Una fuita química obliga a evacuar a 300 treballadors d’una empresa del Prat

Una fuita química va posar ahir en alerta al Prat de Llobregat durant dues hores. Tot va quedar en un ensurt i no va provocar cap ferit.

La fuita d’àcid clorhídric es va produir per causes desconegudes a l’interior de l’empresa Clariant Ibérica quan passaven 17 minuts de les nou del matí. Poc després, Protecció Civil va activar el Plaseqcat, el Pla d’emergències exteriors del sector químic, minuts després de la fuita. La fuita es va convertir en un petit núvol tòxic que ràpidament es va desplaçar cap al mar i no va provocar cap ferit entre els treballadors de la pròpia fàbrica. Tot i això, 300 treballadors que en el moment de la fuita es trobaven a la zona de producció de la fàbrica van ser evacuats i confinats en un altre edifici de l’empresa. També van ser confinats per precaució uns cinquanta treballadors de la depuradora del Llobregat, que es troba al costat de la fàbrica on es va produir la fuita química.

Fins a l’empresa, que es dedica a la comercialització de productes químics, pigments i colorants, es van desplaçar set dotacions dels Bombers i efectius del SEM. Segons el portaveu de Clariant Ibèrica, “amb els equips interns de la fàbrica van poder solucionar la fuita de manera immediata”.  L’emissió gasosa que va convertir-se en núvol tòxic no va provocar cap ferit ni entre els treballadors de Clariant ni entre els veïns del Prat de Llobregat i els treballadors dels polígons de les rodalies, segons Protecció Civil. Tant sols alguns treballadors de la depuradora propera a la planta van notar alguna molèstia.

Dues hores després de la fuita es va desactivar el Plaseqcat, després de comprovar amb els propis operatius desplaçats a la zona i els programes informàtics de dispersió del núvol que no havia causat danys a ningú. Al migdia la normalitat era total a la fàbrica, però diferents tècnics van estar investigant les causes de la fuita durant tota la tarda. Les conclusions de la investigació encara es desconeixen.

Sense sirenes

El passat dijous totes les zones de Catalunya amb indústries químiques van activar les seves sirenes del pla d’emergències per comprovar el seu funcionament i familiaritzar als ciutadans del seu soroll. Tot i que alguns ciutadans es queixaven de la manca d’informació sobre com actuar quan s’escolten les sirenes, Protecció Civil va quedar satisfeta del seu funcionament. Ahir, cap de les sirenes es va activar al produir-se la fuita de Clariant ja que al polígon on es troba l’empresa no existeixen. Les sirenes es centren en zones poblades; en aquest cas, El Prat de Llobregat compta amb dues sirenes però Protecció Civil no va considerar necessari activar-les ja que el núvol tòxic es va desplaçar ràpidament a la mar sense passar per sobre del nucli urbà.

Recomanacions personalitzades