El sou de l'alcalde i dels regidors amb dedicació exclusiva baixa un 5%

L’alcalde i els regidors amb dedicació exclusiva s’abaixen el sou un 5%. Xavi Paz cobrarà 52.681,17 euros anuals i els regidors amb dedicació completa, 46.204,33 €. La mesura s’emmarca en un pla d’austeritat que l’Ajuntament xifra en un estalvi total de 250.000 €.

Joan Ramon Casals i Xavi Paz van anunciar la rebaixa de sous en una roda de premsa prèvia al ple municipal // David Guerrero

En un context en el que tots els ajuntaments del país salten a l’opinió pública per la pujada o baixada dels nous alcaldes i càrrecs polítics, a Molins de Rei han preferit curar-se en salut i tant l’alcalde, Xavi Paz, com els quatre regidors amb dedicació exclusiva – Mònica Santamans, Joaquim Martí i Miguel Zaragoza- cobraran un 5% menys. A més, el mandat 2011 – 2015 comptarà amb un regidor menys amb dedicació exclusiva, passant de cinc a quatre, el que suposarà també un estalvi per a l’Ajuntament.

Xavi Paz cobrarà 52.681,17 euros anuals bruts i els regidors amb dedicació exclusiva rebran 46.204,33 euros de les arques municipals. Aquesta rebaixa, segons Xavi Paz, “situa el sou al nivell del 2007 més l’IPC”. Fa quatre anys, Ivan Arcas i l’anterior equip de govern, del que formava part CiU, va apujar-se el sou un 35%, una xifra que dos anys després va rebaixar un 6%. Tot i les afirmacions de Paz, la relació amb el sou del 2007 i l’actual és superior a l’increment de l’IPC. L’anterior alcalde cobrava al finalitzar el mandat, 55.453 € i els regidors amb dedicació exclusiva, 48.636 €.

El sou dels grups polítics i dels regidors de l’oposició i amb dedicació parcial, en canvi, es mantindrà. Els tinents d’alcalde amb participació a la Junta de Govern cobraran 15.212,88 € i els regidors amb dedicació parcial, 14.072,76 € anuals bruts.

De manera mensual, el sou brut de l’alcalde és de 3.762,94 € i el dels tres regidors amb dedicació completa és de 3.300,31 €.  Tots ells cobraran 14 pagues. Els tinents d’alcalde tindran un sou de 1.267,74 € mensuals en 12 pagues i la resta de regidors de l’equip de govern amb dedicació parcial cobraran cada mes 1.172,73 €.

Els regidors de l’oposició rebran 4.560 € en total per les dotze sessions plenàries municipals -380 € de dietes mensuals, per cada ple- i aquells que assisteixin a la junta de portaveus cobraran 1.140 € més. En aquest cas, els membres de l’equip de govern no cobraran per assistir a les juntes de portaveus, mentre que a la resta de partits els correspondran 95€ per assistir a cada junta de portaveus.

Reducció dels càrrecs de confiança

D’altra banda, l’estructura organitzativa basada en càrrecs de confiança es reduirà i passarà dels vuit que hi havia fins ara a cinc. El número de càrrecs directius eventuals es reduirà eliminant les figures de l’assessor d’alcaldia, gerent, cap de comunicació i director de Ràdio Molins de Rei. La gerència, sense cap persona en el càrrec actualment, i l’assessor d’alcaldia es reconvertiran en un nou director general de serveis d’Alcaldia. Segons Joan Ramon Casals, volen “fugir del càrrec de confiança estricte i crear càrrecs de gestió i direcció que facin funcionar la maquinària”.

El lloc del director de la ràdio, vacant des de la mort de Miquel Armengol, passarà a ser orgànic de l’Ajuntament i s’escollirà a través d’un sistema de promoció interna amb el personal de la ràdio actual, sense recórrer a personal extern. En el cas de la cap de comunicació es convertirà en un càrrec de tècnic de comunicació, també passant de càrrec de confiança a plaça funcionarial. A diferència del cas de Ràdio Molins de Rei, per ocupar el lloc de tècnic de comunicació s’obrirà un concurs públic.

Fins ara, els càrrecs eventuals directius cobraven 59.000 euros, per sobre dels 55.4543 que percebia Ivan Arcas com alcalde. A partir d’ara, el sou d’aquests directors de serveis també es reduirà i es posarà al nivell del sou de l’alcalde: 52.681,17 euros anuals.

Els cinc càrrecs eventuals correspondran a les àrees de Serveis a les Persones, Sostenibilitat i Territori, Economia i Serveis Generals, Desenvolupament i Promoció Estratègica Local, i el de nova creació d’Alcaldia. Tots ells seran nous excepte el càrrec de Desenvolupament i Promoció Estratègica Local, que es mantindrà la directiva que ha estat durant els últims quatre anys al capdavant i que ja va ser proposada a l’inici de l’anterior legislatura per CiU.

Mesures d’estalvi

Xavi Paz ha assegurat que es buscava “un estalvi econòmic directe que no afecti a la ciutadania”. Per a Joan Ramon Casals, en el nou mandat s’ha “d’aconseguir la màxima eficiència amb menys recursos”. Com a mostra, Casals ha recordat que l’equip de govern actualment el formen 10 persones enlloc de les 13 de l’anterior mandat.  Tant l’alcalde com el primer tinent d’alcalde consideren que “l’austeritat és la clau per aconseguir combatre la crisi econòmica”. De fet, els sous de l’Ajuntament de Molins de Rei es troben per sota de les recomanacions que fan les entitats municipalistes com l’Associació Catalana de Municipis, que va publicar una recomanació de retribucions locals on situava el sou per un alcalde d’un municipi d’entre 20.000 i 30.000 habitants entre 66.373,02 i 70.296 € anuals, més de 14.000 euros per sobre del que percebrà Paz.

Amb el seguit de mesures presentat en roda de premsa, l’Ajuntament calcula que es produirà un estalvi de 250.000 euros, una xifra que Viu Molins de Rei no ha pogut confirmar desglossada. La rebaixa del sou de l’alcalde, l’eliminació d’una dedicació exclusiva, la reducció de les tres dedicacions exclusives restants i la reducció del número de regidors a dedicació parcial que han passat a l’oposició, l’eliminació de tres càrrecs de confiança i la rebaixa de sou dels cinc restants suposa, segons l’Ajuntament, aquests 250.000 euros. Tot i no concretar si es dedicaran concretament a algun aspecte els diners estalviats en sous, Paz ha assegurat que “és absolutament necessari per guanyar un cert marge de cara als pressupostos del 2011”.

Recomanacions personalitzades