El Baix Llobregat surt al carrer contra les retallades

La comarca que fins l’arribada del tripartit es queixava de ser la gran oblidada per la Generalitat, ha recuperat aquest sentiment de greuge pocs mesos després de la tornada de CiU al poder. Ahir va quedar demostrat amb unes 2.500 persones manifestant-se als carrers de Cornellà per protestar contra les retallades al Baix Llobregat.

La plaça Catalunya de Cornellà, símbol de la lluita obrera dels anys 80, va reunir a polítics, sindicats i veïns com feia anys que no es veia. A ells es van sumar els ‘indignats’ que han estat acampats a la mateixa plaça en els últims mesos i que eren l’element de novetat davant les velles glòries de l’esquerra i els representants sindicals de la comarca. La manifestació va ser convocada pel Fòrum Social del Baix Llobregat, que representa a sindicats i organitzacions d’esquerres de la comarca. Sota el lema Prou retallades. Defensem els serveis públics al Baix Llobregat es van aplegar CCOO, UGT, associacions de veïns, entitats ciutadanes, partits polítics i els indignats. Tots ells van sumar esforços sota un lema de consens i amb el compromís d’evitar banderes de partits i sindicats.

El conjunt de la retallada als hospitals del Baix Llobregat es xifra en 30 milions d’euros. Entre els manifestants hi havia representants dels grans hospitals de la comarca com el Parc Sanitari de Sant Boi, l’hospital Moisés Broggi de Sant Joan Despí i els hospitals de Viladecans i Martorell. Als grans centres sanitaris es van sumar nombrosos treballadors d’atenció primària que veuen com els horaris d’urgències es redueixen als ambulatoris i desapareixen les consultes de metges especialistes. “Les sales d’espera dels centres estan buides perquè cap metge ve a visitar i les llistes d’espera cada cop són mes llargues”, criticava una infermera del CAP de Sant Feliu de Llobregat.

La manifestació va sortir de plaça Catalunya de Cornellà i va passar pel barri de Sant Ildefons // David Guerrero

Els dispensaris també van mostrar el seu rebuig a les retallades. La lluita veinal de la Colònia Güell, que va incloure l’ocupació del dispensari, ha evitat el tancament i s’ha convertit en l’exemple per als veïns de Cornellà, que es plantegen fer alguna acció similar per evitar el tancament d’un dels dos dispensaris que té la ciutat i la concentració de tot el servei de pediatria en un centre. A l’Hospitalet de Llobregat, l’exemple també s’ha seguit, i al barri de Sanfeliu els avis amenacen amb tancar-se al CAP.

A la manifestació d’ahir, entre els crits de “No ens representen” dels indignats s’hi barrejaven parlamentaris com Anna Simó (ERC) i Jaume Bosch (ICV). Entre ells també hi havia Antoni Poveda, alcalde de Sant Joan Despí, cessat fa una setmana com a vicepresident del Consorci Sanitari Integral per alçar la veu contra les retallades. Aurora Rosa, portaveu del Fòrum Social del Baix Llobregat, celebrava “el consens unitari aconseguit contra les retallades”. I és que no només eren metges, també van ser presents associacions de veïns com les de Gavà, Viladecans i Castelldefels, que es queixaven del tancament de plantes a l’hospital de Viladecans. Tots ells aseguren que continuaran manifestant-se per garantir la continuitat d’uns serveis pels que van sortir al carrer fa molts anys.

Recomanacions personalitzades