Una molinenca participa per tercera vegada a la Matagalls – Montserrat

La molinenca Montse Almato fa aquest any per tercera vegada la Matagalls-Montserrat. Una cursa que si té un adjectiu és, sense dubte, dura. La organització enguany ha limitat les inscripcions i ha inscrit automàticament a aquelles persones que havien fet un bon temps en els darrers dons anys. La Montse n’és una d’elles.

Es tracta d’una dona més de la vila. Una sòcia més del Centre Excursionista de Molins de Rei i una mare més, com totes les que coneixem. Però té un petit afegit. Amb 52 anys, el seu temps lliure el dedica a l’esport. No sols participa en la Matagalls-Montserrat, sinó que va de cursa en cursa, cada una més complicada que l’anterior. La darrera prova en la qual ha participat és la Marxa de les Borges Blanques – Montblanc. Ni més ni menys que més de 50km realitzades en 9 hores i mitja. Aquesta cursa es caracteritza per ser un terreny sense més vegetació que algun arbust. La importància dels arbres en aquestes curses és òbvia i senzilla, l’ombra, ja que l’exposició completa al sol fa més perillosa la participació. Montse Almato va fer els darrers quilòmetres, que és on es troben els desnivells més pronunciats, corrent, ja que segons creia ella, “feia tard”.

Però aquesta no ha estat la única prova que ha fet. En el que portem d’any, ja ha participat en dotze curses de muntanya d’arreu de Catalunya. Bones marques a totes elles. Aquest esport requereix una preparació física i mental molt potent.La mires i veus una dona que cuida la seva imatge. Una dona guapa que els dies de cada dia porta talons i els caps de setmana els canvia per la motxilla i les bambes.

Aquest cap de setmana participa a la Matagalls – Montserrat, una caminada de resistència no competitiva que organitza anualment el Club Excursionista de Gràcia des de 1972. La travessa passa per camins de muntanya entre la serralada del Montseny i el massís de Montserrat. La sortida és a Coll Formic (municipi d’El Brull) a 1.145 metres d’alçada al peu del Matagalls i l’arribada és al Monestir de Montserrat a 709 metres. L’objectiu consisteix en realitzar el recorregut, que cobreix una distància de 83,4 km i acumula un desnivell de 5.980 metres, en menys de 24 hores. És una prova molt dura tant físicament com mental. En plena preparació per a la competició, Montse Almato ha contestat a les preguntes de Viu Molins de Rei.

En què basa la seva preparació abans de participar en una cursa de la duresa de la Matagalls – Montserrat?

És dur, sacrificat; però com diuen sarna con gusto no pica. Com que gaudeixo fent-ho, a l’hora que és dur, em dóna alegria, semblo boja per la muntanya, perquè ric, canto, vaig movent els braços com si ballés… en fi, tot un número! Entreno tres o quatre dies per setmana al gimnàs de la piscina de Molins de Rei. Faig les classes de la Mª Rosa Camps de power pump (per fer peses, muscular i tonificar el cos), també spining (cardio i cames/gluti) i quan puc les de pilates que ajuden a ser elàstica. Els dissabtes o els diumenges, pujo a Sta. Creu, al camí de la Sibèria, al PuigMadrona… faig corrent i caminant uns 12/18 km de muntanya. També procuro anar fent curses de muntanya (Torroella de Montgrí, Begur, Blanes, Cursa de l’Alba…), marxes de resistència més “fàcils”, tot i que totes són dures, com la Molins-Montserrat, Reus-Prades-Reus, Borges Blanques-Montblanc…

Com va decidir començar a caminar sense parar?

Vaig començar tontament, com de vegades passa a la vida. Entrenava al gimnàs, feia culturisme entès com fer peses i dieta, no concursos. Feia classes dirigides i, sobretot, caminava molt i molt, per feina, als carrers del barri del Carmel. Us recomano que un dia visiteu el carrer Llobregós, el Fasthenrath, Bellavista; hi ha unes pendents impressionants, desnivells d’asfalt impossibles. Com que ja pujava i baixava aquests desnivells, una amiga em va proposar d’anar a la Molins – Vilafranca.

Vaig dir que sí, i tot i la por i l’angúnia vaig anar a la concentració de matinada. La meva amiga no va arribar, no ens vam trobar i pensava: “Montse, què fas ara? Te’n vas cap a casa o tires endavant?” No tenia idea de com funcionaven les marxes, quines senyals hi havia, com anava tot plegat… Vaig trobar uns peus que anaven a un ritme que podia seguir i que em van acompanyar fins a Vilafranca. Arribada en 8h.

Quan vaig baixar del tren a Molins, de camí a casa meva, anava com un “madelman”. La resta del dia amb mal de cul, mal de cames i pensant que mai més caminaria. Després, la segona marxa va ser la Reus-Prades -Reus, perquè al tercer dia de la Molins Vilafranca em sentia estupenda amb el meu cos, però el desnivell de la cursa em va provocar mal als turmells una setmana. Vaig decidir que no podia seguir fent això perquè havia de treballar i no em podia lesionar. Poc després vaig fer la marxa del Garraf, i així els últims quatre anys.

Què li aporta tot això? Què tenen aquestes curses que l’han tingut enganxada els darrers quatre anys?

M’aporta energia positiva, em sento bé amb mi mateixa, amb el meu cos i la meva ment. A la muntanya, en aquesta mena de marxes i curses, ningú és més guapo, ni més ric, ni més pobre, ni més jove, ni més vell. Ens ajudem, parlem mentre caminem, a trossos, del que sigui, no ens barallem, ni discutim, i de vegades no sabem de què treballem ni qui som. Només caminem junts una estona, plorem quan arribem i ens animem en els punts difícils. Em sembla que ens fa millors persones i menys aspres, més tolerants i simpàtics.

També m’ho agafo com un repte personal. Em poso a prova a mi mateixa, a veure si encara estic en forma, si sóc capaç, si encara no sóc massa gran. I parlant de ser gran, tinc exemples de dones i homes amb més de 70 anys que caminen davant meu i em superen. Jo de gran vull ser així!

És una manera de superar-me. Cada any, en aquesta i altres marxes, em proposo tres coses: primer, arribar, acabar-la; segon, intentar fer-ho en el mateix temps que l’any anterior i no prendre mal i, tercer, si puc, intentar arribar abans. Aquest any estic millorant temps en 15, 30 i fins i tot 45 minuts abans, estic molt contenta. És divertit, m’ho passo bé i gaudeixo. Si no per què s’ha de fer tot plegat?

La Matagalls – Montserrat és una caminada que cobreix més de 83 quilòmetres amb un desnivell de gairebé 6.000 metres. Tot això, en menys de 24 hores, una prova dura físicament i mentalment, ja només de dir-ho. Com s’aguanta?

El pas del dia a la nit es porta amb alegria i bon humor, de la 1h a les 3h procuro parlar amb els caminaires malgrat que has d’estar pendent de mirar el terra i no pots ni veure la cara de la gent, escolto música amb auriculars d’aquesta forta per no adormir-me… I entre les 3h fins que es fa de dia, aquí és un patiment. El primer any m’adormia caminant pels trossos més perillosos de la Matagalls, pensava: “Ostres Montse que te la fotràs!”. L ‘any passat vaig prendre Coca-Cola i un cafè amb llet amb una xocolatina d’aquestes que només són sucre a Sant Llorenç Savall.

És més important resistir físicament o mentalment?

La Matagalls s’ha de fer amb unes bones cames i entrenament físic; però el 80%, sinó més, depèn de la teva voluntat, de la teva ment, de pensar que pots i que “camina i tira milles”. He vist gent rendir-se a St. Llorenç (l’Oasi) i just a Monistrol, quan “només” queda pujar a Montserrat.

Què és el que porta ja no només a fer-la, sinó fins i tot a repetir?

En el meu cas hi ha una història personal al darrere. La meva mare ha estat control de la Matagalls, al Pla de la Calma, durant anys. Jo mai hi vaig anar mentre ella hi era, perquè això és molt dur i no se m’havia ni passat  per la imaginació. La meva mare va patir un càncer de mama. La van operar i havia fet el tractament. Al setembre ja estava força bé i vaig pensar: “apuntat a la Matagalls sense dir-li res i quina sorpresa s’emportarà quan et vegi allà, al Pla de la Calma”. Era el meu regal. “I si de cas, aquí em rendeixo”, vaig pensar.

Però no hi era. Em vaig trobar les seves amigues, que em van abraçar i es van posar a plorar mentre em deien que guapa que estava. Des del Pla de la Calma vaig trucar la meva mare per preguntar-li què li havia passat, per què no hi era. Penso que aquell dia va estar orgullosa de mi i sobretot perquè vaig fer la Matagalls sencera en una mica més de 18h.

A la segona Matagalls, la meva mare ja es trobava bé, va explicar no sé què de que ja era massa gran per anar-hi i tot plegat, però hi vaig tornar. Tampoc hi era. Un altre cop sí que hi havia les seves amigues, que la van trucar per dir-li que jo havia passat per allà. Vaig arribar a Montserrat acompanyada del Jordi Martínez de Marsay, un luxe d’esportista que ha fet la UTMB dos anys i ha quedat 10è, en més de 18 hores.

Aquest any no sé si la meva mare estarà al Pla de la Calma o esperant-me a l’arribada a Montserrat; però s’ha recuperat i està molt guapa, es troba bé. A més tinc un nou al·licient: arribar, si puc, no rendir-me i estar per allà si la Diana, una noia de Molins de poc més de 20 anys, necessita que acompanyi els seus passos.

 • manel

  Ànims, Montse, estem amb tu. dilluns ens veiem a spinning! Molts petons amb molta energia positiva per a tu. Manel

  • montserrat

   Ostres Manel!!!…m'ha arribat l'energia positiva i t'estimo molt,….però si us plau! avui spinning nooooo!!!, sniff
   (no puc).jsjsjs
   petonets

 • Maria Jose

  Animo Montse!!! Quiero que sepas,que has ganado una admiradora.Me has hecho llorar de emoción al leer tu entrevista.

  • montserrat

   Maria Jose, ahora que lo leo…pues no se,he intentado contestar con el corazón. Lo mio no es nada, hay muchas personas ahí caminando y cada cual con sus motivos y sus cosas.
   Es la vida,
   hacer lo que te gusta, intentar ser feliz, y que los males tengan que correr mucho, mucho, para atraparte.
   Gracias por tus palabras,

 • Ramon

  Montse soc un que fa uns anys les habia seguit al guna d'aquestes proves amb plan informatiu i se lo maravellos que es encara que es pateixi molt,Mes motius encara per que et digui !MOLTES FELICITATS!

  • montserrat

   Moltes gracies, Ramon.
   Es pateix però és molt gratificant física i mentalment

 • Lourdes Gelada

  Felicitats! Ets una crack! 40 minuts menys que l'any passat…! Tu tens límits? No, oi? Ets la meva ídol :) Endavant i força! Un petonet :)

  • montserrat

   Lourdes,
   Els teus abraços, la teva estima (que no he fet rés per merèixer), els somriures i les paraules, m'han donat ales,cames, per arribar…
   Abans de la "pujada" vaig acumular totes les energies per pas a pas arribar amb un gran somriure a Montserrat. Gràcies!

 • Montse P.

  Montserrat….. Felicitats!!!!! Así me gusta…. superandote a ti misma! Nos vemos y lo celebramos con una copa de cava y ese pinxo que han bautizado en tu honor :-) jiijiji Muackssssssss

  • montserrat

   Ese pinxo no es nada…lo importante es que viste mi cara la noche antes y me llevaste a "desestresar". Gracias a ese ratito, pude dormir algo, antes del dia D y hacer lo que me habia propuesto.
   petons

 • Josepa

  Tot esforç té la seva recompensa. Et mereixes això i més. T'ho has guanyat a pols i a passos. Una abraçada,
  Josepa

  • montserrat

   T'estimo!! si no fos per tu, jo no hauria començat a caminar mai. A tu i a l'Emili us dec tots els mil passos que he donat, …

 • Angels

  Moltes felicitats per ser una gran deportista i una gran persona!!!!

  • montserrat

   Angels, tu em mires amb molt bons ulls, els bons de veritat…tu si que ets una gran esportista!!! tinc enveja (sana) dels teus bessons. Algun dia, voldria còrrer com tu ho fas,_

 • Pebé

  Ostres, motera, que calladet que t'ho tenies! No sabia res d'akesta super-mega-magnífica entrevista. Ja li agradaria al Mourinho saber respondre com tu!

  A veure si te'n fan alguna a la tele o a la ràdio, que ets un exemple de fermesa, lluita, constància… tant com ho poden ser el Gassol, el Nadal, el Juan Carlos Navarro (todos tíos, te das kuen?) i també ens calen referents femenins amb d'akest nivellassso en l'esport català.

  Ah, i cuida't la bullofa, que encara t'esperen moltes curses i moltes caminades!

  • montserrat

   Ai,ai,aiiii!! És que l'Estel (l'entrevistadora) escriu de marevella!!!
   em te enlluernada…;))
   De fet només vaig anar a caminar, riure i cantar per la muntanya, escoltant grans "hits-parades" de Pippi calzaslargas en veu de baríton (cert) i el resò dels gols per tot arreu (eco-eco),…en fí, una clàssica nit de dissabte de "marxa"

 • e1000i

  Aivalaostia Montse!! pareces una chicarrona del norte….m'agrada el que expliques, m'estan agafant ganes d'apuntar·me jo tambe….bé… ja se m'han passat … quin susto…. ptonets

  • montserrat

   Del norte mismo,mismo,no! potser exactament no!, però de navarra per part del pare siiiiii…que no s'et passin les ganes,…has de fer la vuitena,crack, megacrack, que em fas por!
   jo si que tinc susto, que et veig sortir, de fet ni et veig un minut després, perquè ets un tiramilles!!!…potser encara vas anar a còrrer la Mercè!!!jsjs recordo el trenkakames+la cursa de cornellà de 10km empalmada!!
   felicitats a tu! ptonets

 • Teresa Fosalva

  Hola Montse,
  M'he emocionat llegint l'entrevista i sobretot sabent de tu després de tants anys.
  Estic molt contenta que et moguis per aquest món caminant
  Només puc dir-te: SEGUEIX AIXÍ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Una abraçada ben forta
  Teresa Fosalva

 • Ester

  Montse,
  Aquí una persona més que has fet emocionar. Aquest any faig la matagalls per primer cop, estic molt contenta i neguitosa a la vegada. Intento entrenar cada dia però cada dia sóc més realista i veig que potser m'he precipitat per la il·lusió. Sóc de Sant Llorenç Savall, sempre he vist pasar als aventurers per allà i aquest cop volia ser jo l'aventurera.
  Però llegeixo que la gent està molt entrenada i jo en baixa forma. Arribaré on pugui doncs, i pensant en que
  l'any que ve ho faré millor.

  Contenta d'haver-te llegit.