Àlex Maymó: "Crec que l'actual democràcia no és gaire democràtica"

Fa quatre anys la CUP va ser l’autèntica revelació al aconseguir un regidor. Quatre anys després, amb un balanç de feina feta positiu, marcant un estil d’oposició diferent al que s’havia fet fins ara, Àlex Maymó repeteix com a cap de llista. No és considera polític i aposta per una democràcia “treballada des de la base perquè la ciutadania es senti identificada”. Amb aquesta entrevista continua el cicle d’entrevistes de Viu Molins de Rei als candidats a les eleccions del 22 de maig.

– Edat: 29

– Estat civil: Solter i sense fills

– Barri on viu: Font dels Casats

– Treballa de administratiu

– Estudia estadística a la Universitat de Barcelona

– De petit, volia ser de gran pagès

– És creient?: No – Un defecte: Sóc massa tossut – Una virtut: m’agrada marcar-me reptes per després superar-los.

– Racó favorit de Molins de Rei: Qualsevol indret de Collserola

– Si ha de quedar amb algú a Molins ho fa a la Plaça de l’Ajuntament

– Un lloc per escapar-se fora de Molins:  Els Ports de Besseit

– Aficions: Ciclisme i muntanya – Un llibre:  Indigneu-vos d’Stéphane Hesell

– Una película: También la lluvia d’Icíar Bollaín – Un programa o série de televisió: No tinc TV

– Una cançó: Canviarem la història de Inadaptats – Un esport: Ciclisme

– Un viatge que recordi especialment: Un a la zona dels Dolomites dels Alps italians.

– Una foto que s’emportaria al despatx d’alcaldia: Una del Camell amb la Plaça de l’Ajuntament.

La CUP porta quatre anys a l’ajuntament amb un regidor, com va ser la seva arribada?

Ha estat un període d’aprenentatge ràpid. La veritat és que ho hem portat amb molta il·lusió ja que entrar a l’ajuntament va ser un gran èxit.

Com valora la seva estada a l’ajuntament?

Crec que ha estat positiva en el sentit de que hem aprés molt. Tant jo com l’assemblea del partit. Ara som un grup de persones molt informats sobre com funciona l’Ajuntament. Com a aspecte negatiu, hem vist que s’han fet moltes coses molt allunyades d’un bon govern.

Ha copsat la distància de la que molta gent parla entre polítics i ciutadans?

Potser aquesta distància no és tant gran si parlem del món local. Tot i això, a vegades és cert que les polítiques de l’actual govern estan allunyades de la gent del carrer.

Al seu blog has publicat els sous d’altres regidors, els ingressos dels grups municipals, la xifra d’assistència als plens dels teus companys i moltes coses més d’aquesta tipologia. Això ha influït en la relació que té amb la resta de regidors?

Evidentment, tinc relacions dolentes i no tant dolentes amb la resta de regidors. Jo com a mínim he intentat tenir un tracte educat i cordial amb la resta de companys encara que, comprenc que ells es poden sentir atacats per fer públics aquests documents. També s’ha de dir que ells també ens han atacat a nosaltres. De totes maneres, sóc molt poc rancorós en la vida personal i tampoc ho seré en la vida política.

Què és la democràcia per vostè?

El poder pel poble. Crec que l’actual democràcia no és gaire democràtica. Estem en una societat on els mitjans de comunicació tenen gairebé el poder i, aquests, estan dirigits per interessos econòmics. Creiem que s’ha de treballar des de la base per que la ciutadania realment es senti identificada amb la democràcia.

Com és que fan campanya de nit?

Hem fet una paradeta informativa a la zona del Foment ja que és on hi ha més gent jove. Entenem que també s’ha d’arribar a la gent jove i motivar-la a votar. Creiem que som la candidatura més preparada per representar al grup que ho està passant pitjor, la gent jove.

Parleu molt de no externalitzar els serveis de l’ajuntament però d’on penseu treure els diners per poder-ho fer?

No podem acceptar que les treballadores de la neteja, les quals fan un servei municipal, cobrin 700 euros al mes. És qüestió de voluntat política. Amb l’augment de salaris pels polítics que es va aprovar fa quatre anys es podria tenir a altres treballadors de l’Ajuntament amb un salari digne.

Un altre dels punts del vostre programa es intentar fer polítiques que millorin l’accés dels joves a la primera vivenda. Què proposa?

Per una banda, s’ha de desenvolupar el reglament d’habitatges buits per després intentar que tots els propietaris col·laborin en la borsa de lloguer municipal. Per l’altra banda, la CUP proposa que s’apliqui el model de cooperatives amb dret d’ús que s’utilitza als països nòrdics. Això significa que l’ajuntament cedeix solar a persones que es constitueixen com a cooperativa, aquests construeixen l’edifici arribant a un acord amb alguna constructora per després pagar un lloguer de per vida a l’administració. L’administració després ha d’exigir que aquests lloguers siguin de llarga duració, fins i tot que es puguin heretar.

Vostè esta d’acord amb el moviment okupa?

El moviment okupa és molt divers, per tant no tots els okupes són iguals. Dir que estem a favor o en contra de tots els okupes es com dir que estem a favor o en contra de tots els metges. El que també s’ha de dir és que el moviment okupa neix en contra de l’especulació i que estar estar en contra dels okupes és molt fàcil però estar en contra dels qui especulen no tant.

Com creu que evolucionarà el vot independentista i com es pot fragmentar degut a l’aparició de nous partits com SI?

Tot i que hi ha gent que vota en clau nacional, la majoria ho fa en clau local sense pensar en si ho fa en un partit independentista o no. Crec que en el cas de la CUP agafarem vots de gent que no és independentista.

És pot pensar que la vostra política és anti-sistema des de dins del sistema?

Quan a vegades em cataloguen de polític la veritat és que no em sento gaire identificat. La CUP va fer un pas valent per intentar canviar la política des de dins.

 • Enric Piera

  És molt extrany el que passa en aquests comentaris. Primer he contestat un comentari d´un altre lector. Hi havia 2 comentaris. Després, fa dues hores han esborrat el comentari d´aquesa persona, i per tant la meva resposta perdia tot el seu sentit. Després ha opinat aquest anònim dit "Teresa"…i quan obro per opinar em trobo que també han esborrat el seu comentari i ha aparegut un altre comentari d´aquesta tal "Teresa". Algú em pot explicar què està pasant…perque el debat era interessant, però si s´esborren els comentaris…salut !!

  • viumolinsderei

   Jo li explico senyor Piera. Quan una persona utilitza l'opció correu brossa el comentari surt de la pàgina al moment i entra en una cua de moderació. Després, nosaltres els llegim i decidim si són encertats o no. Disculpi les molèsties.

 • Enric Piera

  Per cert, aquest anònim, dit "Teresa" que pulul.la per les xarxes molinenques: diu que és utopia les cooperatives amb dret d´ús…i al nord d´Europa funcionen…El seu argument no es sosté. A la pregunta "de donde se sacan los dineros" la resposta és molt clara: Els diners per finançar la construcció només es paguen una vegada, no com ara, amb el suposat "mercat lliure" que de lliure no te rés, perque una hipoteca paga fins i tot 3 vegades el cost real de la construcció, benefici només pels bancs. Després amb cada compravenda ( aquest utòpic "mercat lliure" ) altres persones tornen a pagar un altre cop durant tota la seva vida fins a 3 vegades més aquest habitatge…o sigui, que en 60 anys els bancs han ROBAT 4 vegades el valor de les propietats…VISCA LA UTOPIA NEOLIBERAL. La justícia per les persones és que un DRET com és la vivenda es pagui només una vegada si és de compra i si és de lloguer millor que millor ( a preus barats ). Hi ha qui com la "Teresa" es preocupa dels interessos de la Banca, hi ha qui, com la CUP, s´interessa pels interessos de les persones.

  • Teresa

   Tanto rollo y no responde a la pregunta, Repito ! , ¿ Quien pone el dinero? , ¿ Quien paga a constructor?

   • Teresa

    Sr. Enric Piera Pachon , Voy a confesarle una intimidad, en las pasadas elecciones municipales voté a la CUP, y en estas me quedaba la duda, pero Ud. afortunadamente me la ha despejado.
    Tendré que dar mi brazo a torcer y dar la razón a los de EN que en la revista (gratis) El grill, les catalogan de "Mala educacion"
    En el foro de CIU, Opinión/Domenech/6-5-2011, con la escusa de ser compañero de estudios en la UB del maestro Sr. Domenech, me machacó hasta la saciedad, con el tema de mi identidad, sin tener que ver eso nada con el tema del foro, y ahora parece que aún con sus 43 años, vuelve a las andadas con las mismas chiquilladas. Ahora lo tengo claro, Ud. no está a la altura de pertenecer en el 17º de la lista de la CUP, Esta vez no voy a votar CUP.
    Repito : ¿ De dónde saldrán los dineros para las misas?, Los curas, igual que los constructores no se ponen en marcha sino tocan en contante y sonante. Lastimosamente la mayoría de los mortales nacemos sin ningúna vivienda debajo del brazo y si queremos una, tenemos que pedir dinero.

 • Carles
 • Pepita

  Àlex enhorabona, la vostra formació ha estat l'única que ha practicat la transparència, gràcies a tu hem sabut com funciona l'Ajuntament, gràcies per la feina feta aquests quatre anys

 • Xavi

  No sòc ideologicament proper al plantejament d'aquesta grup, no sòc independentista. Però estic d'acord amb que anar a votar un cop cada 4 anys i esperar que t'omplin les busties de programes, activitats en els quinze dies de campanya, amb globos, inflables, etc em sembla que als que ja tenim una edat ens entristeix.
  Felicito a l'equip del CUP perquè realment han estat fidels al seu programa, han treballat els quatre anys i amb els pocs calès que recullen de la seva tasca política han fet molt per la democràcia a Molins de Rei. Estic segur que reculliran la collita aquestes eleccions. Només gràcies per la vostra tasca.

 • Enric Piera

  Teresa o "Tereso", vostè és un anònim que es dedica a criticar a tots els partits. Per tant la seva credibilitat pel que fa a la seva intenció de vot passada o futura és zero. jejeje…Salut !!

 • Teresa

  Sr. Enric Piera Pachon ,
  Repito : En las pasadas elecciones municipales de hace 4 años voté a la CUP.
  En la revista (gratis) El grill, les catalogan de "Mala educacion"
  En el foro de CIU, Ud. me machacó hasta la saciedad, con el tema de mi identidad, sin tener que ver eso nada con el tema del foro, y ahora parece que aún con sus 43 años, vuelve a las andadas con las mismas chiquilladas. Siga , siga así,…
  Repito : Ud. por su "mala educación" no está a la altura de pertenecer en el 17º de la lista de la CUP.
  De una cosa estoy segura : Esta vez no voy a votar a los de la CUP.

 • Enric Piera

  Cansa molt que retalli i enganxi tota la estona els mateixos comentaris, suposada "Teresa". Critica a CiU, a la CUP, al PSC, a tothom. però no aporta cap motiu. Encara espero que aporti alguna opinió digne de ser rebatuda o comentada…només des de l´anonimat intenta fer "sang i fetge"…li recomano una sessió de Telecinco…millor l´original que no transformar aquest mitjà de comunicació el el plató de Sálvame. Penso que vostè és molt maleducat senyor jubilat. No se que guanya així…be…sí…empastifar tot el que toca…salut !!

 • Pingback: La Cup tanca la campanya Rumb al bar | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: 11 dels 21 regidors de l'Ajuntament de Molins de Rei s'acomiaden del ple municipal | Viu Molins de Rei()