R(teatre)D fa el salt a un gran escenari amb “Dios” de Woody Allen

R(teatre)D torna als escenaris aquest cap de setmana apostant de nou per Woody Allen. Aquest cop, però, el grup fa un important salt, deixa els espais ‘alternatius’ i aterra al Teatre de La Peni, amb una vintena d’actors sobre l’escenari.

Cartell de l'obra (feu clic per baixar-lo - PDF)

La companyia R(teatre)D ha demostrat al llarg dels anys la seva predilecció per Woody Allen. Sense anar més lluny, l’última representació que va fer la companyia molinenca el setembre passat va ser justament un recull de textos del cèlebre cineasta. I si ens remuntem onze anys enrere, veiem com R(teatre)D portava als escenaris l’obra que podrem veure ara: Dios.

És cert que a Allen se’l coneix per la seva feina al cinema (sigui com actor, director o guionista), però Woody Allen ha escrit també obres de teatre. És el cas de la comèdia que ara es representa, publicada originalment el 1975 sota el títol ‘God. A comedy in one act‘. Segons Roger Sàbat, responsable de la companyia i codirector de l’obra, “Dios té molts paral·lelismes amb la pel·lícula La última noche de Boris Grushenko, i també algunes semblances amb Poderosa Afrodita, ambdues pel·lícules escrites, dirigides i protagonitzades per Woody Allen.

El títol de l’obra és en castellà, però paradoxalment -i en línia amb l’absurditat que té tota l’obra- no sentirem cap frase en aquest idioma a l’escenari de la Peni. S’ha utilitzat la traducció al català que els propis actors es van encarregar de fer quan es va representar Dios per primer cop, l’any 2000, encara que “hem actualitzat algunes cosetes, per fer que l’obra estigui al dia de l’actualitat molinenca, i catalana“. Entre la representació que es va fer fa onze anys i la que podrem veure aquest cap de setmana hi ha un punt en comú molt important: en ambdues ocasions ha suposat “una mena de bateig de fusta per molts dels actors i actrius que hi surten perquè és el primer cop que actuaran dalt d’un escenari”, explica Roger Sàbat, que enguany dirigeix l’obra conjuntament amb Xavi Gardés.

Aquesta és una obra molt significativa per la companyia, ja que va ser la posada en escena de Dios el que va engrescar Sàbat a començar a fer classes de teatre a través d’R(teatre)D. “Amb aquesta obra celebrem el desè aniversari dels cursos de teatre a Molins de Rei“, assegura.

Es dóna el cas que aquest any als cursos d’R(teatre)D hi ha entrat molta gent nova, fent que creixés considerablement el nombre d’alumnes; aquest és també un dels motius que van portar al professor a decantar-se per reposar l’obra. És una comèdia amb més de vint personatges diferents, amb moltes entrades i sortides, molt de moviment, i per damunt de tot, molt d’humor. Gairebé una vintena d’actors i actrius, formats durant aquest curs a les classes de la pròpia companyia, seran els encarregats de donar forma al que Woody Allen va escriure en el seu moment sobre el paper. Alguns d’ells porten anys fent classes i actuant amb R(teatre)D, mentre que d’altres han arribat aquest mateix any. Però cap dels alumnes que hi ha ara mateix havia fet mai cap actuació amb R(teatre)D en un teatre pròpiament dit. Havien actuat a l’antiga Sala Gòtica, al clausurat edifici del Molí o al mateix carrer, però actuar en un teatre com és la Peni els ve de nou. Aquí trobem un altre paral·lelisme: quan es va representar l’any 2000 també es va fer al teatre de La Peni.

L’obra es representarà aquest dissabte i diumenge a les 21 i 19 hores respectivament al teatre de La Peni – Joventut Catòlica. Les entrades, que es podran comprar a les mateixes taquilles del teatre abans de les funcions, tenen un preu de 8’5€. Un preu més alt del que havien tingut fins ara les obres de la companyia, degut al canvi d’espai escènic, però que és més baix que el que acostumen a tenir totes les obres que es fan als teatres de la vila.

El canvi d’espai escènic no té res a veure amb els problemes apareguts darrerament a l’edifici del Molí: des del primer moment en què es va plantejar de reposar l’obra ja es va pensar en tornar a l’escenari on es va representar originàriament. El Molí, a més de ser l’espai on la companyia ha fet darrerament les seves representacions, també és el seu local d’assaig i aula de teatre. La companyia s’ha salvat pels pèls de quedar-se sense espai d’assaig a pocs dies de l’estrena: l’Ajuntament va decidir tancar l’edifici degut al seu mal estat, i des de llavors s’ha pogut seguir assajant al propi teatre de la Peni.

Recomanacions personalitzades