L’endeutament de l’Ajuntament creix un 21,4% al 2010

L’endeutament de l’Ajuntament de Molins de Rei és de 848 euros per habitant al 2010. És una xifra un 21,4% superior a la del 2009 i es situa molt per sobre de l’endeutament mitjà de la resta de consistoris del Baix Llobregat.

De 699 euros d’endeutament per habitant a finals del 2009 a 848 un any després, un increment del 21,4% és el que ha registrat el darrer informe trimestral del Fòrum Empresarial del Llobregat, a partir de dades del Ministeri d’Economia.

Aquesta xifra es situa per sobre de les ciutats que envolten Molins de Rei. L’endeutament mitjà per habitant al Baix Llobregat és de 486 euros, pràcticament la meitat de l’endeutament de l’Ajuntament de Molins de Rei. A la resta d’ajuntaments de la comarca el deute també ha crescut, però ho ha fet un 5,4% de mitjana, lluny del 21,4% de Molins de Rei.

El creixement de l’endeutament es deu, en part, a un crèdit d’un milió d’euros que es va demanar a finals de l’any passat, com es va explicar al ple extraordinari del mes de novembre. D’aquesta manera, i segons les dades fetes públiques en aquell ple municipal,el nivell d’endeutament de l’Ajuntament era del 75,45% en aquell moment. El regidor de Finances quan es van discutir els pressupostos de l’any passat, Enric Franch, va defensar-lo com necessari per “poder mantenir a flot l’Ajuntament”. Xavi Paz, recent estrenat alcalde i en aquells moments líder de la oposició, assegurava al novembre passat que demanar el crèdit d’un milió d’euros “hipoteca l’Ajuntament per l’any vinent”.

Endeutament per habitant dels ajuntaments de l’Hospitalet i Baix LLobregat. 2008-2010 // FEm LLobregat a partir del Ministeri d’Economia i Hisenda.

Per sobre de Molins de Rei tenen una ràtio de deute per habitant més alta a Vallirana, amb 975 euros, seguit de Sant Esteve Sesrovires, amb 942, i Corbera de Llobregat, amb un endeutament de 918 euros per habitant. En l’extrem oposat destaca Cornellà de Llobregat, amb un deute per habitant de 113 euros. En total, els municipis de l’Hospitalet i el Baix Llobregat acumulaven, en acabar el 2010, un endeutament de 513 milions d’euros.

Quant a la progressió del deute, mentre municipis com Santa Coloma de Cervelló l’han reduït pràcticament a la meitat, els majors augments corresponen a  Sant Climent de Llobregat i Begues. En el cas de Sant Climent de Llobregat, l’endeutament total ha passat dels 655.000 euros a 3.228.000, fet que explica que la mitjana per habitant hagi passat de 178 a 845 euros. En el cas de Begues, en els dos últims anys el deute ha crescut un 263 per cent. L’increment de Molins de Rei es queda en un 21,4%.

Recomanacions personalitzades