La velocitat variable es posarà en marxa a l'autopista després de l'estiu

El director del Servei Català de Trànsit, Joan Aregio, ha confirmat al Parlament de Catalunya que la velocitat variable es posarà en funcionament a l’autopista B-23 des de Molins de Rei fins a Barcelona després de l’estiu.

Els panells de velocitat variable ja funcionen a la C-31 i la C-32 // Generalitat de Catalunya

El nou Govern de la Generalitat continuarà posant en marxa el model de velocitat variable, tant criticat per alguns conductors, a les vies d’accés a Barcelona. La primera via que s’afegirà aquesta tongada serà l’autopista AP-2 / B-23 des de Molins de Rei fins a l’entrada a Barcelona per l’avinguda Diagonal.

La instal·lació de plafons per regular la velocitat serà un nou canvi en una via que en menys d’un any haurà vist passar la velocitat màxima de 80 a 120, quedant-se en els 100 km/h actuals després de que el ministeri de Foment obligués a rectificar a la Generalitat. Amb la velocitat variable, podrà regular-se la velocitat màxima en funció del trànsit i la contaminació entre els 100 i els 40 km/h.

A la B-23, li seguiran la C-31 i posteriorment entrarà en vigor a l’autovia A-2 entre Sant Vicenç dels Horts i el nus del Llobregat a l’entrada de la capital catalana. Joan Aregio considera que “la velocitat variable permet una gestió òptima del trànsit i es percep com una mesura justa per part dels conductors”, ha assegurat el director del SCT en la seva primera compareixença a la comissió d’Interior del Parlament de Catalunya.

D’aquesta manera, es desplegarà la velocitat variable a totes les entrades de la capital catalana després de que el tripartit ho fes inicialment al 2009 a la C-31 i C-32, al Baix Llobregat sud. El pressupost d’instal·lació de la velocitat variable als accessos de Barcelona tindrà un cost de 4,5 milions d’euros i es començarà a implantar després de l’estiu, sense un calendari encara definit. Està previst que el desplegament total de la velocitat variable s’enllesteixi durant aquesta legislatura.

  • Gerard

    De fet la B-23, l'antiga A-2 des de la Diagonal fins Martorell ja estava dotada de Control lineal -> senyals aspa-fletxa i velocitat variable. Que es regulava en qüestió de carrils adicionals, obres, congestió, també s'aplicava velocitats diferents. Però el SCT ho va deixar en desús a principis de la dècada passada. I ara sembla que sigui la gran novetat quan no ho és. Parlem d'una cosa que a la dècada dels 90 s'utilitzava molt i la gent no es queixava. Igualment ho trobo bé si s'aplica un bon software de gestió per regular correctament la velocitat calculant tots els paràmetres (meteorologia, obres, carrils addicionals, que entre Molins i Martorell deixa molt que desitjar) i no solament el d'aforament de la via. Una altre cosa que ja he fet arribar al SCT és que en hores vall estigui apagat el sistema per no consumir, ja que no fa falta utilitzar les velocitats variables, amb les genèriques n'hi ha prou.