Xavi Paz: "Els ciutadans han perdut la confiança en l'Ajuntament"

El líder de l’oposició, Xavi Paz, es presenta per segona vegada a les eleccions. El cap de llista del PSC critica l’opacitat dels comptes, acusa a l’Ajuntament d’haver perdut la confiança de la ciutadania i proposa el “bon govern” com a solució.

Xavi Paz va donar a conèixer l'existència de l'auditoria de la Diputació en roda de premsa // David Guerrero

– Edat: 39 anys

– Estat civil: Viu en parella

– Barri on viu: La Granja

– Treballa de director gerent del Patronat Municipal d’Esports de Gavà

– Va estudiar fisioteràpia

– Quan era petit, volia ser de gran fisioterapeuta esportiu

– Es considera creient? No especialment.

– Un defecte: Segurament molts. – Una virtut: La tenacitat per aconseguir els objectius plantejats.

– Racó favorit de Molins de Rei: Collserola.

– Si ha de quedar amb algú a Molins ho fa on li proposin

– Un lloc per escapar-se fora de Molins: Llafranc o qualsevol poble de muntanya dels Pirineus.

– Aficions: Ciclisme, lectura, els diaris, cinema i els amics.

– Un llibre: “El món d’ahir” d’Stefan Zweig

– Una película: “El club de los poetas muertos” – Un programa o sèrie de televisió: “Hermanos de sangre”

– Una cançó: “The river” de Bruce Springsteen

– Un esport: Dos, l’atletisme i el ciclisme.

– Un viatge que recordi especialment: El penúltim que vaig fer amb la dona als Estats Units.

– Una foto que s’emportaria al despatx d’alcaldia: Cap, no tinc fotos als despatxos.

Es presenta per segona vegada a les eleccions. De què li han servit els quatre anys a l’oposició?

Per conèixer amb molta més intensitat les necessitats i desitjos de Molins de Rei. Alhora, he mostrat la meva forma de treballar, la rigorositat al fer propostes i la capacitat d’arribar a acords amb la resta de forces polítiques quan ha estat necessari.

Què és el pitjor que ha fet l’Ajuntament durant la darrera legislatura?

Perdre la confiança dels ciutadans, convertir l’Ajuntament en una administració que no és facilitadora ni treballa colze a colze amb els ciutadans i els sectors econòmics de la vila. En moltes ocasions s’ha convertit més en un entrebanc que en un facilitador.

Com es recupera la confiança?

Canviant coses, el que nosaltres diem aplicar els principis del bon govern, que hem anat detallant al llarg de la campanya. Això vol dir recuperar la confiança de tots els treballadors, fer que l’Ajuntament sigui una administració que funcioni i estigui al servei dels ciutadans, empresaris i entitats.

El bon govern passa per recuperar la figura d’intervenció?

Intervenció hem de tenir, és obligat tenir Intervenció i Secretaria. Han de ser presents per validar els comptes i els aspectes jurídics que aprovi el govern municipal.

De tot el que ha passat aquests mesos a l’Ajuntament, quin fet és el que considera més greu?

La opacitat en la que s’ha treballat en molts moments i la poca valentia de clarificar els diversos dubtes que han anat sortint. Nosaltres mai hem dit que hi hagi un forat a l’Ajuntament, el que hem dit és que no poden demostrar objectivament els dubtes que s’han creat. L’alcalde ha posat opacitat en allò que s’ha de fer amb transparència. El que més destaca de l’informe de la Diputació és que no es pot pronunciar en molts aspectes perquè falta informació.

Té por d’arribar a governar l’Ajuntament i trobar-lo pitjor del que aparenta?

Sense dubte, per això tenim el compromís concret i clar de fer una auditoria per conèixer amb exactitud en quin estat es troben les finances municipals actualment.

Alguna cosa també hauran fet bé, no?

Així és, i ho hem reconegut quan ho han fet. En els últims 8 anys hem recolzat en reiterades ocasions la tasca del regidor Xavier Montserrat i li hem donat el nostre suport en polítiques socials. També en algun moment hem recolzat obres que creiem que s’han fet bé, com la rehabilitació de la sala Gòtica. I encara que li queda molt per recórrer, l’àrea de Promoció Econòmica també ha millorat perquè hi havia algú que ha començat a canviar les coses.

La marxa de molts dels regidors d’Iniciativa que han governat aquesta legislatura, els beneficia o els perjudica?

Ho veurem diumenge, però evidencia que el govern no ha estat ben liderat, amb moltes picabaralles i un clar desgavell intern. Nosaltres ho portem destacant des de fa molt temps i a última hora ho han acabat reconeixent, fins i tot, entre ells. Aquest govern deixa moltes assignatures pendents com el Pla de Mobilitat i el Pla d’Habitatge. Han estat més importants les picabaralles que els acords i el projecte unitari de vila.

El seu equip, amb alguns membres sense experiència política, està preparat per dirigir un ajuntament?

Té poca experiència en governar Molins de Rei, però molts de nosaltres hem governat des de la part tècnica altres ajuntaments. Tenim l’experiència del nostre món professional i estem convençuts de que l’experiència combinada amb la capacitat de crear un equip per tirar endavant la funció tècnica.

Alguns partits acusen al PSC de presentar poques propostes concretes en el seu programa electoral.

Accepto que no estiguin d’acord amb les propostes, però no accepto que diguin que no en tenim. Aquesta gent hauria de millorar la seva capacitat d’escolta i haurien d’acceptar que realment les hem fet. Hem fet una infinitat de propostes al llarg dels quatre anys a l’oposició i a la campanya hem fet moltes propostes concretes com respondre al ciutadà en 15 dies, bonificacions a determinats comerços, fer una auditoria d’inici, marcar clarament les prioritats en matèria inversora… La resta han fet llargues llistes com si fossin al 2003 o al 2007 i ja saben que són incapaços de complir-les en els propers quatre anys.

La situació econòmica actual presenta un panorama bastant negre. Quines inversions prioritzaran?

La zona esportiva del Canal que ha de poder encabir diversos serveis pels diferents col·lectius existents. Per nosaltres, el millor homenatge que podem fer a la història industrial de Molins de Rei i la plataforma que va aconseguir mantenir dempeus El Molí, és traslladar la biblioteca a aquest espai. En aquest cas hi ha dues forces polítiques que defensen que la nova biblioteca es faci a la plaça de la Llibertat.

Espera obtenir un creixement de vots en aquestes eleccions?

Estem en la millor de les situacions i hem fet tot el possible per obtenir una victòria àmplia i, per tant, crec que l’escenari polític marcarà clarament l’autèntica idea del canvi a millor, tot i que algunes forces polítiques se la vulguin fer seva al mateix temps que són responsables de la mala gestió i la manca de lideratge polític dels últims anys.

L’escenari electoral apunta a que serà obligatori pactar per crear un govern estable. Amb qui estan predisposats a pactar?

Estem predisposats a parlar amb totes les forces polítiques que acceptin els compromisos concrets que hem adquirit a la campanya electoral. Estem disposats a parlar de consensos amb tots els partits, però sempre partint de la base del nostre programa electoral.

Quin programa electoral és més proper al vostre?

Hi ha partits polítics que des del govern són igual de responsables que els seus socis –Esquerra Republicana i Iniciativa- però en canvi han promès una auditoria. Nosaltres també ho hem fet. Amb la incertesa dels comptes públics, no podem començar una nova etapa sense la condició bàsica de fer una auditoria.

Com podria afectar això al proper mandat?

Nosaltres estem prometent molt poques inversions fins que no tinguem el coneixement exacte dels números. Ells continuen presentant projectes de més de 10 milions d’euros com la biblioteca. Nosaltres creiem que el projecte s’ha de replantejar. Però hem de tenir en compte que el canvi es pot aconseguir a través de molts aspectes que no toquen necessàriament sempre matèria econòmica.

Es mostraran oberts a pactar amb tothom?

Iniciarem converses amb totes les forces polítiques, fins i tot amb els que han dit que no tenen cap interès en parlar amb nosaltres. Són ells els que han d’explicar a la ciutadania perquè volen prescindir de la majoria de molinencs que recolzaran al meu equip.

En projectes com el de la biblioteca i l’auditoria demostra que té punts en comú amb CiU. Veu amb bons ulls la sociovergència?

No em vull decantar per cap aliança sense veure els resultats. Els programes electorals es poden consultar i la gent pot veure amb qui tenim més coincidències i amb qui menys. Per a nosaltres, l’auditoria i la biblioteca són prioritàries. Ens alegra sentir que hi ha altres forces polítiques que també pensen en aquest aspecte mentre que altres no adapten els seus projectes a la situació econòmica.

S’ha de respectar la llista més votada?

Sí. També és veritat que la llista més votada ha de tenir capacitat d’arribar a acords amb la resta de forces polítiques.

Recomanacions personalitzades