L'hemeroteca de l'Arxiu Municipal es digitalitza i ja pot ser consultada a la xarxa

L’hemeroteca de l’Arxiu Municipal de Molins de Rei, amb documents i publicacions periòdiques d’entre 1843 i el 2001, s’ha digitalitzat i es pot consultar a través del web d’arxius del departament de Cultura de la Generalitat.

Capçalera del primer número del Llaç d'Unió (gener de 1957) // Arxiu Comarcal del Baix Llobregat

Amb la digitalització i difusió web de l’hemeroteca de l’Arxiu Municipal, es posa per primera vegada a disposició pública via web més d’onze mil pàgines digitalitzades, amb opcions de cerca i consulta íntegra dels documents. Qualsevol persona pot consultar l’hemeroteca digitalitzada. Només cal entrar al web http://xacpremsa.cultura.gencat.cat/pandora/molins.html

Per l’ampli i continuat abast temàtic i cronològic de la premsa digitalitzada, que permeten disposar de la visió periodística de l’evolució de Molins de Rei al llarg de més d’un segle, l’accés a aquesta documentació digitalitzada es converteix en consulta obligada per a la realització d’estudis i recerques sobre Molins de Rei, com també per al mateix interès cultural de la ciutadania.

En concret, es tracta de 575 números, 336 dels quals corresponen a El Llaç entre 1957 i 2001 (de 2002 i fins a 2008 es pot consultar a Premsa Comarcal Digital – ACPC) i 239 a les 16 publicacions periòdiques editades a Molins de Rei l’any 1843 (La Verdad) i entre 1897 i 1938 (El Eco del Llobregat, El Llobregat Federal, El Filtro, Enllà, Festa, Esclat Català, Guia de Molins de Rei català-esperanto, Àmfora, Foment, Germanor, Camins, Vida Social, Abrandament, Espartacus i Estudi), integrants de la “Col·lecció Hemeroteca Local de Molins de Rei”, que es conserva a l’Arxiu Municipal.

"La Verdad" és la primera publicació periòdica de Molins de Rei que es conserva a l'Arxiu Municipal amb data de 1843 // Arxiu Comarcal del Baix Llobregat

Els treballs de digitalització es van desenvolupar entre el juny i el desembre de l’any passat dins el projecte de digitalització del patrimoni documental de Catalunya, inclòs en els plans extraordinaris d’ocupació local. Les tasques de digitalització han estat possibles gràcies a la prèvia cessió i donació d’exemplars per part de persones i entitats de Molins de Rei, i la fusió en una única col·lecció dels exemplars existents al Museu i a l’Arxiu, i ha comportat també tasques de descripció dels números i de les capçaleres.

La digitalització es va realitzar a les dependències de l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat, dependent del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. La seva col·laboració ha permès disposar d’una versió digital per a preservació i d’una altra versió digital que incorpora reconeixement de caràcters per a consulta on-line, a partir del seu cercador, XAC_premsa (http://xacpremsa.cultura.gencat.cat/).

La digitalització i difusió web de l’hemeroteca de l’Arxiu s’ha completat amb una xerrada realitzada el passat dimecres 23 de març a càrrec de Jaume Guillamet. A la xerrada, celebrada al local social de Fòrum XXI, es van fer algunes consideracions sobre premsa i història per tal de contextualitzar i conèixer les publicacions objecte de digitalització i posar en valor la riquesa del patrimoni.

Amb la publicació d’aquests documents també es pretén incentivar la col·laboració de particulars i entitats per a la recuperació de nous exemplars de les publicacions digitalitzades, com també de publicacions editades a Molins de Rei i de les quals no es conserva cap exemplar, com és el cas del butlletí de caire humorístic Penya 120 HP.