La història de Molins de Rei a l’Arxiu Requesens ja es pot consultar a l’Arxiu Nacional de Catalunya

L’Arxiu Nacional de Catalunya ha incorporat al seu fons l’arxiu nobiliari del Palau de Requesens, fins ara en mans de la Companyia de Jesús. El conjunt documental recull gran part de la història de Molins de Rei i ara serà de fàcil accés pels investigadors a l’Arxiu Nacional de Catalunya.

L'alcalde de Molins de Rei va assistir a l'acte de cessió de l'Arxiu, presidit pel conseller de Cultura, Ferran Mascarell // Ajuntament de Molins de Rei

Els documents cedits per la Companyia de Jesús tenen una gran rellevància històrica ja que és l’arxiu nobiliari més important de Catalunya i de tota la mediterrània durant l’Edat Mitjana i Moderna. Els Requesens van tenir un paper principal en l’Administració reial del segle XV i, de fet, la branca familiar dels Requesens barons de Molins de Rei i Castellví de Rosanes va ser una de les més destacades per la seva relació amb la monarquia dels Àustries.

Per a Molins de Rei, l’Arxiu Requesens constitueix el principal testimoni de la seva història des de 1430, any de la donació de Molins de Rei a Galceran de Requesens per part del rei Alfons el Magnànim, fins a mitjan segle XIX, una vegada iniciada la liquidació definitiva de la baronia.

A l’Arxiu, ara cedit a l’ANC s’hi conserven els documents referents a la propietat i privilegis reials sobre la baronia, que en determinats moments incloïa Sant Creu d’Olorda, Sant Bartomeu i Castell Ciuró, l’administració dels seus béns, les relacions amb les famílies molinenques, l’administració dels monopolis, l’administració de justícia i el nomenament de càrrecs municipals.

L’acte de cessió del fons documental de l’Arxiu del Palau Requesens a l’Arxiu Nacional de Catalunya es va celebrar el passat divendres 17 de juny. El director de l’Arxiu Nacional, Josep Maria Sans i Travé,

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va agraïr a la Companyia de Jesús “la generositat i confiança mostrada” amb la cessió de les 4.682 unitats documentals que conformen l’Arxiu del Palau Requesens. Mascarell va ressaltar la importància de l’acord: “Estem ratificant el domini públic d’aquest material a disposició dels investigadors i de tothom qui vulgui conèixer la nostra història”.

A l’acte també van ser-hi presents l’alcalde de Molins de Rei, Xavi Paz, i Josep Fernández Trabal, responsable de l’àrea de fons privats i històrics de l’ANC i autor del llibre sobre la història medieval de Molins de Rei, editat per l’Ajuntament de Molins de Rei l’any 2005.

Recomanacions personalitzades