Els horaris de Rodalies canvien amb la posada en marxa de la R8

Coincidint amb l’entrada en funcionament d’una nova línia de Rodalies, els horaris del tren al seu pas per Molins de Rei canvien. Hi segueix havent sis trens per hora, però els horaris han canviat completament.

El canvi és arran de l’entrada en funcionament d’una nova línia a Rodalies: l’R8, que uneix Martorell amb la Universitat Autònoma i Granollers. Amb l’entrada en servei d’aquesta línia s’han pogut suprimir els trens de la línia R7 que fins ara acabaven a l’Hospitalet, la qual cosa ha permès descongestionar el túnel de Plaça Catalunya de Rodalies i augmentar la freqüència de les línies que hi passen. Tot i que hauria pogut ser així, aquest canvi no suposarà un augment de la freqüència de pas dels trens de les línies R4 i R1 al seu pas per Molins de Rei, sinó que l’augment de freqüències s’ha fet d’Hospitalet de Llobregat en amunt. Per coordinar tots aquests canvis ha fet falta reestructurar els horaris de totes les línies que passen per Plaça Catalunya, entre les quals es troben les dues que hi ha a Molins de Rei.

Canvis importants als horaris

A partir d’ara, durant el dia els trens de la línia R4 passaran a l’hora i 7 minuts, a i 22 minuts, a i 37 minuts, i a i 52 minuts (amb algunes excepcions en què els horaris canvien alguns minuts en circulacions concretes). Aquestes freqüències seran les mateixes tant en sentit Barcelona com en sentit Martorell.

D’altra banda, i lluny de l’objectiu marcat d'”homogeneïtzar” els horaris, els trens de la línia R1 deixen de tenir marcat un horari fix de sortida de Molins de Rei per passar a tenir-ne un al voltant de l’hora i 4 minuts i l’hora i 34 minuts, però que va canviant al llarg del dia, en alguns casos fins a 5 minuts abans de l’hora citada (a les 19.29). Sorprèn també el buit de trens que ha aparegut entre les 20.33 i les 23.03. El més remarcable de tot això és que, mentre que abans en direcció Barcelona els trens de la línia R1 estaven col·locats just entremig dels trens de la R4, fent que la freqüència de pas deixés de ser de 15 minuts i fos d’entre 6 i 8 minuts; ara els trens de la R1 i els de la R4 passen seguits: els de la R1 passen just 3 minuts abans que els de la R4, de manera que fan que la freqüència vagi saltant de 3 a 12 minuts entre tren i tren. Amb això, la utilitat que li trobaven els viatgers que utilitzen el tram comprès entre Molins de Rei i Barcelona de la línia, que es basava en un menor temps d’espera derivat de la major freqüència de pas, ha quedat reduïda gairebé al no-res.

En canvi, els usuaris que agafin el tren el cap de setmana no ho notaran tant ja que els horaris de festius han patit poques modificacions. A part de l’homogeneïtzació dels horaris en sentit Martorell a primera hora del matí, i de l’endarreriment del primer tren cap a Barcelona, els trens segueixen passant igual que abans al llarg del dia: a l’hora i 2 minuts, a l’hora i 23 minuts, i a l’hora i 44 minuts direcció Martorell; i a l’hora i 18 minuts, a l’hora i 40 minuts, i a l’hora i 59 minuts sentit Barcelona.

 

 

 

Nova línia R8

Els canvis arriben coincidint amb la nova línia R8 que ha entrat avui en servei. Aquesta línia uneix Martorell amb Granollers, passant per la Universitat Autònoma. La línia és hereva directa de la línia R7, que abans feia el trajecte entre l’Hospitalet de Llobregat i Martorell, travessant tot Barcelona i passant per la Universitat Autònoma. La nova línia, en comptes d’acabar el recorregut a l’Hospitalet, aprofita un ramal fins ara en desús per a viatgers a l’alçada de Mollet, connectant el Vallès amb el Baix Llobregat directament, sense passar per Barcelona. Aquesta és la primera línia que es crea que no passa per la ciutat comtal, i ha d’anar acompanyada en un futur d’una línia orbital que connectarà el Garraf i el Maresme passant per Vilafranca del Penedès, Martorell i el Vallès, evitant la capital catalana.

En un futur no tant llunyà com el de la línia orbital, i segons preveu el Pla de Transport de Viatgers de Catalunya (PTVC), hi haurà també una línia que permetrà anar directament des de Molins de Rei fins la UAB, sense passar per Barcelona. Això és possible a causa d’un ramal, ara en desús per a viatgers, que connecta l’estació del Papiol amb la de Rubí. Actualment els estudiants molinencs que volen anar fins la Universitat Autònoma de Barcelona en transport públic han d’agafar un tren fins a Castellbisbal, i allà fer transbord a un altre tren (fins ara de la línia R7 i a partir d’avui de la R8), amb l’inconvenient que la línia, tant abans del canvi com després, té una freqüència de pas de 60 minuts. La situació d’incomunicació en transport públic de la nostra vila amb el Vallès, i especialment amb la Universitat Autònoma, és sovint criticada pels molinencs.

Xarxa completa de "Rodalies de Catalunya" Barcelona. Feu clic per ampliar

Més canvis en l’horitzó

El canvi arriba menys de 2 mesos abans que totes les línies de Rodalies (amb excepció de la línia R8) s’estronquin durant l’agost. Com ja ve sent habitual, s’aprofitaran els mesos d’estiu per executar obres. Si l’any passat el tall ens afectava relativament poc (els trens tenien destinació Badalona en comptes de Manresa, però anaven a Barcelona igualment), aquest any en serem dels més perjudicats. A causa d’unes obres que es fan a Sants per col·locar un calaix de formigó que cobreixi les vies, la circulació de trens s’haurà de tallar completament. Dels tres túnels que travessen l’estació de Sants, només un (el d’Alta Velocitat) no es veurà afectat.

Així doncs, els trens de la línia principal que comunica Molins de Rei, la R4, acabaran el recorregut a l’Hospitalet, mentre que els trens de la R1 es quedaran a l’Estació de França i no arribaran a Molins de Rei durant els dies que duri el tall. Per arribar a Barcelona caldrà fer transbord al Metro a Cornellà o L’Hospitalet. Es donarà també una situació curiosa, que és que veurem passar trens Regionals per la nostra línia, perquè seran desviats per allà durant aquests dies. L’afectació tindrà lloc del 4 al 24 d’agost.

Recomanacions personalitzades