Jordi Casas: El català, única llengua vehicular

Davant l’agressió inacceptable al sistema d’immersió lingüística a Catalunya que suposa la interlocutòria del TSJC que converteix el castellà en llengua vehicular a l’escola, Solidaritat catalana per a la Independència ha decidit passar a l’acció i des del primer moment ha donat suport total a les mobilitzacions en defensa de la llengua catalana. Però, un cop més, SI va més lluny en relació a la resta de partits polítics i, a més, ha presentat una proposició de llei que porta per títol “Salvem l’ensenyament en català”, en exercici del dret reconegut a la Llei d’Iniciativa Legislativa Popular (ILP). Aquesta iniciativa pretén blindar l’actual sistema d’immersió i el fet que es faci a través d’una ILP permet que el tràmit sigui molt més ràpid, ja que obliga la Mesa del Parlament a pronunciar-se en un termini màxim de quinze dies. En canvi, una proposició de llei pot posposar-se a criteri dels integrants de la Mesa, amb majoria de CiU, que poden allargar la decisió d’acceptar-la a tràmit; en aquest sentit, recordo, que el subgrup parlamentari de SI té presentats projectes de Llei a la Mesa del Parlament des del mes de Febrer que encara no han estat acceptats a tràmit. Així doncs, a partir del moment en que la Mesa es pronunciï, es disposaria de quatre mesos per a fer mobilitzacions socials de recollida de signatures arreu del país.

Tal i com explica el diputat de Solidaritat Alfons López Tena, aquesta Proposició és escaient si es té en compte que la Llei d’Educació de Catalunya (LEC), va ser recorreguda davant el Tribunal Constitucional pel PP. El fet que en qualsevol moment pugui arribar una sentència del TC que afecti negativament aquesta Llei fa imprescindible l’aprovació d’una nova llei, per evitar que una previsible sentència lesiva del TC tingui efectes immediats sobre la immersió lingüística. A més, la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, en execució de les sentències del Tribunal Suprem, fonamentades en la del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut, a més d’amenaçar la immersió lingüística, demostren que s’entra en una etapa de clara involució, posant en perill la cohesió del poble català.

El web escolaencata.cat conté tota la informació sobre la ILP i permet a aquells que ho desitgin rebre un plec de fulls per a recollir signatures. D’entre les demandes del text articulat destaca que el català sigui l’única llengua vehicular del sistema educatiu, que els estudiants universitaris tinguin dret a cursar totes les assignatures en llengua catalana o que la llengua d’acollida dels estudiants nouvinguts sigui el català.

A més d’aquesta iniciativa en el terreny legislatiu, Solidaritat Catalana per la Independència ha participat també en les concentracions que el dilluns 12 de setembre s’ha produït arreu del territori, incloent-hi Molins de Rei; jo era present a la concentració davant l’Ajuntament, juntament amb la resta de forces polítiques, i haig de dir que em vaig sentir especialment satisfet quan, durant el seu parlament, la Núria Arús va parlar de defensar el català com a única llengua vehicular de l’ensenyament a Catalunya. El concepte “única”, que destaco a través del subratllat, és important, i no es tracta només d’una qüestió de matís: el text original de la moció presentada per SI al Parlament insistia en especificar el caràcter únic del català com a llengua vehicular a les escoles catalanes (i l’Occità a la vall d’Aran); en canvi, el text ha estat modificat en la declaració del Parlament pels altres partits polítics parlamentaris que teòricament defensen el model d’immersió; per tant, suprimint la paraula “única” de la declaració, s’obre la porta a l’ús del castellà a l’escola, el que suposa, de fet, un acatament de la sentència, tal com manen el Tribunal Constitucional i el tribunal Suprem. Una autèntica pena…

Recomanacions personalitzades