La rebel·lió de la Colònia Güell

“En el moment en què es tanqui la porta del consultori, significarà que ens quedem sense metge, i això no ho podem permetre”, assegurava Pere Noya, fill i veí de la Colònia Güell. Per evitar-ho, un grup de veïns dels 700 habitants que té l’antiga colònia industrial del Baix Llobregat han ocupat el consultori fent torns de nit i de dia fins a aconseguir que el Departament de Salut es comprometés a no tancar-lo com havia anunciat inicialment.

A finals de juny, un cartell que anunciava la desaparició del servei durant els mesos de juliol i agost va posar en alerta els veïns, la majoria dels quals gent gran. El petit dispensari no s’havia quedat mai sense metge en els seus cent anys d’història. L’últim dia de juny, a l’hora de tancar, els veïns es van decidir a ocupar-lo amb la por que no tornés a obrir. Va córrer la veu, va saltar l’espurna i la Colònia Güell va sortir de la letargia en què viu per lluitar contra l’enèsim efecte de les retallades de la Generalitat. El que en un principi podia semblar una reacció sense repercussió, va anar agafant forma i els mateixos veïns van organitzar horaris per no deixar en cap moment sol el consultori: uns portaven menjar, altres netejaven i hi havia qui feia classes de tai-txi per evitar que passessin moltes hores sense moure’s. Des del moment del tancament, la cripta d’Antoni Gaudí ,que porta milers de turistes a la Colònia Güell, va cedir el protagonisme al consultori i la història va començar a circular per les xarxes socials amb el simpàtic nom d’#acampadayayos. Fins i tot, tres metges que viuen al petit nucli urbà van atendre de manera voluntària la gent gran que passava les hores al consultori. Un d’ells, el doctor Sancho, remarca que “la situació particular de la Colònia Güell exigeix unes condicions mínimes que s’han de preservar”.

Al metge, en autobús

Fins al mes de juny, una doctora i una infermera passaven consulta cada dia durant tres hores fent els serveis d’atenció primària i seguiment mèdic bàsic d’una població amb un alt nivell d’envelliment. Els representants de l’associació de veïns es van reunir amb el Departament de Salut per plantejar els efectes del tancament del consultori: un grup d’an­cians, molts d’ells sols i amb problemes de mobilitat, es quedaven sense atenció mèdica. La situació de la Colònia Güell obliga a agafar un autobús que passa cada hora o dependre d’algú amb cotxe per poder anar fins a l’hospital més proper, a Sant Boi de Llobregat. “Tenim un deute social amb aquestes persones que han patit tant i des dels 9 anys han estat treballant a la fàbrica; no és just que ara els treguin el que més necessiten, un metge que els atengui”, reivindica la portaveu de l’associació de veïns, Patrícia Petit.

Després d’una setmana amb el consultori ocupat, el Departament de Salut va fer marxa enrere i es va comprometre a no tancar-lo. A partir del setembre, obrirà tres dies a la setmana dilluns, dimecres i divendres durant quatre hores. La resta del temps s’oferirà un servei d’atenció domiciliària. Tot i no aconseguir mantenir el consultori obert els cinc dies de la setmana, per als veïns és tota una victòria haver-ne evitat el tancament. Per celebrar-ho, han gravat un videoclip amb “el rap de la Colònia Güell” que recull els crits de guerra més sentits durant la setmana: “Sí, sí, sí, el metge es queda aquí” i “Mas, de què vas? A quina mútua vas? Mas, de què vas? Tu tanques i te’n vas”.

Un cop han garantit que la doctora i la infermera tornaran a la consulta, la calma ha tornat a la Colònia Güell, han desallotjat el centenari dispensari i l’han deixat impol·lut. Els més joves encara es mostren sobtats de veure com els veïns d’entre 70 i 90 anys s’han mobilitzat per reivindicar els seus drets. “La gent gran ens ha donat una lliçó de lluita veïnal i, sobretot, de vida”, assegura Isabel González, la presidenta de l’associació de veïns.

Recomanacions personalitzades