L’endeutament de l’Ajuntament creix un 21,4% al 2010

L’endeutament de l’Ajuntament de Molins de Rei és de 848 euros per habitant al 2010. És una xifra un 21,4% superior a la del 2009 i es situa molt per sobre de l’endeutament mitjà de la resta de consistoris del Baix Llobregat.

De 699 euros d’endeutament per habitant a finals del 2009 a 848 un any després, un increment del 21,4% és el que ha registrat el darrer informe trimestral del Fòrum Empresarial del Llobregat, a partir de dades del Ministeri d’Economia.

Aquesta xifra es situa per sobre de les ciutats que envolten Molins de Rei. L’endeutament mitjà per habitant al Baix Llobregat és de 486 euros, pràcticament la meitat de l’endeutament de l’Ajuntament de Molins de Rei. A la resta d’ajuntaments de la comarca el deute també ha crescut, però ho ha fet un 5,4% de mitjana, lluny del 21,4% de Molins de Rei.

El creixement de l’endeutament es deu, en part, a un crèdit d’un milió d’euros que es va demanar a finals de l’any passat, com es va explicar al ple extraordinari del mes de novembre. D’aquesta manera, i segons les dades fetes públiques en aquell ple municipal,el nivell d’endeutament de l’Ajuntament era del 75,45% en aquell moment. El regidor de Finances quan es van discutir els pressupostos de l’any passat, Enric Franch, va defensar-lo com necessari per “poder mantenir a flot l’Ajuntament”. Xavi Paz, recent estrenat alcalde i en aquells moments líder de la oposició, assegurava al novembre passat que demanar el crèdit d’un milió d’euros “hipoteca l’Ajuntament per l’any vinent”.

Endeutament per habitant dels ajuntaments de l’Hospitalet i Baix LLobregat. 2008-2010 // FEm LLobregat a partir del Ministeri d’Economia i Hisenda.

Per sobre de Molins de Rei tenen una ràtio de deute per habitant més alta a Vallirana, amb 975 euros, seguit de Sant Esteve Sesrovires, amb 942, i Corbera de Llobregat, amb un endeutament de 918 euros per habitant. En l’extrem oposat destaca Cornellà de Llobregat, amb un deute per habitant de 113 euros. En total, els municipis de l’Hospitalet i el Baix Llobregat acumulaven, en acabar el 2010, un endeutament de 513 milions d’euros.

Quant a la progressió del deute, mentre municipis com Santa Coloma de Cervelló l’han reduït pràcticament a la meitat, els majors augments corresponen a  Sant Climent de Llobregat i Begues. En el cas de Sant Climent de Llobregat, l’endeutament total ha passat dels 655.000 euros a 3.228.000, fet que explica que la mitjana per habitant hagi passat de 178 a 845 euros. En el cas de Begues, en els dos últims anys el deute ha crescut un 263 per cent. L’increment de Molins de Rei es queda en un 21,4%.

 • Fernando

  El Llaç publica al seu facebook: Segons han confirmat a El Llaç fonts de l'Ajuntament de Sant Esteve Sesrovires la nova gerent d'aquest consistori és la molinenca Genovava Català i Bosch, ex gerent de l'Agència Catalana de Residus. Aquesta hauria estat una de les condicions imposades per ICV per pactar amb el PSC en aquest municipi.

 • pepi

  Si que gestionàven bé l’Arcas i Cia!!!! d’aquest deute qui percentatge correspon als contractes a familiars i amics?
  Aquest és l’herència del tripartit! Ara a veure qui ho arregla!!!!

 • pepi

  Quina vergonya! sortim a rànkings de la vergonya: la Fiscalia està darrera nostre; l’Oficina Antifrau també; la Sindicatura de Comptes ídem, i fins hi tot el Síndic d Greuges!!!
  A la Diputació estan fins els nassos de Molins de Rei.
  On ens han col·locat l’Arcas i Cia. quin control feien de las regidories que havien de governar!!!!
  Les urnes li han passat factura, ara només queda que siguin els tribunals.

 • Pere

  Les urnes han pasat factura a IC i a ERC, pero hem de recordar que CiU tambe ha tingut regiduries durant 8 anys i es igualment culpable des desgavell.

 • Manolo

  Endeudados hasta el cuello. Este es el resultaddo de la buena gestión de ICV en Molins de Rei.
  Así claro que se pueden pagar sueldazos de más de 60.000Euros a los amigos.
  Ahora toca a los pobres contribuyentes de Molins pagar tantas fechorías. Muchos nos tendremos que apretar un poco más el cinturón. Nos subirán el IBI sin tener en cuenta para nada la situación actual de la economía porque hay que que tapar el agujero que los sinvergüenzas han creado.

  Espero que este nuevo alcalde pida una auditoría inmediatamente porque seguro que se va a encontrar con más de una sorpresa desagradable.
  Tantos años (23) haciendo lo que les venía en gana nos han llevado a esta situación. Hasta cuándo tanta desvergüenza? No se puede pedir responsabilidades al IVAN y sus secuaces?