Xavi Paz: “La ciutadania ha valorat positivament el pacte amb CiU”

Xavi Paz ofereix la seva primera entrevista com alcalde al despatx d’Alcaldia per repassar els seus primers dies al capdavant de l’Ajuntament. L’alcalde socialista defensa el pacte amb CiU, creu que “la ciutadania l’ha valorat positivament” i mostra el seu suport al moviment del 15-M assegurant que ell “també està indignat”.

Xavi Paz al despatx d'alcaldia // Montserrat Zapata

Xavi Paz al despatx d'alcaldia // Viu Molins de Rei

Fa menys de tres setmanes que és alcalde. Com han estat els primers dies?

Innovadors, en alguns aspectes sorprenents, però alhora il·lusionants per les ganes que tinc de començar a treballar per Molins de Rei des d’una responsabilitat diferent. Hi ha molts aspectes que et cauen a sobre, descobreixes coses que no saps quan estàs a l’oposició. Tenim un volum important de coses per resoldre com per exemple l‘estat de l’edifici del Molí o la posada en marxa la Federació Obrera. Necessitem una reforma de l’administració local a Molins de Rei.

Ja que parla del Molí, quines són les actuacions que s’estan fent per arreglar la seva situació?

A curt termini ja s’ha fet una: s’ha fet una obra d’urgència per apuntalar la zona més afectada i així impedir que l’edifici es deteriori encara més. Ara estem estudiant amb les entitats afectades quines són les possibles solucions tot i que, ja puc avançar que la solució no serà que tothom torni al Molí com si no hagués passat res.

Quina va ser la seva primera decisió com alcalde?

Encara no hem pres cap decisió externa important. Totes les decisions que hem pres són internes i van encarades a fer que l’Ajuntament sigui un i no estigui fragmentat, cosa que no passa sempre. Hem de ser un sol ajuntament de cara al ciutadà, sempre al seu servei. Es podria dir que aquest és el nostre primer objectiu. Ara tenim l’oportunitat de demostrar que es poden fer les coses millor.

Van ser dures les negociacions amb Convergència o ho van veure clar els dos partits?

Hi havia un element de dificultat en les negociacions, necessitàvem el recolzament d’un regidor més per poder aconseguir el que vam posar sobre la taula. Això va suposar un grau més d’incertesa en les negociacions. Al llarg d’aquelles tres setmanes vam veure com un seguit de formacions polítiques es van anar descartant per assumir les tasques de responsabilitat de governar. Llavors vam veure clar que havíem de treballar en un pacte on el sentit comú s’imposés i les dues forces més votades treballessin juntes. Tinc la sensació que aquest pacte s’ha valorat positivament per la ciutadania ja que no ha estat un pacte en contra de ningú.

Entendria que un votant del seu partit es veiés decebut per pactar amb un partit conservador? Què li diria a aquest votant?

Ara sembla que hi ha partits que han descobert el moviment assembleari però, de fet, nosaltres vam decidir aquest pacte en assemblea, com ho fem en totes les decisions, i amb quatre vots en contra. Vam tenir un debat com fa temps que no el teniem. És cert que hi ha persones del nostre col·lectiu que el component ideològic els hi pot. A aquest votant decebut jo li diria que amb Convergència ens uneix el projecte per Molins de Rei i no les retallades de la Generalitat. Ara hem de treballar per Molins de Rei i és una oportunitat que en altres ocasions, com al 2003, ens han negat.

Algunes veus diuen que el vot d’ICV no només incloïa la participació dels ecosocioalistes als plans municipals, sinó que també la col·locació de Genoveva Català a Sant Esteve Sesrovires.

Això és rotundament fals. Hi ha dos motius que ho expliquen: en primer terme hem donat una total transparència al nostre pacte i, en segon terme, l’acord a Sant Esteve Sesrovires es va tancar prèviament al de Molins de Rei. En cap cas un acord condiciona a l’altre. Nosaltres només hem fet els acords en clau local.

Entén, sigui cert o no, que aquest “mercadeig” desacredita la classe política?

Absolutament. Puc entendre la sensació que pot tenir la gent i hem de treballar per esvair-la. Nosaltres de mercadeig a Molins de Rei no hem fet res. Mai s’havia actuat amb tanta transparència com per fer públic el pacte de governabilitat i passar-li als mitjans de comunicació. Al ciutadà que tingués aquesta sensació li diria que, ara per ara, el sistema és així. Hem de treballar per canviar el sistema i no pensar que és immutable. Per exemple, és una urgència canviar la llei electoral catalana. No sóc un expert en sistemes però potser també cal revisar el sistema municipal.

Durant la campanya li hem sentit parlar molt del “bon govern”. Ara toca portar-lo a la pràctica. Com?

El bon govern pot semblar una cosa difícil d’entendre però nosaltres ho concretàvem amb aspectes concrets durant la campanya. Per exemple, ens hem compromès a respondre a les consultes dels ciutadans en un termini màxim de 15 dies. El bon govern també és adaptar l’Ajuntament a les noves tecnologies, fer una administració més eficient, més coordinació entre totes les administracions, més eficient i, també, més auster.

Es baixaran els sous?

Ho estem estudiant seriosament. Hem de veure les possibilitats que tenim o no. El que si que vull aclarir és que aquesta idea que hi ha de posar a la diana als responsables polítics de tots els problemes pels que estem passant ara. He patit en primera persona el populisme que es fa respecte els sous i no és positiu per la vocació pública. Segurament, aquesta percepció no seria la mateixa si l’Ajuntament funciones molt bé. D’entrada, ja hi ha menys regidors de govern i això ja comporta un estalvi.

I que faran amb els càrrecs de confiança?

Estem fent un estudi dels directors amb càrrec eventual per tal d’aconseguir més estalvi. L’austeritat vol dir que si les coses les podem fer amb quatre, per què les hem de fer amb cinc? És el que s’aplica a totes les famílies en temps de crisi. També significa fer una biblioteca adaptada a les nostres possibilitats i no com es va presentar al final de l’anterior mandat.

Quan encarregaran l’auditoria municipal?

Tant aviat com ens sigui possible. La nostra intenció és que l’auditoria també es demanés a la Diputació de Barcelona i aquesta es troba en la situació que es troba, sense poder-se constituir encara. L’objectiu era, és i serà encarregar una auditoria.

Que faran amb els treballadors de la deixalleria?

És una situació molt complexa i tenim la responsabilitat de reunir-nos amb ells per veure quina solució podem trobar. Tenim molt poc marge de maniobra en aquest problema heretat de l’anterior govern.

Quan va aparèixer el moviment del 15-M va mostrar el seu suport a les seves reivindicacions. Continua al seu costat?

Jo també estic indignat. La majoria dels punts que es posen sobre la taula a mi també em provoquen una certa rebel·lió. El que em separa del moviment del 15-M és la manera de solucionar aquesta situació. La majoria dels indignats, segurament, creuen que les institucions polítiques estan obsoletes per resoldre la situació. Jo crec que, ara per ara, la solució és fer una millor política. Ara bé, jo comparteixo totalment que els mercats financers tenen massa poder o que no hi hagin imputats a les llistes, per posar dos exemples.

Ara que tot just comença la legislatura, per què creu que seran recordats aquests quatre anys a Molins de Rei?

Vull que aquesta legislatura es recordi com aquell mandat on Molins de Rei va canviar a millor i va tornar a recuperar energies per ser capdavantera en el seu entorn.

Recomanacions personalitzades