El PSC cedeix un seient a Iniciativa a l’Àrea Metropolitana a canvi del suport al ple d’investidura

El PSC cedeix a Iniciativa una plaça que li corresponia als socialistes a l’Àrea Metropolitana de Barcelona. L’intercanvi forma part del pacte ocult per garantir la investidura de Xavi Paz. CiU no recolza la decisió i provoca la primera divisió de vot en el nou equip de govern.

Sergi Conde durant el ple de constitució de l'Ajuntament // Viu Molins de Rei

Xavi Paz (PSC) va ser investit alcalde per majoria absoluta amb els vots dels seus socis de govern (CiU), el PP i un regidor d’Iniciativa per Molins de Rei. El suport dels ecosocialistes es donava a canvi de garantir “la participació d’Iniciativa en l’elaboració del Pla d’Actuació Municipal, el pla de mobilitat i el pla d’habitatge”, com va assegurar Ivan Arcas hores abans del ple d’investidura de l’11 de juny. Però sembla ser que el pacte -que mai s’ha donat a conèixer per escrit- incloïa alguna altra condició que no es va explicar en el seu moment.

Així, l’equip de govern va anunciar al ple del 7 de juliol el repartiment de la representativitat dels regidors als òrgans col·legiats. PSC i CiU es van repartir la presència a 14 organismes, però al quinzè -i precisament, un dels més importants- van obrir la porta a l’oposició. La sorpresa va ser que un dels dos seients que li corresponen a l’Ajuntament de Molins de Rei a l’Àrea Metropolitana de Barcelona l’ocuparà Sergi Conde (ICV). L’altre, li correspon a l’alcalde: Xavi Paz durant els dos primers anys de legislatura i posteriorment Joan Ramon Casals (CiU).

Primera divisió del vot de l’equip de govern

El nomenament del seguit de càrrecs als òrgans col·legiats va sortir endavant amb els vots a favor d’ICV, PSC i CiU.En canvi, el punt dels nomenaments a l’Àrea Metropolitana de Barcelona es va votar per separat i només va comptar amb el suport d’Iniciativa per Molins de Rei i el PSC. L’alcalde, Xavi Paz,va defensar el nomenament de Conde com una mostra de “la importància de recollir la veu del govern i de tot el consistori“.

Joan Ramon Casals i Xavi Paz durant una roda de premsa // David Guerrero

Ja en el primer ple, PSC i CiU, els dos nous socis de govern, van votar diferent. CiU, es va abstenir, igual que ho van fer ERC i el PP. El portaveu dels convergents i primer tinent d’alcalde, Joan Ramon Casals, va justificar la seva abstenció perquè “el nomenament forma part d’un pacte entre dues forces en el que CiU no ha participat”.

El cap d’ICV, Ivan Arcas, per la seva banda, va explicar l’acord com el fruit d’una negociació amb el PSC: “Ens hem posat d’acord en aquest tema i en altres, i ara els hem de fer confiança”, va assegurar Arcas en to conciliador. L’exalcalde, però, va mostrar la seva sorpresa per l’abstenció de CiU. “Esperem que no invalidi l’acord i ens deixi sense representació; si passa, ja tindrem una anècdota per explicar als nostres néts”, va assegurar Arcas, que ja vaticinava el que acabaria passant posteriorment. Dos setmanes després es va haver de convocar un ple extraordinari per ratificar una decisió que amb només 10 vots a favor i el vot de qualitat de l’alcalde no era possible aprovar perquè es necessitava majoria absoluta.

La CUP va votar en contra, mostrant-se “molt sorpresos pel nomenament de Sergi Conde”, en paraules del número 2 del partit, Roger Castillo. El regidor del principal partit de l’oposició va demanar explicacions de perquè s’havia arribat a aquest acord i va preguntar: “per què es pot arribar a un acord amb un grup polític i amb un altre no?”.

La CUP i la resta de l’oposició, vetada als òrgans col·legiats

La CUP va demanar que la oposició es veiés representada als òrgans col·legiats i van proposar ocupar-se del Consorci del Parc de Collserola -una àrea que precisament ocupava Xavi Paz quan era cap de l’oposició-. “És una oferta propositiva, en clau de sumar esforços per reflectir la diversitat del ple municipal”, va explicar el número 2 de la CUP, Roger Castillo. L’equip de govern va respondre que estudiaria la proposta però, consultats per Viu Molins de Rei, asseguren que és una possibilitat que ja ha quedat descartada. Ja en el mateix ple municipal, l’alcalde va voler deixar clara la diferència entre els òrgans on la representació és unipersonal i aquells on pot haver-hi més d’un membre de l’Ajuntament. El Parc de Collserola és un dels unipersonals, i en aquest cas, Paz creu que “s’han de trobar eines de participació de totes les forces polítiques en aquells organismes que han de donar més vitalitat i eines a l’administració com el Patronat Local d’Habitatge i Molins Energia”.

El repartiment de la representació dels diferents representants de l’Ajuntament de Molins de Rei als òrgans col·legiats en els que el consistori té representació es va fer públic al ple municipal del 7 de juliol, en el que es van acordar els sous dels polítics, els portaveus dels diferents grups polítics i el canvi de data dels plens municipals.

 • la mosca cojonera

  icv dandole con su actitud de chanchullos mas votos hacia la derecha gracias arcas, duran, molins de rei corrucion en miami

 • Teresa

  Creo que hay que cuidar el espacio en el tiempo de las noticias y no utilizar el presente del verbo cuando la noticia es del pasado, de hace 2 meses.
  Es verdaderamente impresentable eso del mercadeo de los puestos politicos , y lo peor es la negación que han hecho de los hechos ambos partidos ICV , PSC , en los medios de comunicación.
  A la ciudadanía nos interesa que los que dicense ser periodistas, nos publiquen y nos muestren los cargos supramunicipales y nos indiquen cual es su remuneración en Euros. ¿ Deben hacerlo siempre los de la CUP? , ¿ Lo harán esta vez, o estan dopados con birras con los dineros ganados por los 4 regidores? , ¿ Renunciarán los de la CUP a sus sueldos municipales a favor del municipio, o seguiran con el sorteo entre sus miembros de parte de sus ingresos? , ¿ Cuando se desmantelará la empresa Molins Energia y dejaremos de echar dinero al pozo sin fondo de nuestros impuestos municipales? , ¿ A pesar del voto a favor de la investidura, se ha quedado el PP ( Sr. Ramos) sin la presidencia de la ADF Rierada?

 • Marc

  Primerament, com diu Teresa la notícia es troba bastant desfasada. Com ja he dit en varies ocasions no hi crec en els organs supramunicipals, però mentre hi siguin, com més variada i diversa sigui la representació per Molins, millor. Personalment, em sembla bé que ICV tingui un representant d'entre tots els que s'han quedat PSC i CIU.
  Tot i que comparteixo moltes idees amb la CUP, que es queixin d'això em sembal ridicul quan ells van estar demanant un conseller a Collserola perquè creien que la oposició també habia d'estar representada. Que jo sàpiga ells no són la única oposició.

 • joancarlesprimer

  completament d'acord en què la notícia està més desfassada que el KGB! Pacte ocult?

  • viumolinsderei

   Això és de fa un mes, ho vam narrar per Twitter en directe en el seu moment i ara ampliem la informació. Si haguéssim d'explicar-vos només les noticies del mes d'agost ens passaríem dies sense publicar res. Gràcies per comentar!

 • Pere

  Encara que la noticia sigui desfasada, es bo per als votants i el poble en general que vegi tota la moguda fastigosa que hi a les institucions i els personatjes que les composen.

 • Pingback: L'Ajuntament celebra un ple extraordinari per repetir una votació errònia | Viu Molins de Rei()

 • Miquel Cabedo

  Els agrada. La política es un gran joc d'estratègia, de equilibris de poder, una guerra de vanitats i per suposat una sucosa font de prosperitat personal, per dir-ho finament. Qui com ells que dominen les regles del joc, que fan i desfan !!! I estaran orgullosos dels pactes d'amagat, de les contrapartides interessades, de fer del vot dels ciutadans els que els vingui de gust. Heu perdut el nord. Això no es un joc nois. Una mica de vergonya.

 • Pingback: Jordi Romeu: Un mal inici i un mal estil de govern | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: Manca de consens al voltant de la mobilitat al carrer Rafael Casanova | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: Sergi Conde i Lluís Carrasco agafen el relleu d'Ivan Arcas com a portaveus d'Iniciativa | Viu Molins de Rei()