Sant Feliu de Llobregat celebra les Festes de Primavera

Des d’aquest divendres, 6 de maig, i fins diumenge dia 8, Sant Feliu de Llobregat celebra les tradicionals Festes de Primavera, que inclouen la 53a Exposició Nacional de Roses i la 32a Fira Comercial i Industrial del Baix Llobregat.

L'Exposició Nacional de Roses porta a Sant Feliu gent de tota Catalunya // Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

L’Exposició Nacional de Roses, organitzada per l’Ajuntament de Sant Feliu, és un dels actes culturals més importants de l’any i un dels esdeveniments més emblemàtics de la ciutat. La mostra s’instal·larà novament al Palau Falguera, on es podran veure i olorar més de 10.000 roses (entre roses d’hivernacle, roses de jardí i rosers en flor) de més de 150 varietats diferents. Com ja és habitual, hi haurà roses procedents de diferents punts de Catalunya, Espanya, Europa i de la resta del món.

Amb un espai total de 15.000 m2, la mostra tindrà diversos espais repartits entre les estances interiors, els jardins i el Palau. Amb aquesta distribució, a més d’unir dos dels símbols més representatius de Sant Feliu, es busca obrir el Palau Falguera als ciutadans, que al mateix temps que visiten l’Exposició també poden gaudir de la bellesa arquitectònica de l’antiga residència del marquesat de Castellbell. L’entrada a l’Exposició és gratuïta i l’horari de visita és dissabte i diumenge, de 10 a 21h.

També en el marc de les Festes de Primavera s’organitza la 32a Fira Comercial i Industrial del Baix Llobregat, un gran aparador comercial que omplirà els principals carrers del centre de la ciutat de parades i estands de diverses activitats econòmiques i socials. Una de les novetats d’aquest any és la participació per primera vegada del Consorci de Comerç de Sant Feliu, òrgan que s’instal·larà a la plaça de la Vila. En l’edició d’aquest any, a la Fira Comercial i Industrial hi seran presents més de 120 expositors, del quals més del 50% són procedents del comerç i entitats locals. La Fira inclou una zona de degustació i tast de productes alimentaris i vins i també la Mostra d’Oficis Artesans ubicada al carrer de Pi i Margall.

Els actes comencen divendres a les 19h, quan l’artista plàstic santfeliuenc Ramon Puiggròs serà l’encarregat de fer el pregó de les Festes a l’Auditori del Palau Falguera. A les 20h, s’inaugurarà la 53a Exposició Nacional de Roses de Sant Feliu i la 32a Fira Comercial i Industrial del Baix Llobregat. Paral·lelament, al llarg del cap de setmana, la ciutat esdevindrà un gran escenari d’activitats culturals, esportives i de lleure, adreçades a tota la ciutadania.

L’Ajuntament també ha organitzat tot un seguit d’activitats culturals i de lleure en el marc de la programació general d’aquestes Festes de Primavera, amb un contingut molt divers, però totes elles amb un objectiu comú: la promoció de la rosa com a signe d’identitat de la ciutat.

La cultura tradicional i popular estarà representada amb la cercavila de gegantons i capgrossos, la mostra de colles de foc, el festival flamenc, les caramelles, les sardanes, així com tots els actes inclosos en el marc d’El Pati, la Mostra d’Activitats i Folklore Tradicional i Popular. També hi haurà espai per a la música i la gresca de la mà de la setena edició del Festival de Folk Buti+Farra+Sound. Cal destacar també una nova edició del Firajoc al parc Nadal, amb activitats lúdiques, jocs i tallers per a tots els infants.

El Palau Falguera recorda la figura de l’arquitecte i escriptor Manuel Sayrach

Coincidint amb l’inici de les Festes de Primavera, el divendres 6 de maig al Palau Falguera s’inaugura una interessant exposició que repassa la trajectòria personal i professional de l’arquitecte i escriptor Manuel Sayrach. Sota el títol “L’arquitectura nova de Manuel Sayrach. L’arquitecte de la Torre dels Dimonis”, s’obre a tota la ciutadania una mostra que recull fotografies, originals de dibuixos, peces de ceràmica, mobles i altres elements vinculats a la vida i obra de Sayrach. L’exposició estarà oberta fins al proper 24 de juliol.

Manuel Sayrach i Carreras (1885-1937) va néixer i va viure al barri de Sants de Barcelona, però també va tenir un vincle important amb la ciutat de Sant Feliu de Llobregat, on va morir a la residència familiar. Precisament ell mateix va reformar, quan encara era estudiant, la casa de la família a Sant Feliu, on va construir un mur simbòlic –El mur de la creació–, una pèrgola, un banc de pedra, una parella de gegants presidint una escalinata i dues torres a l’entrada. Utilitzant fragments de miralls, vidres de colors, carbons i el famós trencadís que Gaudí va incorporar al parc Güell, va resumir els set dies de la creació al llarg de 25 metres de mur, a través de formes simbòliques. Els dracs dels forjats van donar nom al lloc, la Torre dels Dimonis. Malauradament, la casa, ubicada en els terrenys que actualment ocupen la zona compresa des de la Biblioteca fins al Palau d’Esports i,des de les vies fins a la rambla Marquesa de Castellbell, va ser derruïda als anys 60.

La seva obra arquitectònica està molt influenciada per Gaudí, especialment en els aspectes ornamentals de caràcter simbòlic. Entre les seves obres més conegudes hi ha les dues cases Sayrach de Barcelona (avinguda Diagonal, 423-425, i carrer d’Enric Granados, 153-155).

Recomanacions personalitzades