepte els que participaven al concurs de l'empalmat ) Val a dir que sota un presupost tancat que si no recordo malament pujava fins a 6.000 euros ( si no és correcte que algú ho rectifiqui, no recordo del tot la xifra.

  el ball del foment és el foment qui organitza, i és pels socis del foment si no cal pagar entrada, almenys jo ho tinc entes així.

  constructivament parlant el millor que ha dit és que si que estaria bé disposar de cadires.

  intentant aclarir algunes dades per la teresa

 • Teresa

  sergi : Gracias por sus aclaraciones , Ciertamente, por muy buena voluntad que se ponga en las cosas no podremos evitar un accidente mortal en trabajos de altura, y si esto es básico en cualquier actividad u obra, y el peligro no lo tiene de menos en la colocación de banderolas. Hay que llevar casco, arnes y zapatos de seguridad.
  Tengo una edad avanzada pero todavía conservo el sentido común , y sigo creyendo que la Festa está descompensada en edades y que no se tiene en cuenta el peso tiene en la decisión de los espectáculos la edad media de la población, y la edad media de los contribuyentes, excepto lo de la orquesta Girasol todo son conciertos para los jóvenes de otras poblaciones., Qué triste espectáculo, que en la cantada de la coral Flor de Neu no hubiese ni un solo fotógrafo oficial , cuando en cualquier evento político insignificante que se realice en el pueblo, nos acribillan en fotos. Esta es la diferencia entre politicos pobres y pobres (de miras) politicos

 • tereseando un poco

  El meu consell i opinió seria: … no contesteu o debatiu amb la Teresa. Que només espera això!!!
  No sé si és per falta de feina, distraccions, hobbies-
  Però sigui el que sigui, contestant-li no feu res més que alimentar el seu propi EGO i la necessitat de sentir-se "important".
  Ja fa temps que m'he adonat que no fa ni una crítica constructiva, ni aporta cap tipus de valor afegit als comentaris.

  • el zorro

   Si tu eres el primero que le da "bola" a esta señora,!!