L’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts es nega a tornar uns diners que li reclama l’Estat

L’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts s’oposa a retornar la part de la bestreta del 2009 que li reclama l’Estat espanyol. Són uns diners que es van avançar als ajuntaments fa dos anys basant-se en la previsió d’ingressos del 2006, amb unes expectatives superiors a la situació del moment, ja en plena crisi econòmica.

Això ha comportat que l’Estat reclami als ajuntaments part dels diners provocant un cert malestar als consistoris catalans. L’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts ha estat el primer en dir que no pensa tornar aquests diners.

En el cas de la ciutat més gran governada per ERC, són 473.510 euros, un 2% del seu pressupost ordinari. L’alcalde i futur president d’Esquerra, Oriol Junqueras, considera “il·legítim” haver de retornar aquests diners i creu que “l’Estat va calcular malament les bestretes de manera premeditada per traspassar l’endeutament de l’Estat als municipis”.

Els diners que ara li reclamen a l’Ajuntament de Sant Vicenç van ser destinats a atendre necessitats socials dels ciutadans. “Tenim l’obligació moral i política de continuar proveint aquests serveis”, assegura Junqueras. Per això, ha presentat un requeriment contra la decisió de l’Estat a la Direcció General de Coordinació Financera amb les comunitats autònomes i les entitats locals.

Oriol Junqueras espera que altres ajuntaments segueixin el pas donat per Sant Vicenç dels Horts i també s’oposin a retornar els diners. Entre els ajuntaments afectats hi ha de tots els colors, com el de Castelldefels, governat pel PP, a qui l’Estat reclama més de dos milions d’euros. L’alcalde de Sant Vicenç està convençut que els alcaldes i regidors de la xarxa sobiranista Decidim.cat sumaran forces en la línia anunciada per Junqueras. Si el requeriment contra la decisió de l’Estat no surt endavant, l’ajuntament de Sant Vicenç dels Horts ja ha anunciat que presentarà un recurs al jutjat contenciós administratiu.

Recomanacions personalitzades