Jordi Casas: Aire fresc i una nova manera de fer política

No hi ha cap dubte que la recent aparició de Solidaritat Catalana per la Indepèndència en la vida política de  Molins de Rei ha alterat força el panorama municipal. Sembla, a més,  que des que vàrem anunciar l’intenció de presentar-nos a les properes eleccions municipals i fer oficial la nostra candidatura, ha augmentat el nerviosisme per part d’algunes opcions polítiques que poden veure amenaçat el seu espai electoral amb aquesta nova aparició en l’escenari polític molinenc.

Fet aquest preàmbul, voldria deixar clar com a cap de llista de SI, que la nostra és una opció política que es presenta amb ànims de regenerar la vida política municipal amb la participació de gent nova i que en cap cas preten anar en contra de ningú, sino aportar un buf d’aire fresc a l’Ajuntament i una nova manera de fer política, lluny dels vicis que han caracteritzat la vida municipal durant els darrers anys.

No obstant, i com expressava a l’inici d’aquest text, algunes forces polítiques ubicades en el que podriem anomenar espai sobiranista, estan intentant qüestionar la presència de SI en la vida política municipal amb l’únic argument de no haver estat presents en l’organització de les consultes pel dret a decidir. Aquesta afirmació, a més de ser absolutament falsa, perque hi ha persones en la nostra candidatura que sí que hi van participar, té una resposta molt clara: SI no hi era perque senzillament encara no existia com a força política; ans al contrari, és precisament fruit, d’una banda, d’aquest procés de consultes i de la forta implicació de persones com l’actual diputat Alfons López Tena,  i de l’altra de la multitudinària resposta per part de la societat civil, expressada en la gran manifestació del 10-J, que neix Solidaritat l’estiu de l’any passat; és a dir, precisament, SI és filla d’aquest procés.

Però una cosa que comença a cansar, és aquesta dèria d’alguns d’expedir certificats del “bon” i del “mal” independentista, basats en el grau d’implicació en la famosa consulta que, segons ells, van tenir els membres que composen la  nostra candidatura, com si això fos motiu suficient per desqualificar-ne la participació en la vida política municipal. I posats a preguntar, jo també em demano si alguns han fet prou per la causa sobiranista del nostre país durant els darrers anys, al votar a favor de l’investidura del Sr. Rodríguez Zapatero al parlament español o fent president de la Generalitat al Sr. Montilla i essent copartíceps del desgavell tripartit que ha governat Catalunya durant 7 anys.

O d’altres opcions polítiques que encara que es varen poder implicar en l’organització de les consultes, com tants d’altres ciutadans anònims, van decidir autoexcloure’s de les eleccions nacionals, mantenint-se en la marginalitat política, opció absolutament legítima, però difícilment justificable en el marc de la construcció nacional, especialment si partim de la base que la sobirania del poble de Catalunya recau precisament en el seu Parlament.

Malgrat tot, des d’un bon principi SI a Molins de Rei ha practicat una política de mà estesa cap a aquelles formacions que podrien ser coincidents en el procés de construcció de la nació catalana, considerant que, com a opció nova, teniem l’obligació d’escoltar tots aquells que ja eren presents en la vida política municipal, fidels a la nostra idea de força política transversal, oberta a tothom. No obstant,  la priorització d’opcions ideològiques d’una banda, i la negativa a cedir parcel.les de poder polític –i econòmic- de l’altra, han acabat desembocant en un mapa electoral a Molins de Rei ric i variat. Segurament, aquesta és la grandesa de la democràcia: que tothom hi cap.

 • Teresa

  Pregunta : ¿ En caso que SI saque 1 regidor, con qué partido harían el concubinato?
  Propongo 2 porras , una para los/as regidores/as y la otra para los concubinatos previstoss para después del 22 ,
  IV de 7 a 4 , PSC de 6 a 6 , ERC(EM) de 3 a 4 , CIU de 3 a 4 , PP de 1 a 1 , CUP de 1 a 1 , SI de 0 a 1
  ERC+IV = 4+4 =8 , ERC+IV+CIU = 4+4+4=12 , ERC+CIU=4+4=8 , PSC+CIU+PP =6+4+1=11
  Saludos.

 • Miquel Ruterfort

  I perquè SI ha de treure només 1 regidor??

 • Esteve Haquet

  Aquí deixo els meus pronòstics:

  PSC 5
  ICV 5
  CiU 5
  ERC 2
  SI 2
  PP 1
  CUP 1

 • Amic Jordi,

  Nosaltres no ens vam presentar a les eleccions autonòmiques perquè nosaltres tenim una forma de fer que no ens presentem a unes eleccions sinó creiem que estem prou preparats. Igual que no ens presentem als municipis de qualsevol forma sinó portem un temps treballant-hi doncs tampoc ens vàrem presentar a les autonòmiques pensant que era millor centrar-se en treballar als municipis i crear una base més sòlida. A nivell pràctic, si ens haguessim presentat segurament SI tindria 0 diputats i nosaltres també, perquè els vostres diputats a Girona i a Barcelona amb llei d'Hont i treient una mica menys de vots no els haguessiu tret.

  En el dia a dia en els municipis on hi tenim presència hem demostrat de llarg que no som una opció política marginal i simplement et demanaria que et centressis a parlar sobre les vostres propostes o sobre Molins de Rei ja que en cap moment des de la CUP ens hem dedicat a criticar a SI. I precisament ho hem fet perquè creiem que amb SI no hem de barallar-nos.

  Salutacions!

 • Trini Sànchez

  Bona tarda,

  El que a mi no em queda clar és quin és el programa electoral de SI de cara a les eleccions municipals i després de llegir aquest article, segueixo sense veure-ho clar.
  Fins ara

  • Pere Nicolls

   Trini he escoltat per Radio Molins que SI presenta el seu programa electoral el dia 5 de Maig a Ca´n Ametller.

 • Rossend Costa

  Company Jordi, no anem be si enlloc de presentar el teu programa et dediques a carregar contra els altres partits sobiranistes. En els actes que hem fet des de Esquerres, hem lloat si tu vols a gent que va participar en les consultes, però en cap cas ens hem posat en si vosaltres i vau ser ó no. Tot i que es cert que vosaltres mateix (els caps de llista, jo no conec evidentment tota la llista), ens vareu dir que no havieu participat i el pitjor que en certa manera fins hi tot la vareu desprestigiar (i jo estava present i no pots dir que no).
  En tot cas, Jordi, crec que, una vegada mes ens estem equivocant si som nosaltres els independentistes els que ens estem fent mal. No es aquest el cami, no som nosaltres l'enemic (en el bon sentit), a batre.
  Que tinguem sort tots plegats.

 • Rossend Costa

  Respecta a que vosaltres vareu estendra la mà a tothom, home que vols que et digui, si venir ja a parlar amb unes condicions totalment inacceptables d'entrada, es estendre la mà doncs, be, es la teva manera de veure les coses. La meva es que penso que des de el primer moment teieu molt clar que no voliu pactar amb ningú i voliu anar sols, que per altre costat es molt respectable, èl que ja no ho es tant es que vulgueu passar el mort als demés.

 • Joan

  Victor Puntas qualifica a SI de frikis:

  VICTORPUNTAS011
  Despres de veure el debat al parlament es clar que la independència la impulsarem gent seriosa i no els frikis!

  • Joan

   Ho ha dit al twitter, que no ho he posat!

  • Pere Nicolls

   Jo també ho he vist al Twitter del Sr, Victor Puntas i Alvarado: http://twitter.com/#!/VICTORPUNTAS011
   En tot cas millor ser un friki que un Clam Consulting…

 • Elena Jiménez

  jo, que sóc de Barcelona i mig adoptada a Molins, només puc afegir una cosa, de la "nova" manera de fer política, en aquest cas del candidat de SI a la capital del país:

 • Un a qui dieu friki

  Potser que t'informis una mica abans de xerrar.

 • Teresa

  Los ejes publicitados en los carteles por las calles, me parecen ridículos, infantiles y copiados
  1. Crecimiento urbanístico limitado y respetuoso con el exterior : ¿ Udes viven aquí? , Molins de Rei ya no puede crecer más entre rio y montaña, Somos un pueblo dormitorio.
  2. Unos servicios sociales y culturales próximos a la gente: Actualmente ya lo son, Hay asociaciones a miles, y obviamente, lo dicen todos los charlatanes políticos, con la coletilla,… “en la medida de lo posible” , que quiere decir “haremos lo que nos dé la gana”
  3. Unas retribuciones de los políticos con criterios de austeridad: ¿ Qué se entiende por un “sueldo justo”, lo que fijan los alcaldes en la Asociación de Municipios?, ¿ Hay regidurías que necesiten verdaderamente dedicación completa o es mercadeo de las coaliciones ?
  4. Construir la independencia desde los pueblos y ciudades de los Paises Catalans : ¿ Pais Valenciá incluido? , Lo creo muy difícil trabajarlo desde el ayuntamiento de Molins.