La llengua i les retallades marquen l’inici del curs escolar

La setmana passada va començar el nou curs 2011-2012, un curs que també a Molins de Rei s’afronta amb dificultats per l’augment d’alumnes i la reducció de recursos en aquest àmbit i pel qüestionament de l’actual model d’immersió lingüística.

L'escola La Sínia va començar les classes, igual que la resta, dilluns 12 de setembre // Jordi Julià

4.649 alumnes molinencs iniciaven dilluns 12 de setembre un nou curs escolar, un 1,6% més respecte el curs anterior. Malgrat l’augment d’alumnes que hi ha hagut a tot Catalunya, inclòs Molins de Rei, el nombre de professors no ha augmentat, de manera que la ràtio d’alumnes per professor també ha augmentat. A més, s’ha suprimit la sisena hora a la majoria de centres catalans, exceptuant els llocs on el Departament d’Ensenyament ha considerat que feia falta un reforç escolar. “Malauradament a Molins de Rei s’ha suprimit la sisena hora a tots els centres, i els docents estan buscant la manera de continuar fent els continguts que es feien fins ara”, explicava l’alcalde de la vila, Xavi Paz, el primer dia de classes. Paz qualifica aquestes retallades com “un retrocés, un endarreriment en el sistema educatiu públic que creiem que no hauria d’haver arribat mai”.

Distribució per etapes dels alumnes el curs 2011-2012 // Ajuntament de Molins de Rei

Jessica Revestido i Xavi Paz van visitar l'escola La Sínia el primer dia lectiu // Jordi Julià

Una representació de l’Ajuntament formada per l’alcalde, Xavi Paz, la regidora d’Educació, Jessica Revestido, i el primer tinent d’alcalde, Joan Ramon Casals, han visitat durant la primera setmana lectiva tots els centres de la vila, tenint un “contacte directe amb tots els centres escolars per conèixer de primera mà quines són les seves necessitats”, afirmava l’alcalde a la primera visita que va fer el primer dia de classes. En aquestes visites, l’equip docent dels centres han traslladat a l’Ajuntament les seves inquietuds i les moltes propostes de millora que tenen. Per exemple, obrir la biblioteca de l’escola al públic en general fora de les hores lectives, tot i que admetien que l’actual situació econòmica no propicia tenir un sou a qui s’encarregués de vigilar-la.

Aquest “contacte directe” assegura l’Ajuntament que s’ha mantingut també al llarg de l’estiu, i que “s’ha donat resposta a les peticions de millora de les instal·lacions i s’han dut a terme els treballs de manteniment preceptius”. De tots els centres on s’ha treballat durant l’estiu, destaca especialment l’Escola Estel, on s’han fet obres per instal·lar un ascensor i per reformar el gimnàs. No obstant, aquestes obres s’han endarrerit més del compte, i encara no havien acabat el primer dia del curs. L’alcalde va admetre aquest mateix dia que “s’ha hagut de córrer a l’últim moment per garantir un inici de curs amb plena normalitat, encara que no s’estigui al 100% de condicionament”.

Un cartell a l'escola La Sínia defensava la immersió lingüística // Jordi Julià

En un moment molt delicat pel model d’immersió lingüística de l’escola catalana, a causa de les diverses resolucions judicials que exigeixen fer el castellà llengua vehicular de les escoles, l’alcalde va voler mostrar el seu suport a l’actual model: “Hem de ser molt reiteratius en la nostra fermesa de defensar el nostre sistema d’immersió lingüística, on el català ha de ser una peça fonamental”. Argumentava que és “una inversió en el nostre futur, la nostra cultura i la nostra identitat”, expressant en tot moment el seu recolzament a la comunitat educativa, i avisant que “ningú alterarà el que ha estat un model d’èxit, i si estem tots units segur que tindrem més garantia d’èxit”. De fet, Xavi Paz i Joan Ramon Casals van assistir a la manifestació convocada per la plataforma “Somescola.cat” davant l’Ajuntament el primer dia de classes. Aquesta mateixa plataforma ha promogut una moció per ser aprovada als plens dels ajuntaments catalans. Respecte a aquesta moció Paz va assegurar que “estic segur que tots els grups ens posem d’acord en recolzar unànimement aquesta moció el proper ple del 22 de setembre, estic convençut que tots els partits estarem d’acord”. La plataforma també ha promogut que les escoles pengin cartells en defensa de l’escola en català, i el mateix 12 de setembre, dia d’inici de les classes, aquest cartell es podia veure per les escoles molinenques.

Un altre cartell a l'escola La Sínia protestava contra les retallades en ensenyament // Jordi Julià

Paz va voler reiterar en tot moment “la dedicació, passió i estima que he vist que tenen els mestres per la seva professió, gràcies a les quals pot tirar endavant l’educació malgrat les dificultats que suposen les retallades que pateixen”. I tampoc han faltat a les escoles els cartells contra les retallades en educació.

Amb l’inici del curs escolar s’han introduït un conjunt de millores de la mobilitat, com són l’augment d’agents de la Guàrdia Urbana al carrer 11 de setembre amb Verdaguer, l’obertura del pont de la Riera Mariona, l’ampliació de l’horari d’obertura del carrer Major i el canvi de l’hora de recollida d’escombraries. A més, l’Ajuntament assegura que s’ha reforçat el dispositiu de neteja a l’entorn dels centres escolars coincidint amb l’inici del curs.

Recomanacions personalitzades